Boekenketting

op 24 april 2019 door

Met enige regelmaat kom ik tijdens het lezen van een boek een letterlijke verwijzing naar een ander boek tegen. Als je dit boek al kent, maakt dat het lezen van zo'n passage vaak waardevoller. Soms maakt het mij ook nieuwsgierig naar het genoemde boek. Zo ontstond het idee van de boekenketting: Als ik een boek lees waarin er een ander boek genoemd wordt, lees ik vervolgens het genoemde boek. Wordt daar ook weer een boek in vermeld, dan is dat mijn volgende boek. Eens zien hoe lange ketting dat oplevert!

In deze eerste ketting start ik met Akte van berouw van Chris Houtman. Tijdens het lezen daarvan kwam ik een verwijzing tegen en dus is dit het startpunt van mijn eerste boekenketting.

54ccee062de7d8f9646992b10d3be021.png

Akte van berouw - Chris Houtman (2017)

In Akte van berouw volgen we Martin Hochstettler die commandant van de Zwitserse Garde is en daardoor als taak heeft om de Paus te beschermen tegen een aanslag. De van oorsprong Nederlandse pastoor Jaap Hofhuis wordt zonder zijn medeweten betrokken bij dit complot.

Op het moment dat de vijanden van de Paus Jaap Hofhuis in handen gekregen hebben, komt er een boek ter sprake in het verhaal:

'Wat kan me overkomen in de kapel?'

'Waarschijnlijk niets. Maar u bent hier ter observatie totdat we hebben kunnen vaststellen of u geen gevaar meer bent voor anderen of voor uzelf'.

Jaap staart naar de deur. Die kreeg je niet zomaar open. Hij had het idee in One Flew over the cuckoo's nest te zijn beland. Hij moest slimmer proberen te zijn, vrienden maken, vertrouwen winnen.

 

One flew over the cuckoo's nest - Ken Kesey (1962)

De crimineel McMurphy besluit te doen alsof hij gek geworden is, zodat hij in een inrichting ondergebracht wordt in plaats van in een gevangenis. De patiënten, stevig onder de duim gehouden door Nurse Ratched, medicatie en de dreiging van shocktherapie, brengen hun levens in een strak regime door. McMurphy besluit in opstand te komen en zet de boel eens flink op de kop. Dit heeft invloed op de bewoners, maar ook op zichzelf. Zeker als hij eindelijk tot het besef komt dat zijn keuze voor de inrichting op korte termijn weliswaar veel aantrekkelijker is, maar op langere termijn dat wellicht niet is. Een straf zit je uit, maar bij de inrichting kunnen ze je langer houden als ze dat nodig achten.

Deze ketting

loopt van 1962 tot 2017 en beslaat daarmee dus 55 jaar

bestaat uit twee schakelsReacties op: Boekenketting

Meer informatie

Gerelateerd