Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn 25

op 01 juli 2018 door

Hebban gaat op zoek naar de 1000 mooiste boeken en dus ga ik op zoek naar mijn top 25. Welke boeken kan ik keer op keer lezen? Welke verhalen zijn me altijd bijgebleven? Welke boeken maakten me aan het lachen, of juist aan het huilen? Over welke boeken bleef ik nadenken, ook al was ik allang weer tien boeken verder? Dit zijn de boeken die op mijn lijstje komen.

Trots en vooroordeel - Jane Austen

Toen ik las dat we 25 boeken mochten selecteren om op basis daarvan een top 1000 mooiste boeken te maken, dacht ik meteen aan Trots en vooroordeel (of eigenlijk: Pride and prejudice, maar het wordt een Nederlandstalige lijst, dus vandaar nu de vertaling. Ik hoop dat die net zo goed is, want ik heb de Nederlandse versie dus nog nooit gelezen). Ik was zestien toen ik dit boek voor het eerst las, voor mijn leeslijst Engels. Uit mijn genante mondeling Engels (want dat was niet mijn sterkste vak) weet ik me nog te herinneren dat ik het boek niet helemaal begreep, maar toen ik later de serie keek was dat probleem verholpen.

Toen ik het boek een aantal jaren later opnieuw las, was mijn Engels stukken beter en genoot ik pas écht van het boek. Sindsdien heb ik het vele keren gelezen. Ik durf dan ook zonder twijfel te zeggen dat dit het boek is dat ik het vaakst gelezen heb. Ik blijf ervan genieten en dus moet dit boek wel in mijn selectie van 25 boeken komen!

Maar ik wil dansen - Rumer Goden

Nu we het toch hebben over boeken die ik vaak herlezen heb, noem ik gelijk maar Maar ik wil dansen. Ik leende dit boek bij de bieb toen ik een jaar of twaalf was en heb het ademloos uitgelezen. Wat een prachtig verhaal! Het gaat over Doone, die balletdanser wil worden, maar daarbij veel tegenstand ervaart van zijn familie. Zijn vader vindt dat ballet niets voor jongens is en zijn zus is jaloers omdat Doone beter in ballet is dan zijzelf. Het boek gaat over jezelf kunnen zijn, over de invloed van familie, over doorzettingsvermogen; ik zag van alles in het boek! Ik heb het boek een aantal keer geleend bij de bieb, tot ik het niet meer terug kon vinden in de rekken.

Ik ben het verhaal nooit vergeten en heb het een aantal jaar geleden alsnog aangeschaft. Dat is best een beetje eng, want als je ouder bent geworden, kan je kijk op wat goed is veranderd zijn. Wilde ik de warme herinneringen aan dit boek behouden zoals ze waren, of wilde ik het opnieuw ontdekken? Gelukkig bleek toen ik het opnieuw las, maar nu als volwassene, dat het boek nog steeds indruk op me maakte. Reden genoeg om het tussen mijn 25 te zetten.

De naam van de wind - Patrick Rothfuss

Wat kan ik over dit boek zeggen wat ik niet al eerder heb gezegd? Ik vind het een meesterlijk boek! Zoals ik ooit in mijn recensie schreef: "De enige reden om het boek weg te leggen, is omdat het met zijn 661 bladzijden wat veel is om in een keer uit te lezen". En daar sta ik nog steeds achter. Patrick Rothfuss weet me in de wereld van Kvothe te slepen, een wereld waar magie subtiel, maar zo geloofwaardig is. Ik ben nog steeds fan! Het verhaal staat ook als een huis. Deel twee wist me ook goed te bekoren en ik weet zeker dat deel drie dat ook zal doen, moet het wel eerst nog even uitkomen. Tot die tijd zet ik De naam van de wind vast tussen mijn 25 (en deel twee op de reservelijst, maar laat ik eerst even kijken of andere boeken een kans maken).

Leerling en meester - Robin Hobb

Die reservelijst kan ik ook vast vullen met boeken van Robin Hobb. Ik ben fan van al haar boeken (ja, ook van de iets minder beminde Boeken van de zoon van de krijger), maar als ik die allemaal inzet, zit ik al zo goed aan mijn volledige lijst. Dan maar het eerste deel van de boeken van de zieners: Leerling en meester. In dit boek maakte ik kennis met de bastaard Fitz die aan het hof opgroeit, wat niet zonder slag of stoot gaat. Behalve zijn halve koninklijke afkomst heeft hij ook het Vermogen, een magische afkomst, wat hem echt een bedreiging voor de troon maakt. De koning speelt daar handig op in, maar dat wil niet zeggen dat Fitz' leven nu makkelijker of veiliger wordt.

Wat betreft fantasyboeken is dit toch wel mijn favoriete serie (inmiddels bestaande uit drie trilogieën). Niet mijn vaakst gelezen boek, al ben ik wel weer bezig met een herlezing van de gehele serie en ik kan jullie vertellen: het boeit nog steeds. Dus ja, dit boek moet en zal op mijn lijst komen.

Vingervlug - Sarah Waters

In Vingervlug wordt Sue, opgegroeid tussen zakkenrollers, ingezet om het rijke meisje Maud te overtuigen om met Gentleman te trouwen, die van plan is om er met het fortuin van Maud vandoor te gaan. Sue krijgt uiteraard een deel hiervan voor haar moeite. Maar als ze in haar vermomming als dienstmeisje Maud steeds beter leert kennen, voelt ze steeds minder voor dit plan.

Dit boek maakte enorme indruk op me. Het is een leuk verhaal, maar ik werd pas echt van mijn sokken geblazen door de zeer onverwachte plotwending in dit boek. Dit was zo goed gedaan en ik had het zo niet zien aankomen! Het boek wist me trouwens meerdere keren te verrassen. Elke keer als ik dacht dat ik wel wist hoe het zat, bleek ik er toch naast te zitten. En dat vond ik fantastisch.

Tot zover mijn lijstje. Ik ga weer verder snuffelen in mijn boekenkast naar wat ik nog meer in mijn 25 wil zetten. Hebben jullie al een selectie weten te maken?



Reacties op: Mijn 25

Gerelateerd