Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Maar 0,26 cent

op 10 juni 2018 door

Zo af en toe mag het

Gisteren mocht het, maar het mag zeker niet elke keer. Het zou de spuigaten uitlopen als we dit tekens weer zouden doen maar zo af en toe mogen we ons zelf verwennen. Als je goed zoekt op internet weet je dat het wel twee keer per maand mogelijk zou zijn, maar dan wordt het echt te gek. Natuurlijk vinden we het ook van belang om zorg te dragen voor auteurs en boekwinkels door echte boeken te kopen. Daarom proberen we het zo min mogelijk te doen, echt alleen de hele goeie uit te zoeken en gisteren was het weer zo ver: mijn man en ik bezochten een tweedehands boekenmarkt.

Het begon al in de ochtend
Eigenlijk begon het verhaal al iets eerder die ochtend. Ik ging op pad voor bladwijzers die ik massaal gebruik tijdens het lezen. Je weet wel, die gekleurde plakkertjes waarmee ik aangeef waar de mooie citaten staan, die markeren waar ik intertekstualiteit vond of die verwijzen naar motieven in mijn boek. Aangezien ik grootverbruiker ben van deze stickers bezocht ik de Action. Op weg naar het vak met gekleurde plakkers viel mijn oog op iets bijzonders. 4321! 4321 van Paul Auster lag daar gewoon in een vak tussen boeken voor vrouwen en boeken voor mannen en spannende boeken. Dat moest ik eens even goed bestuderen en ik zag al snel dat dit boek viel in de categorie 'licht beschadigd', net als De man die haast had van Vantoortelboom. Je kunt je voorstellen dat ik veranderde in een vrouw die haast had want deze boeken bleken €1,86 per stuk te kosten omdat ze licht beschadigd waren. Tot mijn grote verrassing waren ze ook echt maar heel licht beschadigd. Zo licht dat zelfs ik het nauwelijks zag en ik ze met alle liefde en plezier mee naar huis nam. Ik vergat in mijn enthousiasme bijna mijn gekleurde plakkertjes. Het is maar goed dat mijn man mij hier aan herinnerde.

Het ging nog bijna bij voorbaat mis
Natuurlijk was ik razend blij met mijn aanwinsten maar mijn man, toch eigenlijk altijd mijn held, ging door deze aankoop een beetje twijfelen aan de noodzaak van ons uitje naar de boekenmarkt. Hij voorzag iets wat ik nog niet wilde zien. Door te roepen dat ze meestal veel Fantasy hebben op die bewuste boekenmarkt, dat er in totaal meer dan 12.000 exemplaren lagen om uit te kiezen en dat de boeken maar een euro per stuk zouden kosten, kon ik hem toch weer overhalen. Natuurlijk zei ik ook dat ik me heel erg zou inhouden hoewel hij goed weet dat ik daar iets anders mee bedoel dan hij. Toch beloofde ik hem dat ik zo min mogelijk zou kopen en me vooral zou richten op de dunnetjes, de minikleppertjes, want ook ik weet dat mijn boekenkast goed gevuld is, zeer goed gevuld, te goed gevuld zelfs. Gelukkig ging hij overstag en wist hij nog niet dat er nauwelijks Fantasy te krijgen was bij deze markt.

Nu ging het achteraf toch een beetje mis

ef3ffb61db643212f77d959163f28e9c.jpgHet stond al lang te gebeuren en vandaag was het echt zover. Toen ik deze ochtend mijn boeken wilde opbergen bleken mijn boekenkasten echt op ontploffen te staan. Het was niet mogelijk er nog iets bij te passen. Alle dubbele rijen, herstapel-pogingen, re-organisaties, uitwijken naar andere kastjes en plankjes, verstoppen van de piano onder stapels boeken, nachtkastjes, kruipruimtes en meterkasten ten spijt. Er is geen gaatje meer te vinden, de kastruimte is op. Zonder in levensgevaar te raken is mijn boekenkast niet meer te benaderen. Het feit dat ik gisteren drie echte kleppers toevoegde aan de berg boeken, in plaats van de dunnetjes waar ik me op had moeten focussen, had natuurlijk een extra ongunstig effect. Zonder deze drie boeken had ik dit zorgwekkende proces van overbevolking van ons boekenhuis, waarschijnlijk zeker toch wel drie dagen uitgesteld. Mijn man had het voorspeld, had het voorzien, zonder ook maar één keer in de glazen bol te kijken. Geen idee hoe hij dit zo goed in de gaten had dat er een moment zou komen dat mijn boekenkasten zouden springen.

