Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: een sprong in een bijzonder verhaal

op 27 maart 2021 door

Voor Hebbanista Marielle was deze buddyread een sprong in het diepe, haar eerste buddyread Viktor van Judith Fantho stond op de planning, ik gaf haar een hand en we sprongen heel elegant samen en watertrappelden ons door een bijzonder verhaal. Onze mailbox ontplofte van de vele mailtjes die werden doorgestuurd, te veel om hier te plaatsen, te veel om te lezen dus hier een korte samenvatting van een uniek verhaal en een bijzonder buddyread die blijft nazinderen.

Korte inhoud:

Wenen, 1914 De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor is de wildebras van de familie, hij kent geen angst en groeit op tot een rokkenjager en probeert op elke manier zijn zaakjes op het droge te houden. 

Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum voelt dat haar Joodse familie in hun stilzwijgen een ondoorgrondelijk geheim meedragen. Zelf worstelt ze met haar identiteit en wordt constant vergeleken maar haar oud oom Viktor. Maar wie is Viktor en waarom wordt alles telkens bedolven onder stilte, al worstelend met haar identiteit probeert Geertje het verleden op te rakkelen en geheimen bloot te leggen.

We sprongen en gaven onze verwachtingen:

Marielle: Ik probeer altijd zo blanco mogelijk in een boek te stappen, geen recensies te lezen en ook niet te kijken naar het aantal sterren dat het boek heeft gekregen. Maar om dit boek kón je natuurlijk niet heen, winnaar van de Hebban Debuutprijs 2020! Ik was een van de gelukkigen die de debuten mocht meelezen maar deze stond niet op mijn lijstje, ik heb een aantal andere pareltjes om te beoordelen gekregen. 

Het verhaal is waargebeurd en dat geeft een extra dimensie aan het boek; het is net of je je dan nóg meer kunt inleven in de personages en de gebeurtenissen. Ik heb er veel zin in en fijn dat jij me aan de hand neemt.

Wendy: Net als jij stap ik blanco in een boek, ik probeer zo weinig mogelijk recensies te lezen, natuurlijk is het boek al heel wat voorbij gekomen op Hebban dus hier en daar heb ik toch wat opgevangen. Ik verwacht een mooie familiegeschiedenis en het boek speelt zich in Wenen af en dat is dus mijn droomstad, ooit wil ik echt in Wenen geraken, het hoog Sisi gehalte trekt me vooral aan. Misschien krijg ik een voorsmaakje van deze prachtige stad.

En toen was het zover, we waren zo onder de indruk en bij ons kwam het besef dat dit boek te lang op onze wil ik lezen lijst stond, maar zoals Marielle verwoordt ‘tijd is helaas niet van elastiek’. Lang leve de buddyreads!

Wendy: Een verhaal dat zoveel indruk op me maakt, vanaf het begin word je in het verhaal gesmeten en merk je wat het verleden van een familie kan doen op de volgende generatie of zullen we het eerder het stilzwijgen noemen? Het stilzwijgen van haar ouders maakt het zo moeilijk voor Geertje. Geertje of zullen we dit personage ineens Judith noemen die op zoek moet naar een eigen identiteit eigenlijk is het wel zielig, terwijl een identiteit zo belangrijk is. Dat het stuk van Geert in het ik-perspectief geschreven is geeft me echt het gevoel dat je door haar ogen kijkt en het sterker voelt al die emoties die ze ondergaat.

Marielle: Het is een prachtige familiegeschiedenis die ons veel leert over het Joodse leven, de rituelen en gebruiken, zowel voor als na de oorlog en zowel in Wenen als in Nederland. Judith Fanto heeft een hele fijne manier van schrijven. Mooi taalgebruik, vlot en zeer beeldend geschreven, gelardeerd met de nodige humor. De personages, de huizen, de sfeer, het komt allemaal buitengewoon goed tot zijn recht. 

Wendy: Bijzonder uniek verhaal he, ik ben blij dat ik het eindelijk aan het lezen ben, er komen zoveel boeken voorbij dat er soms wel heel wat bijzondere verhalen op mijn veel te lange wil ik lezen lijst terecht komen en dan is een buddyread wel een goed moment, ik ben nieuwsgierig hoe het verhaal verder gaat gaan.

Marielle: Ja, het is zeker een uniek verhaal. Ik was ook van plan om het eerder te gaan lezen maar wat je zegt, er komen zoveel boeken voorbij en de leestijd is, helaas, niet van elastiek.  Er zijn inmiddels ook al zo veel zinnen die ik heb gemarkeerd en die ik herlees omdat ze zo mooi zijn, of zo raak, of zo recht uit het hart. Dit vond ik bijvoorbeeld zo’n mooie: 

Had onze familie nou niet, of juist wel de goede afstammingspapieren. 

En toen sloegen we het boek toe, we werden stil van de vele emotionele fragmenten, het verhaal bleef nazinderen.

