Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

boekenblogklus: De Zonnegloren - Jos Langens

op 03 september 2018 door

Mijn boekenblogklus "de Zonnegloren - Jos Langens" is er eentje met een staartje. Na het ontvangen van het boek via Hebban, toch even het gebruikelijk opzoekwerk gestart. Eerst via Google en dan de sociale media en ja daar was het staartje, een pagina "de Zonnegloren" op Facebook, andere cover nu hoor ik jullie denken dit is niet ongewoon maar toen las ik "zie hier de nieuwe versie met toegevoegde verhaallijnen en verdere uitgediepte karakters" en ja nieuwsgierig dat ik ben, direct mijn stoute schoenen aangetrokken. Even duwen op "vind ik leuk" en een messengerberichtje, nog geen paar minuten later kreeg ik antwoord van de auteur, er was een nieuwe versie en die ging hij met spoed opsturen (terwijl hij dit stuurde was ik bijna aan het einde van versie 1), en natuurlijk had ik vragen:

Wendy: Wat was eigenlijk de reden van het nieuwe exemplaar?

Jos: Ik was niet tevreden over het eerste exemplaar. Toen het verhaal bijna af was, werd ik ongeduldig en wilde het beëindigen. Toen ik dat gedaan had kwamen of bleven nog allerlei nieuwe ideeën opborrelen. Alsof het boek zei: "hé je bent wat vergeten!" Toen heb ik een aantal weken (of eigenlijk maanden) gewerkt tot ik het gevoel had dat het echt af was.

Wendy: Oh wat een geschiedenis.

Jos: Tsja zeg dat wel.

Wendy: Al vind ik dit boek (1ste versie) echt wel mooi.

Jos: Maar ik ben nu tevreden met het resultaat en dat is het belangrijkste.

Nog geen week later ging de bel en daar was de tweede versie, wat me direct opviel was de cover, de cover van versie 2 oogt veel mysterieuzer, spreekt me meer aan en heeft iets donker, op de cover staat ROMAN al vind ik persoonlijk het verhaal meer genre thriller. Wat me ook direct opviel was dat de nieuwe versie uit meer hoofdstukken bestaat en natuurlijk ook dikker is.

Maar wie is nu de schrijver?

Jos Langens oorspronkelijk afkomstig van Heesch maar nu woonachtig te Duitsland, is psycholoog van opleiding. Hij is als psycholoog altijd geïnteresseerd geweest in waarom mensen doen wat ze doen. Dat heeft hij doorgetrokken naar de verhaallijn in zijn debuutroman.  

Een beetje meer over het verhaal?

In Huize de Zonnegloren of zoals het in de volksmond ook "de Zonnegloren" genoemd word, is het elke vrijdag dansmiddag. Geert die de apotheek runt in de wijk draait als vrijwilliger plaatjes op zijn oude pick-up, schalen met lekkernij worden op tafel gezet en liedjes van de tijd van toen galmen door de speaker. Geert is verliefd op de mooie blonde rondborstige Dientje, het manusje van alles te Zonnegloren. Wat Geert niet weet is dat die mooie Dientje en de ouderlingen een verborgen agenda hebben. Ted in zijn elekrische rolstoel gaat elke dag na zijn ontbijt de eendjes voederen, Annie en Truus de hartsvriendinnen die altijd wel te vinden zijn voor een grap en dan Wolf ex redacteur met elke dag zijn krantje aan de tafel....is alles wel wat het lijkt? Wat als de ouderlingen in opstand komen, wat als zij de strijd aangaan? Wat als je na jaren hard werken, je enkel bekeken wordt als kostenplaatje?

Wat vond ik van het boek?

Ik heb dus beide boeken gelezen en natuurlijk begin je te vergelijken, de auteur heeft de verhaallijn echt verbeterd, karakters en verleden van de personages worden meer uitgelicht en je krijgt zeker een beter beeld naar het waarom, wat en hoe? Het is een vlotte schrijfwijze, zeer vertellend en het verhaal blijft je ook boeien, alles overgoten met een soort sarcasme, humor en dit met enkele erotische passages, de erotiek hoort ook echt bij het verhaal en zeker om Dientje (hoofdpersonage) beter te begrijpen. Op sommige momenten had ik een zeer dubbel gevoel bij het hoofdpersonage, haat, medelijden, de auteur heeft met de juiste woorden en die moeten niet altijd even moeilijk zijn, een zeker gevoel bij de lezer opgewekt. De beschrijvingen van de personages zijn zeer realistisch, ik zag echt Dientje voor me met haar blonde lokken, verleidelijke lach en zwoele uiterlijk. Als ik misschien dan een puntje van kritiek moet geven, is het verhaal realistisch? Nee, komt de boodschap van de auteur over ja....wat als....wat is nog rechtvaardig? En is wraak de oplossing?

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. En zo geschiedde.........

Dit boek krijgt van mij zeker dikke 4 sterren, geen verhaal van dertien uit een dozijn maar een uniek gegeven, top schrijfwijze, een boek dat veel lezers zal aanspreken, en je even tot denken zet....wat als......

be46222d39aebac99a15e6ff789b28e6.jpg



Reacties op: boekenblogklus: De Zonnegloren - Jos Langens

Meer informatie

  Lachen is gezond!


  Joella & Wendy duiken in speel met vuur - Tess Gerritsen


  De maand van de waarheid: januari


  En daar ging challenge 1: You - Caroline Kepnes


  Wees lief voor jezelf + winnaars winactie


  December en de deal met manlief!


  Winactie literaire juweeltjes!


  De klevers van 2019 in de wereld van Wendy


  Een adventsdeurtje openen bij Hebban is altijd een ontdekking


  November, een maand met veel drank!


  Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!


  Teleurgesteld sloot ik mijn vergeten boek...


  Kattengespin van Joella & Wendy 'winter in het kattencafé - Mellisa Daley'


  Een blik op het nieuwe boek van Ish Ait Hamou 'het moois dat we delen'


  De symptomen van Wendy en haar vergeten boeken!


  Leeslijst oktober, het gevoel van fan zijn versus de kleine wereld...


  Strooien met sterren versus de kleine wereld van Wendy


  Joella & Wendy wriemelen tussen de kevers....


  challenge geschiedenis versus de kleine wereld


  Terug in Hebbanland en mijn leeslijst van september!


  Tweestrijd en vier vliegen in één klap


  Mijn menu van augustus!


  Esther en Wendy namen een sprong in het duister: Scoop! - Iris Houx


  Een kattenpoot, veel gespin en een buddyread van Joella en Wendy!


  Augustus challenge: DIVERSITEIT!


  Juli, de maand waar ik in mijn eigen val van enthousiasme liep!


  De buddys verdiepen zich in de jeugd van Little Tree - Forrest Carter


  challenge juli "lees een waargebeurd verhaal"


  Buddyreads...een sprong in het duister


  Joella en Wendy bleven kleven aan HARS - Ane Riel


Gerelateerd

Over

Jos Langens

Jos Langens

Als mens en als psycholoog ben ik geïnteresseerd in de motieven die ten grondsla...