 

Maar 0,26 cent
Ik had maar één argument ter verdediging aan te voeren: de boeken hadden echt maar een schijntje gekost. Ik heb wel 4152 bladzijdes voor de luttele prijs van 1072 eurocent uitgegeven. Dat is maar 0,26 eurocent per pagina. Een kwart cent per te lezen bladzijde!
Daarmee spaar ik zo veel geld uit, denk ik, dat we wel een nieuwe boekenkast kunnen aanschaffen die we dan zullen plaatsen in de nieuwe vleugel die we moeten aanbouwen om deze kast te plaatsen. Maar als ik op deze manier geld bespaar moet het vast lukken om ook die verbouwing te bekostigen.
O ja, zeer jammer maar goed nieuws voor de boekenkasten, één van de boeken gaat ook weer weg. Ik was er zo van overtuigd dat ik het boek van Joseph Roth, Radetzkymars, moest hebben dat ik niet verder keek dan mijn neus lang was. Toen ik thuis kwam zag ik pas dat het een Duitse uitgave was en Duits lezen is voor mij een te grote opgave om deze uitgave te bewaren.
Waar ik mijn nieuwe boeken moet plaatsen weet ik tot nog toe niet. Ze liggen nog op de salontafel uit te rusten van de reis van de markt tot bij ons thuis. Natuurlijk wil ik wel met jullie delen wat ik kocht. En och, zo af en toe mag het wel, een uitstapje naar de tweedehands boekenmarkt. Vind ik!

                       €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Mijn aanwinsten:

Blz 144 x 0.26 =  37,44 eurocent

* Vantoortelboom, Jan | De man die haast had | M | Blz 144

Excuus: ook ik had haast en schoot in een koopkramp toen ik de naam van de auteur zag.

Blz 279 x 0,26 = 72,54 eurocent

* Martel, Yann | Life of Pi *E* | M | Blz 297

Excuus: mijn zoon gaat naar het voortgezet onderwijs en gaat Engels lezen.

Blz 296 x 0,26 = 76,96 eurocent

* Provoost, Anne | De Arkvaarders | V | Blz 296

Excuus: past goed op de leeslijst van mijn zoon (niveau 3 op Lezenvoordelijst.nl)

Blz 319 x 0,26 = 82,94 eurocent

* Roth, Joseph | Radetzkymarsch Duits. | M | Blz 319

Excuus: niet echt goed gekeken maar ik was al lang op zoek naar dit boek.

Blz 384 x 0,26 = 99,84 eurocent

* Aalten, Thomas van | Leeuwenstrijd | M | Blz 384

Excuus: kan ik niet goed bedenken, ik herkende de auteursnaam, zag Italiaanse en Limburgse roots in deze familiekroniek en was verkocht

Blz 414 x 0,26 = 107,64 eurocent

* Mercier, Pascal | Nachttrein naar Lissabon | M | Blz 414

Excuus: de titel en auteursnaam is al zo vaak voorbij gekomen dat ik direct wist dat ik dit boek moest toevoegen

Blz 657 x 0,26 = 170,82 eurocent

* Lewinsky, Charles | Het lot van de familie Meijer | M | Blz 657

Excuus: staat al lang op mijn NTL lijst en is ook nog lekker dik...

Blz 718 x 0,26 = 186,68 eurocent

* Valeur, Erik | Het zevende kind | M | Blz 718

Excuus: dit boek werd mij vorig jaar geadviseerd door Nathalie B1 en ik heb toen drie boekwinkels afgezocht naar een exemplaar.

Blz 941 x 0,26 = 244,66 eurocent

* Auster, Paul | 4321 | M | Blz 941

Excuus: nou, wat zou jij doen als je deze dikke mega-Klepper, niet noemenswaardig beschadigd, voor een schijntje in een winkel zag liggen?



Reacties op: Maar 0,26 cent

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom (1975) is een Vlaams auteur, die voor zijn werk al bekroond w...

Yann Martel

Yann Martel

Yann Martel (1963) is een Canadese schrijver. Met zijn roman Het leven van Pi (2...

Anne Provoost

Anne Provoost

Anne Provoost is een Vlaams schrijfster van kinder- en jeugdliteratuur, romans e...

Joseph Roth

Joseph Roth

Joseph Roth (Brody, Oekraïne, 1894  - Parijs, Frankrijk, 1939) was een...

Thomas van Aalten

Thomas van Aalten

Thomas van Aalten (1978) publiceert al ruim vijftien jaar romans en artikelen. Z...

Pascal Mercier

Pascal Mercier

Pascal Mercier was het pseudoniem van Peter Bieri (1944-2023). Hij was als hoogl...