Advertentie

To e-read(er) or not to e-read(er)

op 02 oktober 2017 door

De oproep van Hebban om vrijwilligers te werven voor deze spot, is ondertussen al wat maanden oud. De oproep om vragen te stellen ook. Hoog tijd om vrijwilligers en vragen met elkaar in contact te brengen. We bijten de spits af met een artikel over de leestoestellen: “e-readeren voor beginners”.

Wie wel eens een boek leest – en de kans dat de bezoekers van Hebban dat doen, is niet te verwaarlozen, hopen we – weet: het papieren boek was en is nog steeds een geweldige uitvinding. Nog steeds wordt zo’n 93% van alle boeken in Nederland op papier verkocht (in Vlaanderen ligt dat cijfer zelfs nog iets hoger), ook al verschijnt 86% van alle boektitels ook als e-boek en is een e-boek goedkoper dan een papieren exemplaar. Maar… op een goede dag kom je toch wel eens in contact met een e-boek, bijvoorbeeld als gevolg van een Hebban win-actie. Van dat eerste e-boek proef je nog gewoon op de laptop (het gratis programma Calibre is hiervoor een aanrader), de tablet of de smartphone, maar een laptop sleep je niet zo makkelijk overal mee naartoe, de batterij van de tablet is net leeg als je wil gaan lezen, en dat smartphonescherm is toch wel wat klein. Misschien is een e-reader dan wel een optie.

Wat is het?

We hoeven niemand uit te leggen dat een e-reader gemaakt is om digitale boeken te lezen. In feite is het een tablet, maar speciaal ontworpen en uitsluitend bedoeld om er boeken mee te lezen en je digitale bibliotheek mee te beheren. Alle andere dingen die een tablet kan, kan een e-reader niet en dat heeft een positieve invloed op de prijs. De bediening en het scherm van een e-reader zijn ontworpen om je zoveel mogelijk het boekgevoel terug te geven dat je bij het lezen van digitale bestanden onvermijdelijk wat verliest. Want een e-reader ruikt niet naar inkt, kan je niet plooien als een boek, weegt steeds evenveel, enz.

Een boek is gemaakt om gelezen te worden. Het gros van de lezers wil vlot naar de volgende (en eventueel de vorige) bladzijde kunnen, en wil genieten van het boek zonder dat het belastend is. De ontwerpers van e-readers hebben dat goed begrepen. Precies in die twee dingen zijn ze het best. Een bladzijde omslaan gaat haast vanzelf, en het scherm van een e-reader lijkt heel erg op een eenvoudig blad papier en dat is zeer rustgevend voor de ogen. Bovendien is de e-reader bij correct gebruik zeer energiezuinig zodat men tijdens het lezen zelden moet opladen.

Maar wat kan je er precies mee?

Het korte antwoord is: heel wat. Voor het lange antwoord is één artikel te kort. Daarom beperken we ons deze keer tot een bloemlezing van functies die de meeste e-readers wel bezitten. Sommige hiervan zullen we in de nabije toekomst in deze spot in meer detail gaan bekijken.

Altijd je boeken bij de hand

E-readers hebben plaats genoeg voor honderden tot een paar duizend boeken en daarom hebben ze alle beheersoftware aan boord zodat je je boeken kan sorteren en snel kan terugvinden.

Voor de fans van statistieken

Hoeveel procent van je huidige boek heb je al gelezen? Hoeveel procent van ál je boeken heb je al gelezen? Hoeveel uur heb je sinds de aankoop van je reader al gelezen? Dat soort dingen houdt de e-reader netjes bij voor jou.

Gebruiksgemak

De e-reader onthoudt welk boek je aan het lezen bent en waar je gebleven bent. Als je hem aanzet, ben je meteen weer waar je gebleven was.

Gebruiksgemak, dat is echter ook aankoopgemak. De meeste merken e-readers zijn verbonden aan een online aankoopservice en je er kan via internet eenvoudig nieuwe boeken mee aankopen. Ook abonnementsformules zijn mogelijk. Maar geen nood, je kan die functies ook netjes uitschakelen zodat je niet in de verleiding komt om meer aan te kopen dan je gelezen krijgt. En zonder wifi gaat de batterij van je e-reader veel langer mee!

