Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meelees-kalender voor Aanjagers en Raadgevers

op 03 september 2019 door

Update 02 november 2019: de maanden juli t/m oktober 2020 zijn toegevoegd!

Wat heerlijk, dat enthousiasme

Vorig weekend vroeg ik jullie in mijn blog om raad en aansporing om mijn boekenkast leeg te lezen. Ik werd bedolven onder fantastische tips, heel veel enthousiaste lezers die met me mee willen lezen en last but not least een heel team aan cheerleaders, al dan niet bereid om in een Hebban-roze pakje te stappen, maar vooral bereid om mij aan te moedigen, zelfs bereid tot het maken van een spagaat als klap op de cheerleader vuurpijl. Dat is toch geweldig?

Zoals mij vaker overkomt, maakte ik een kleine denkfout vooraf. Ik hoopte met mijn artikel enkele leesprojecten voor elkaar te krijgen maar doordat ik 60 titels presenteerde kwamen er meer dan 40 leesverzoeken binnen. Dat is veel meer dan ik verwacht of gedacht had. Ik heb genoten van al die enthousiaste reacties. Natuurlijk wil ik die boeken en projectjes ook allemaal starten maar ik zal ze moeten uitspreiden over een langere tijd: van nu tot minimaal aan september 2020! Ik hoop dat dit geen probleem is voor al jullie leesplannen.

Kalender

Bij de leesvolgorde die ik gepland heb, lette ik op het aantal lezers dat mee zou lezen, het aantal pagina’s in het desbetreffende boek, het aantal vakantiedagen in de bewuste leesmaand en het aantal dagen/maanden/jaren dat een boek al in mijn kast staat. Zo af en toe heb ik een dunner boek er tussen gepland (Tip van Gea) omdat ik zo’n Fleppertje eenvoudig in mijn tas kan steken en in de pauzes kan lezen. Hier en daar heb ik bekeken of boeken bij elkaar pasten, qua genre, qua dikte of qua kleur omdat dat zo mooi in de collages past. Ook zocht ik naar een verdeling zodat ik niet een meelezer dubbel plande in één maand. Tot mijn grote schrik zag ik net dat dit toch mis is gegaan (sorry Ellen Rodrigo, als het niet uitkomt mag je het gewoon zeggen).

Hieronder heb ik de planning in een kalender gezet en de namen van personen die aangegeven hebben dat ze willen meelezen er bij gezet. Als je er iets bij ziet staan dat niet schikt of niet klopt laat het dan vooral weten. Meelezen mag natuurlijk altijd, ook als je naam er nog niet bij staat, dus laat het vooral weten en ik voeg je naam toe.

Dan rest mij nog om aan te geven hoe we die boeken bespreken. Voor kleine groepjes ga ik een mailadres aanmaken (mailadres volgt nog) zodat jullie me kort de bevindingen betreffende het boek kunnen mailen en dan maak ik er een blog van hier op mijn blogspot. Voor boeken die we met een grotere groep bespreken maak ik een artikel aan waar we samen het boek kunnen bespreken in de vorm van een leesclub-light met 3 of 4 vragen die we samen beantwoorden. Recensies plaatsen van de gelezen boeken is natuurlijk heel erg leuk.

De kalender is nog niet compleet maar wel al ingevuld tot en met juni. Daar gaan we dan!

390d87bb15a9dfd891521968d81670a4.jpeg

 

De planning in Oktober stond al vast door afspraken die ik maakte nog vóór mijn grootse meelees-plan. Omdat meelezen met die boeken zeker mogelijk is zet ik ook de planner van oktober hier neer. 

*De langste nacht lees ik samen met Tea, als laatste in de reeks van vijf boeken van Otto de Kat.

*Het puttertje moet ik uit hebben eind november dus zal overal tussendoor gaan. Leest gerust met me mee. Update: Hoera, Maartje leest mee.

*Woesten lees ik met mijn eigen leesclub. Ook hier geldt dat je gerust met me mee kan lezen als je het boek niet al eerder las.

*Firmin is een leesclub met eigen exemplaren op Hebban. Lees gerust mee, we starten in oktober.

 4bc42b2986919c68f0392752f2ca541a.jpeg

In november ga ik van start met alle projectjes

*De Bijenkorf stond al gepland. Deze roman lees ik samen met Tea en bespreken we op haar spot.

*Sofia draagt altijd zwart wordt een minileesclubje op mijn blog met onder andere - Saskia - Willeke - Gerrie Oreel - Rbbr leest - Yvette - Joke D - Maartje - Hetty

*Aan Chesil Beach is een fleppertje dat ik als pauzeboek mee naar mijn werk zal nemen - Karin Marcelinna doe je mee? Ja dus :-)

*Visser (Rob van Essen) was al gepland met Tea en Ine

*De stamhouder lees ik alleen als ik er voldoende tijd voor heb deze maand. Update 24 november: de tijd ontbrak maar vandaag hoorde ik Munninghoff spreken over zijn boek bij een interview en ik heb het boek direct aangeschaft. Dat wordt dus augustus 2020.

