Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC juni: Lees een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur

op 06 augustus 2019 door

In juni was het de bedoeling dat ik een debuut zou lezen van een Nederlandse of Vlaamse auteur. Ik las er wel drie! Ik maakte namelijk deel uit van de lezersjury van de Hebban debuutprijs. Over deze boeken mocht ik toendestijds dus nog niets zeggen, maar nu is de shortlist bekend en mag ik eindelijk vertellen wat ik ervan vond!

d4961cc2cec396b0c4294b87675234e0.jpg Een waarheid - Nadine Swagerman

Het eerste boek dat ik las was Een waarheid van Nadine Swagerman. Dit boek kende ik nog niet, maar heeft me positief weten te verrassen. Laura's ouders komen hierin door een misdrijf om het leven. Laura is hier kapot van. Zo erg, dat ze een zelfmoordpoging doet en opgenomen moet worden in een psychiatrische kliniek. Daar ontmoet ze Joritt, die er stage loopt. Hij zorgt ervoor dat ze af en toe even alles van zich af kan zetten. Maar dan ontdekt Joritt langzaamaan wat er echt gebeurd is. En dat zet heel Laura's wereld weer op de kop.

Er zitten wat vreemde momenten in het verhaal die de geloofwaardigheid even wat laten inzakken, tot het moment dat je beseft dat dit allemaal onderdeel is van de plot. Dan blijkt pas echt hoe sterk dit verhaal geschreven is.

Ik gaf dit boek vier sterren. Mijn volledige recensie lees je hier.

ad5c673886e3961142b185cfab41bc13.jpgVogelvrij - Kasper van Beek

Vogelvrij stond al op mijn wil ik lezen lijst en dus was ik erg blij dat ik dit boek mocht lezen! Olaf zit weliswaar flink onder de duim van zijn vrouw en schoonfamilie, maar een rustig leven heeft hij wel. Totdat hij op een dag een foto krijgt. Twee mannen staan er op deze foto. Hijzelf, en een man die hij niet herkent. Vreemder is dat de foto in Finland gemaakt is, waar Olaf naar zijn weten nog nooit is geweest. Wat is hier nu precies aan de hand?

Vogelvrij start met een spannende proloog waarin meteen een mysterie ontstaat. Helaas valt de rest van het boek vervolgens tegen. Dit komt vooral doordat het verhaal erg snel escaleert en de gebeurtenissen niet altijd even realistisch overkomen. Aan actie weliswaar geen gebrek, maar het is net een beetje te veel van het goede. Het is daardoor lastig om het verhaal serieus te blijven nemen.

Ik gaf dit boek 3 sterren. Mijn volledige recensie lees je hier.

8a27e4b1321e5d5b5933840696452b80.jpgDe verschrikkelijke jaren tachtig - Tim Kamps

Het derde boek dat ik las was De verschrikkelijke jaren tachtig. Dit verhaal speelt zich af in het overblijfsel van een commune. De gebeurtenissen worden verteld uit het oogpunt van een van de kinderen, een naamloze ik-verteller, die in deze woongroep woont. De kinderbescherming dreigt in te grijpen en de ik maakt samen met Donnie plannen om weg te lopen.

De commune waarin de ik-persoon opgroeit zorgt voor een intrigerende setting. Door alle gebeurtenissen die de verteller voorbij laat komen, krijg je als lezer een uitgebreid beeld van hoe dit kind opgroeit. Dat maakt wel dat je af en toe hoofdschuddend zit te lezen, want het wordt regelmatig duidelijk dat dit toch echt geen omgeving voor een kind is om in op te groeien. Helaas blijft het bij een reeks van gebeurtenissen. Echt een verhaal wordt het niet, het is meer een beschrijving van het leven in de commune.

Ik gaf dit boek drie sterren. Mijn volledige recensie lees je hier.

Geen van mijn boeken heeft de shortlist gehaald. Een waarheid had ik dat wel gegund, dat is dus jammer. Van de shortlist heb ik nog geen enkel boek gelezen, maar ik heb ze nu wel allemaal op mijn tablet staan. Het is mijn bedoeling om voor de uitslag bekend is, de hele shortlist te lezen!

Hebben jullie al genomineerde boeken van de Hebban Debuutprijs gelezen? Welk boek zou van jou mogen winnen?



Reacties op: HRC juni: Lees een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur

Gerelateerd