Advertentie

Samenlezen voor de Boek & Filmspot: Emma

op 02 maart 2020 door

Maart is de maand van de historische romans, aldus de Hebban Reading Challenge (lees een boek dat zich afspeelt in de 19e eeuw). Omdat wellicht ook nog niet iedereen een klassieker heeft gelezen, voegen we deze twee samen en komen we uit bij Emma van Jane Austen. Wellicht is nu de kans dat ene Engelse klassiekertje te lezen waar je al zo lang geleden de film van hebt gezien of om tips te krijgen omdat je hem moet lezen voor de leeslijst op school.

Voor al die gelukkige zieltjes speel ik vandaag de matchmaker (zoals Emma dat ook doet). Laat er nu net ook een nieuwe adaptatie uitgekomen zijn van Emma (27 februari), waarna we na het lezen dus ook onze ogen kunnen trakteren. Een extra voordeel aan het meelezen.

Emma

Deze roman verscheen in 1816 en evenals in haar andere romans besteedt Jane Austen ook in deze roman veel aandacht aan de ironie van het lot van ontwikkelde vrouwen, voor wie het huwelijk de enige kans is op levensgeluk. De verschillende vormen van zelfbedrog en de opvattingen over stand en fatsoen zijn van wezenlijk belang in de samenleving die Jane Austen beschrijft. Hoewel de manier waarop men maatschappelijk om elkaar heen draait in details verschilt van die van de 20e eeuw, blijken de algemene principes opvallend veel overeenkomsten te vertonen.

Vanaf 15 maart halen we allemaal het boek van Austen in huis. We lenen het van de bieb, halen het uit de kringloop, regelen een e-pub of je download het via het Gutenbergproject (gratis, wan het boek kwam meer dan 100 jaar geleden uit).

Wat houdt het meelezen in?

We vinden het gezellig als we allemaal gezamenlijk lezen en erover kunnen kletsen, al dan niet middels wat vragen. Het is laagdrempeliger dan een leesclub, want iedereen kan iets inbrengen en het is niet verplicht vragen te beantwoorden. Het gaat er vooral om wat je van het boek vindt. Het leukst is natuurlijk ook als we daarna de film gaan bezoeken en dan ook nog kunnen vergelijken met wat we hebben gelezen.

Lezen jullie mee?Reacties op: Samenlezen voor de Boek & Filmspot: Emma

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...