Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn 25 (deel 2)

op 15 juli 2018 door

Hebban gaat op zoek naar de 1000 mooiste boeken en dus ga ik op zoek naar mijn top 25. Welke boeken kan ik keer op keer lezen? Welke verhalen zijn me altijd bijgebleven? Welke boeken maakten me aan het lachen, of juist aan het huilen? Over welke boeken bleef ik nadenken, ook al was ik allang weer tien boeken verder? Dit zijn de boeken die op mijn lijstje komen.

Kinderen van moeder aarde - Thea Beckman

Toen ik een jaar of 10, 11 was, was ik al zo'n wereldverbeteraartje. Ik voerde actie om geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds en ik werd vegetariër. Het is dan ook niet zo gek dat een boek als Kinderen van moeder aarde, waar de liefde voor de natuur vanaf spat, een enorme indruk op me maakte. Ik las in die tijd overigens alle boeken van Thea Beckman en heb nog steeds een hele rij in mijn boekenkast staan, maar Kinderen van moeder aarde is altijd mijn favoriet gebleven.

Duitse les - Siegfried Lenz

Dit boek las ik toen ik zestien was en het onderdeel uitmaakte van de (ha, grappig!) Duitse les. Ik begon er plichtsmatig aan, maar werd al snel opgeslokt door het verhaal. Prachtig vond ik het! Net als mijn medeleerlingen hield ik me al snel niet meer aan het leesschema, al spijt het me te zeggen dat onze richting daarin verschilde. Degenen die het einde niet gered hebben, die hebben wat gemist. 

Ook dit boek heb ik nooit in het Nederlands gelezen, alleen in de oorspronkelijke taal. In vertrouwen dat de vertaling net zo de moeite waard is gaat ook dit boek dus, vol overtuiging, mijn lijst op.

Ivanov - Hanna Bervoets

Dit boek intrigeerde me enorm. Een boeiend verhaal over de grens tussen wetenschap en ethiek dat deels op feiten gebaseerd is. Ik ben best een beetje fan van Hanna Bervoets en dit boek is mijn favoriet. Heel terecht om dit fascinerende boek tussen mijn 25 favoriete boeken te plaatsen!

Drakenhoeder - Robin Hobb

Drakenhoeder was het eerste boek van Robin Hobb dat ik las en ik werd omver geblazen. Wat een fantastische wereld heeft ze geschapen! Gelukkig volgden er nog drie delen en kon ik er dus nog wat langer van genieten. Het fantastische zit hem er ook in dat de verschillende series ook nog met elkaar in verbinding staan en samen een prachtige wereld vormen.

Achteraf gezien weet ik niet of ik Drakenhoeder nu het beste boek van Robin Hobb vind, maar het was wel het boek waardoor ik deze sublieme schrijfster ontdekt heb en alleen daarom gun ik dit boek al een plekje tussen mijn 25. Nu vind ik alle boeken van Robin Hobb sowieso geweldig genoeg voor mijn 25, daar niet van, maar dan zou ik snel klaar zijn met mijn lijstje. Deze gaat er echter gewoon op.

Voor mij - Jojo Moyes

Ook hier weer: De Nederlandse versie heb ik nooit gelezen. De Engelse dus wel en daar heb ik tranen met tuiten om gehuild. Dit verhaal greep me echt bij mijn strot. Juist het einde maakt dat ik dit een heel sterk verhaal vond. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo gehuild heb om een boek (en of dat ooit eerder geëvenaard werd), dus Voor mij heeft het plekje tussen mijn 25 zeker verdiend.

Zo, de eerste tien boeken zijn gekozen! Nog 15 te gaan :)



Reacties op: Mijn 25 (deel 2)

Gerelateerd