Wat is er zo speciaal aan De Nieuwe Boekhandel?

op 13 maart 2015 door

De Nieuwe Boekhandel (2010) is een zelfstandige, onafhankelijke boekhandel in Bos en Lommer, Amsterdam. Er werken drie mensen: Monique Burger, Bart Leemhuis en Folco de Jong. De winkel heeft 5000 titels op voorraad.

Literatuur en kinderboeken zijn de grootste rubrieken.  Bart, Folco en Monique zijn all-round, maar hebben ook hun favoriete genres. Voor fantasy en geschiedenis kun je extra goed bij Bart terecht, voor kookboeken en eReaders bij Folco. Monique doet daarnaast ook de inkoop en heeft hierdoor een brede kennis van het totale boekenaanbod. In de winkel zijn ook speciale Bos- en Lommerproducten te koop zoals tassen, ansichtkaarten, truien en T-shirts.

Wat de winkel speciaal maakt is de kleinschaligheid, de betrokkenheid bij de buurt en de vele evenementen. HP/De Tijd schreef in maart 2013: “Burgers Nieuwe Boekhandel heeft in Amsterdam een cultstatus. De kansenwijk Bos en Lommer lijkt op het eerste gezicht synoniem met ontlezing, en dus de laatste plek waar je een boekhandel zou verwachten. Maar de winkel is een geliefd ontmoetingspunt voor liefhebbers van de letteren. Schrijvers komen hier graag lezingen houden. Het publiek luistert op klapstoeltjes toe, terwijl Monique verfrissingen serveert."

De Nieuwe Boekhandel organiseert een scala aan evenementen. Boekbesprekingen en leeskringen; boekpresentaties en optredens van binnen- en buitenlandse auteurs; workshops op het gebied van o.a. schrijven, koken, muziek en spiritualiteit; debatten en discussies; poëzie-avonden; voorlezen voor kinderen; proeverijen; verjaardagen van klanten en excursies door de buurt. Deze evenementen worden aangekondigd via de website, de maandelijkse nieuwsbrief en via de social media. Iedere optredende auteur signeert in de winkel de Wall of Fame, waar inmiddels ruim 200 handtekeningen op staan, zoals Dave Eggers, Paolo Giordano, Peter Buwalda, Anna Drijver, Gijs Scholten van Aschat en Menno Wigman.

De Nieuwe Boekhandel  werkt actief mee aan de ontwikkeling van de wijk en maakt deel uit van diverse buurtorganen; in 2012 was Monique de initiatiefnemer om een biologische winkel naar de straat te trekken; de winkel is een erkend leerbedrijf en verleent stage aan diverse studenten;  vrijwilligers “in between jobs” kunnen in De Nieuwe Boekhandel aan de slag om het gat in hun cv krachtig op te vullen; iedereen uit de buurt kan de winkel gebruiken als podium; creatieven die een product hebben ontwikkeld kunnen dat via de winkel verkopen; buurtkinderen richten af en toe de etalage in en Monique zit regelmatig in jury’s van voorleeswedstrijden op basisscholen. De winkel werkt met scholen samen in een voor hen financieel gunstig partnershipprogramma. Klanten kunnen in de winkel  terecht om te (net)werken en kunnen gratis gebruik maken van alle voorzieningen. Ook kunnen klanten hun verjaardag in de winkel vieren, een nachtje blijven slapen en zelfs ook trouwen, want De Nieuwe Boekhandel is sinds kort officieel trouwlocatie.

De Nieuwe Boekhandel vindt het belangrijk om haar klanten bij de ontwikkeling van de winkel te betrekken. Klanten hebben een adviserende rol bij de inkoop en schrijven buikbandjes voor op de boeken. Deze korte recensies zijn door de hele winkel en op de website te zien.

De winkel maakt gebruik van groene stroom en LED-verlichting en verstrekt geen plastic tassen. In plaats daarvan worden gebruikte tassen van klanten opnieuw in omloop gebracht. Klanten die aan huis gebonden zijn, krijgen hun boeken op verzoek bezorgd – per fiets. Gratis thuisbezorging geldt voor heel Nederland, voor bestellingen via de webshop.

Monique geeft door het hele land workshops en lezingen over klantgerichtheid en maatschappelijk ondernemen . Ze heeft twee jaar deel uitgemaakt van het maandelijkse boekenpanel van De Wereld Draait Door, geeft elke week een boekentip op de radio en op ons eigen
YouTubekanaal.


Reacties op: Wat is er zo speciaal aan De Nieuwe Boekhandel?

Meer informatie