Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welke vier debuten las ik?

op 08 juli 2022 door

En daar was weer de jaarlijkse oproep van Hebban: wie wil er graag zetelen in de lezersjury van de Hebban debuutprijs 2022? Een oproep waar ik elk jaar op zit te wachten en blijkbaar ik niet alleen. Ik spring dus altijd hoog in de lucht als ik de verlossende mail van Debbie ontvang. Er zullen hier op Hebban nog wel wat hoogspringers zijn na de bekende mailtjes van Debbie? Wie zegt dat lezen geen sport is?

Dus ik schreeuw het van het Hebban dak, dit zijn de vier debuten die ik mocht lezen.

Mist – Eric Corton:

De auteur weet bij de start de lezer mee te trekken in de donkere dromen, mist van het hoofdpersonage Louis. Een hoofdpersonage dat zeker boeiend is en een enorme ontwikkeling doormaakt. De spanning wordt onmiddellijk opgedreven, jammer genoeg door de filmische schrijfstijl zakt de spanning al snel weg. Noem het een beginnersfout? Wendingen worden hier en daar voorspelbaar en bepaalde fragmenten onrealistisch en doorzichtig.

Ik gaf Mist drie sterren, soms verloor de auteur me door de filmische schrijfstijl en de onrealistische wendingen. Toch blijft het hoofdpersonage Louis boeiend en klaart de mist hier en daar op tijdens het lezen.

De afwijking – Dries Muus:

Een plot dat zeker thuishoort bij  de LHBTIQ+-boeken en misschien wel een plaatsje kan veroveren in de Regenboog 100. De auteur weet een uniek verhaal neer te zetten, een thema dat nauwelijks wordt belicht, homofobie binnen de voetbalwereld. Buiten het unieke plot weet de auteur drie sterke karakters neer te zetten,  Matty, Lize en Albert. De auteur heeft een eerlijke en rauwe pen en terwijl je leest maak je een wandeling door de soms donkere gedachten van de drie personages.

Ik gaf het boek vier sterren, wat een debuut! Dries Muus heeft een aangename en eerlijke pen! Jammer genoeg heeft het boek de shortlist niet gehaald, toch blijft het een aanrader!

De gelijktijdigheid der dingen – Frouke Arns:

De auteur laat de lezer op een meesterlijke manier naar het beklemmende verhaal van de Duitse Helena en Syrische vluchteling Nizar zien. Met een poëtische pen en prachtige metaforen wordt je ondergedompeld in de hoop en wanhoop van beide personages. Twee levens waar overleven centraal staat. Doorheen het levensverhaal van Helena geeft de auteur hier en daar mooie levenswijsheden mee. Een boek dat thuishoort in het vakje must read, Frouke Arns heeft met dit debuut haar stempel gezet in de grote boekenwereld.

Wat was ik enthousiast na het lezen en strooide onmiddellijk met vijf sterren, de auteur weet twee levens op een bijzondere manier te verweven. En ja het boek staat te blinken op de shortlist, dat zegt toch alles!

Arab – Parham Rahimzadeh:

De auteur hanteert een vermakelijke leesbare pen en vertelt het verhaal van de Iranese jongen Bazem. De jonge Bazem woont in Nederland en werkt zich meer en meer in nesten. De auteur weet met momenten de gevoelige snaar te raken van de lezer en Bazem kruipt onder je huid. Het boek liet me denken aan Ayoub van Fikri El Azzouzi, de fans van dit genre zitten zeker goed met Arab.

Een vermakelijk leesbaar boek en een vat vol emoties, toch denk ik dat het boek eentje is waar deze uitspraak op van toepassing is: You hate it or you love it, ik gaf het boek drie sterren.

Mijn conclusie klopt dit jaar wel met de shortlist - dit is dus de eerste keer - De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns heeft de shortlist gehaald en daar was ik laaiend enthousiast over. Eerder las ik al Het leven noemen van Aisha Dutrieux en gaf ik vijf sterren, Stenen eten van Koen Carris vier sterren, beide hebben ook een mooie plaats veroverd in de shortlist. Mijn grote voornemen is om tijdens de vakantie de twee andere boeken van de shortlist te lezen: Niets ontgaat ons van Janke Reitsma en Zachtop lachen van Malou Holshuijsen. 

Welke debuten hebben jullie gelezen of welke debuten spreken jullie aan?

 

 

 

 

 



Reacties op: Welke vier debuten las ik?

Meer informatie

  Lachen is gezond!


  Joella & Wendy duiken in speel met vuur - Tess Gerritsen


  De maand van de waarheid: januari


  En daar ging challenge 1: You - Caroline Kepnes


  Wees lief voor jezelf + winnaars winactie


  December en de deal met manlief!


  Winactie literaire juweeltjes!


  De klevers van 2019 in de wereld van Wendy


  Een adventsdeurtje openen bij Hebban is altijd een ontdekking


  November, een maand met veel drank!


  Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!


  Teleurgesteld sloot ik mijn vergeten boek...


  Kattengespin van Joella & Wendy 'winter in het kattencafé - Mellisa Daley'


  Een blik op het nieuwe boek van Ish Ait Hamou 'het moois dat we delen'


  De symptomen van Wendy en haar vergeten boeken!


  Leeslijst oktober, het gevoel van fan zijn versus de kleine wereld...


  Strooien met sterren versus de kleine wereld van Wendy


  Joella & Wendy wriemelen tussen de kevers....


  challenge geschiedenis versus de kleine wereld


  Terug in Hebbanland en mijn leeslijst van september!


  Tweestrijd en vier vliegen in één klap


  Mijn menu van augustus!


  Esther en Wendy namen een sprong in het duister: Scoop! - Iris Houx


  Een kattenpoot, veel gespin en een buddyread van Joella en Wendy!


  Augustus challenge: DIVERSITEIT!


  Juli, de maand waar ik in mijn eigen val van enthousiasme liep!


  De buddys verdiepen zich in de jeugd van Little Tree - Forrest Carter


  challenge juli "lees een waargebeurd verhaal"


  Buddyreads...een sprong in het duister


  Joella en Wendy bleven kleven aan HARS - Ane Riel


Gerelateerd