Zoeken en annoteren

E-readers bevatten woordenboeken. Kom je een woord tegen dat je niet kent dan kan je dat meteen opzoeken door even wat langer met de vinger op het woord blijven hangen.

Wil je snel even iets terugvinden in een boek, dan kan een e-reader behoorlijk handig zijn. Tekst zoeken, zoals dat gaat bij heel veel computerprogramma’s, kan ook in je e-boek. Paragrafen markeren om later snel terug te vinden is eveneens mogelijk, en meerdere bladwijzers in je e-boek stoppen is ook geen enkel probleem.

Je kan ook notities toevoegen aan de tekst. Wie graag papiertjes in boeken stopt om favoriete stukken te markeren of boeken leest met het potlood bij de hand, kan dat dus ook gewoon met de e-reader.

Leesproblemen oplossen

Niet te verwaarlozen is de mogelijkheid om het type en de grootte van de tekst aan te passen. Je kan de standaardkeuze van de uitgever vervangen door een eigen lettertype dat je beter ligt (dyslectici kunnen zo het dyslexiefont voor alle boeken gebruiken, om maar een heel nuttige toepassing te noemen), en omdat je de grootte van de tekst kan aanpassen, hoef je die leesbril misschien niet meer op. Een e-reader is dus ook goed voor je ijdelheid!

Normaal gesproken produceren e-readers zelf geen licht. Je hebt dus, zoals bij een papieren boek, licht nodig om het scherm te lezen. Dat maakt dat je er gewoon mee in de zon kan gaan zitten zonder dat het scherm onleesbaar wordt, en ‘s avonds lees je nog steeds bij je favoriete leeslamp. De meeste e-readers hebben ondertussen al wel de mogelijkheid om toch achtergrondlicht te genereren. Zit je op een zwoele zomeravond in de tuin, op tien bladzijden van het einde van die spannende thriller, en wordt het donker, dan zet je even de schermverlichting aan en lees je gewoon verder. Op dat ogenblik begint je e-reader wel aan je batterij te vreten maar je thriller raakt in ieder geval uit!

Alleen maar rozengeur en maneschijn dus!

Niet helemaal. Perfecte technologie bestaat niet en niet elke e-reader is even goed. Het merk en wat je ervoor wil betalen, bepaalt mee of een bepaalde e-reader bij jou past. We hebben netjes de belangrijkste functies van de e-reader opgesomd, zodat je kan uitmaken of een e-reader, los van merk en prijs, bij jou past of niet. Welke e-reader voor jou de beste is, hangt erg af van wat je ermee wil doen, en welke functies voor jou belangrijk zijn. Hoe meer je e-reader is afgestemd op jouw noden, hoe meer plezier je eraan zal beleven.

Waar je nu precies op moet letten bij de aankoop van een e-reader, daar willen we ons graag een volgende keer in verdiepen. De oproep van enkele maanden geleden is niet in dovemansoren gevallen en heel wat bezoekers stelden hierover heel gerichte vragen. Daar gaan we alvast mee aan de slag om een vervolg op deze aflevering te maken. Echter, hoe duidelijker we weten wat de noden van de aspirant-e-lezer zijn, hoe beter we hierop kunnen inspelen. Daarom roepen we in eerste instantie diegenen die een aankoop overwegen op om te reageren. Laat ons weten wat jullie belangrijk vinden aan een e-reader en waarvoor jullie hem denken te zullen gebruiken. Welke van bovenstaande functies wil je meer uitgebreid behandeld zien? Of hebben we misschien een functie gemist waarvan jij weet of vermoedt dat hij bestaat, en is dat er een waar jij meer over wil weten? Dat helpt ons om deze spot te vullen met die informatie waar echt nood aan is.

Wie al een e-reader heeft, is natuurlijk ook meer dan welkom om ervaringen te delen. Alhoewel we dit keer nog niet over merken gepraat hebben, willen we wel graag weten welke e-reader jullie bezitten en waarover jullie bij dit toestel heel tevreden zijn, en wat voor verbetering vatbaar is.

Deze tekst is van de hand van Hebbanrecensent Marvin OlbrechtsReacties op: To e-read(er) or not to e-read(er)

Meer informatie

Gesponsorde boeken