Wendy: Ik ben een paar keer onderuit gegaan van emotie deze uitspraak greep me vooral aan:

 'De stilte,' zei hij uiteindelijk 'Nooit heb ik er een vogel horen fluiten, een blad horen ritselen, een bij horen zoemen. In Auschwitz zweeg de natuur als een graf.'

Ik ben ooit met mijn man het concentratiekamp Bergen-Belsen gaan bezichtigen, ik had het gevoel of de dood daar ronddwaalt, het voelde echt aan of de natuur zweeg. Er heerst ook een kilte zo kwam de plaats voor mij over. 

d985a4706a8403f174bbfaae6e8a9678.jpg

 

Marielle: Wat een bijzondere ervaring in Bergen-Belsen, eigenlijk zouden wij daar allemaal een keer een bezoek moeten brengen. Jij begreep dus gelijk wat er bedoeld werd met de stilte in Auschwitz. 

Onze conclusie:

Marielle: Ik ben erg onder de indruk, Ik heb het boek vijf sterren gegeven, ik twijfelde tussen vier en vijf maar ik vind het toch wel echt vijf waard. De familiegeschiedenis van de Joodse familie Rosenbaum uit Wenen wordt prachtig uit de doeken gedaan. Het boek is zó beeldend geschreven, je leeft mee met het wel en wee, mooie gebeurtenissen worden afgewisseld met dramatische maar het is nooit te sentimenteel of te zwaarmoedig. Het is Judith Fanto buitengewoon goed gelukt om ook de heftige passages met een lichte toets te schrijven. 

Dat ‘Viktor’ de winnaar is van de Hebban Debuutprijs 2021 vind ik meer dan terecht. Van sommige boeken kan je na een paar maanden al niet meer vertellen waar ze over gaan, dit boek blijft je bij. Het heeft echt een grote indruk op me gemaakt. Ben jij net zo enthousiast als ik Wendy?

Wendy: Zoals jij begrijp ik dat dit de winnaar is geworden van de Hebban Debuutprijs zonder twijfel. Wat een verhaal, de twee levens die parallel lopen, het leven van Viktor is telkens een aanvulling van Judith, hier is zeker over nagedacht. Er zijn veel boeken geschreven over antisemitische acties maar dit is een heel bijzonder verhaal, de wreedheid maar ook de vechtlust, hoop van de familie komt telkens binnen. Mooi geschreven en met op de achtergrond krijg je als lezer wat geschiedenis mee. Aangrijpend en zeker een verhaal om te bespreken! Dus Marielle ik ben zeker zo enthousiast als jij, dit boek springt er voor mij zeker uit en zal ik niet gauw vergeten.

We kwamen uit het water en sloten deze buddyread met vijf sterren af! Bedankt Marielle en vergeet niet blijf springen!

Hebben jullie het verhaal al gelezen? Of willen jullie dit boek nog lezen, vergeet niet leestijd is helaas niet van elastiek, dit verhaal is echt een aanrader!

 

 

 

 

 



Reacties op: Buddyread: een sprong in een bijzonder verhaal

Meer informatie

  Lachen is gezond!


  Joella & Wendy duiken in speel met vuur - Tess Gerritsen


  De maand van de waarheid: januari


  En daar ging challenge 1: You - Caroline Kepnes


  Wees lief voor jezelf + winnaars winactie


  December en de deal met manlief!


  Winactie literaire juweeltjes!


  De klevers van 2019 in de wereld van Wendy


  Een adventsdeurtje openen bij Hebban is altijd een ontdekking


  November, een maand met veel drank!


  Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!


  Teleurgesteld sloot ik mijn vergeten boek...


  Kattengespin van Joella & Wendy 'winter in het kattencafé - Mellisa Daley'


  Een blik op het nieuwe boek van Ish Ait Hamou 'het moois dat we delen'


  De symptomen van Wendy en haar vergeten boeken!


  Leeslijst oktober, het gevoel van fan zijn versus de kleine wereld...


  Strooien met sterren versus de kleine wereld van Wendy


  Joella & Wendy wriemelen tussen de kevers....


  challenge geschiedenis versus de kleine wereld


  Terug in Hebbanland en mijn leeslijst van september!


  Tweestrijd en vier vliegen in één klap


  Mijn menu van augustus!


  Esther en Wendy namen een sprong in het duister: Scoop! - Iris Houx


  Een kattenpoot, veel gespin en een buddyread van Joella en Wendy!


  Augustus challenge: DIVERSITEIT!


  Juli, de maand waar ik in mijn eigen val van enthousiasme liep!


  De buddys verdiepen zich in de jeugd van Little Tree - Forrest Carter


  challenge juli "lees een waargebeurd verhaal"


  Buddyreads...een sprong in het duister


  Joella en Wendy bleven kleven aan HARS - Ane Riel


Gerelateerd