Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn 25 (deel 4)

op 17 augustus 2018 door

Hebban gaat op zoek naar de 1000 mooiste boeken en dus ga ik op zoek naar mijn top 25. Welke boeken kan ik keer op keer lezen? Welke verhalen zijn me altijd bijgebleven? Welke boeken maakten me aan het lachen, of juist aan het huilen? Over welke boeken bleef ik nadenken, ook al was ik allang weer tien boeken verder? Dit zijn de boeken die op mijn lijstje komen.

Nevelen van Avalon - Marion Bradley

Nevelen van Avalon las ik voor het eerst toen ik zeventien jaar oud was. Ik deed mijn profielwerkstuk samen met een vriendin en we hadden hiervoor het vak geschiedenis gekozen met als onderwerp koning Arthur. Als inspiratie lazen we ook enkele romans, waaronder dus Nevelen van Avalon. Het was nogal een dik boek, maar we hielden beiden van lezen en draaiden daar onze handen niet voor om. En ik was er zo doorheen! Het verhaal sprak helemaal tot mijn verbeelding. Afgelopen jaar kreeg ik dit boek onverwacht van mijn vriend en nu ben ik het eindelijk aan het herlezen. Ik ben nu halverwege en vind het nog steeds even fantastisch als toen ik zeventien was :)

Marcelo en de echte wereld - Francisco X. Stork

Dit verhaal spreekt me aan omdat het gaat over een jongen met autisme, maar zonder in alle clichés te vallen. Daarbij komt dat hij zich gedurende het verhaal ook steeds meer ontwikkeld en dus laat het boek zien dat ook mensen met autisme kunnen leren, iets wat sommige mensen wel eens over het hoofd lijken te zien. Een boek wat me op dezelfde manier aanspreekt is The curious incident of the dog in the night-time, maar dat verhaal is me af en toe toch net iets te vreemd. Marcelo en de echte wereld is compleet realistisch en zo mooi!

Borne - Jeff Vandermeer

Dit boek is heel recent, maar het is een lijst van alle tijden, dus waarom niet een van de laatste boeken die ik gelezen heb erop? Borne is een vreemd boek, maar hier is de vreemdheid compleet realistisch. Ik heb genoten van het ontdekken van deze vreemde wereld.

Niemand houdt mij tegen - Evert Hartman

Niemand houdt mij tegen heb ik gelezen toen ik op de basisschool zat. Ik had een Evert Hartman/Jan Terlouw/Thea Beckman periode en las dus alles van deze auteurs. Van Evert Hartman is Niemand houdt me tegen het meest bijgebleven, al heb ik het boek nooit meer herlezen. Ik ontdekte onlangs dat ik het wél in mijn bezit heb, het is uitgegeven als onderdeel van een lijsters-serie, dus ik zou dit boek echt een keer moeten lezen. Voor nu vertrouw ik op mijn oordeel als elf-jarige ;)

Een hart van steen - Renate Dorrestein

Van alle boeken die ik voor mijn lijst Nederlands las, is dit boek me het meest bijgebleven. Jaren later kon ik, in grote lijnen, nog steeds vertellen waar dit boek over ging. Het moge duidelijk zijn dat dit boek indruk op me gemaakt heeft. Ik las het opnieuw, op Hebban was er een leesclub rondom dit boek georganiseerd en dat vond ik een mooie gelegenheid om het er weer bij te pakken, en opnieuw wist het indruk op me te maken.

Mijn lijst is nu bijna compleet! Nog maar vijf boeken te kiezen. Nu wordt het echt lastig! Welke boeken krijgen een plaatsje, welke redden het toch niet? Volgende keer meer daarover! (of nou ja, in elk geval over de boeken die het gered hebben ;) )



Reacties op: Mijn 25 (deel 4)

Gerelateerd