 

c7f768f09b52520039f459eba2806b00.jpeg

De laatste maand van het jaar 2019 alweer. December kom maar op.

*Flauberts papegaai lees ik met Harriet

*Woeste hoogte wordt een project met Ine, Hetty en Marieke (?)

*Normale mensen was erg in trek en daarom wordt het een minileesclub op mijn blogspot. lekker lezen en dan 3-4 vragen samen bespreken. - VeraB - Evelien - Mariek - Evy - Gerrie Oreel - Anne Oerlemans - Nathalie B - Madsie

*Vader Goriot was al afgesproken met Hetty (ketting van mooie woorden of hier)

*Een ladder naar de hemel (dec/jan) was ook favoriet dus ook daar zal ik een club van maken op mijn blogspot om het samen te bespreken. - Marieke - Marjolein - Evy - Hetty - Gerrie Oreel - Maartje - Karin Marcelinna 

*Archibald Strohalm probeer ik mee te lezen met het Klassieker genootschap, bespreking begin januari

 

534f674210097937ac29949e411d0790.jpeg

 

Ook in 2020 start het jaar met de maand januari. 

*Lincoln in de Bardo, een boek dat ik al zo lang, zo graag wil lezen. Nu komt het er dan toch van. Wederom een minileesclub waarbij we het boek samen bespreken op mijn blog. - Sandra - Jan Haas - Evy - Karin Marcelinna - Marjolein - Lieke - Maartje - Nathalie B

*De boekendief, al door zo velen gelezen, maar wij lazen het nog niet. Perfect voor een bespreking op mijn blog. - Nathalie B - Joke D - Gerrie O - *Wil2* - Saskia - Gea Smits - Willeke - Esther Jansen - Vlinder - Kim Schreurs - Marja - Stefanie - Mandy - Anouk van der Zee - Lisette?

*Roza, ik kan niet meer vinden wie dat met me mee las. Als ik me vergist heb met Roza komt er misschien een ander boek voor in de plaats. Update: gevonden, Rbbr leest. Lisette leest misschien mee.

*Poubelle, die naam intrigeert me enorm, deze roman lees ik samen met Hetty

 

f7f6ef610aad3384bebd40d401f37cdb.jpeg

Februari is een korte maand maar twee kleppers kan die maand vast dragen

*De tolk van Java is typisch zo'n boek dat bij velen nog ongelezen in de kast staat. Te dik om zo even op te pakken maar met een groepje lukt het vast. - Sanne (niet twijfelen, gewoon doen) - Nathalie B - Hetty - Karin Marcelinna (niet twijfelen, gewoon doen) - Marjolein

*Dr. Zjivago, een klassieker die veel te vaak in de kast blijft staan. Nu gaan we deze klepper dan toch tackelen. - Evelien - Mariek - Salustia - Sergej - Lieke (als misschien omslaat in Jazeker wel!)

*Muizen en mensen is gepland bij het Klassieker Genootschap

* in principe De buitenjongen van Cognetti met Hetty, zo mogelijk uitwijken naar november.

* Let op: To kill a Mockingbird met Evy

 

da16250a0a879a2cfb18a7e3cc0d6ee0.jpeg

 

In de maand maart hoop ik altijd op nieuwe boekenbonnen. Misschien moeten ze nog even wegblijven want we hebben nog wat boeken te gaan.

*Echo, een griezel-thriller, buiten mijn comfortzone. Altijd fijn als iemand meeleest om samen te griezelen. - Evy - Hetty - Joke D - Stefanie - Mandy - Lieve F

*Björnstad werd mij aangeraden door twee Hebbanista’s tijdens de Deventer boekenmarkt. Dit moet een pareltje zijn. - Ine - Ideke - (Joke D bekijkt of ze nog weet waar het over ging als ze het boek al eerder leest)

*Slachthuis vijf wordt gelezen en besproken bij het Klassieker Genootschap waarbij de bespreking start begin april

* Let op: To kill a Mockingbird met Evy --> wordt Waar de rivierkreeften zingen met Evy en Yvie

* ik hoop op een leesclub boek

 

e3f57665e766fba4cb8a62a5dbafe68b.jpeg

 

April doet wat ie wil en wij lezen rustig door.

*Wolfgetal staat al erg lang te wachten maar in april is het zo ver. Ben je er klaar voor Wendy?

*As in tas is weer een perfect pauzeboek. En wat staat dit al lang in mijn kast terwijl ik het zo graag wilde ‘hebban’. Dit keer een boek dat we op míjn blog bespreken Hetty. En Lieke leest mee als ze haar boek kan vinden. En ja hoor, ze heeft het boek gevonden.

*De kinderwet is ook niet al te dik maar schijnt wel erg mooi te zijn. Sandra, denk je dat april schikt? Update: Gelukkig wel. Nog even twijfelachtig. Mogelijk komt er een ander boek voor in de plaats...!!

*Drift van Bregje Hofstede, samen met Gerrie Oreel (zij bespreekt dit 30 april in haar leesclub)

*Wolf Hall, de tweede wolf in eigenzinnig april wordt begin mei besproken bij het Klassieker Genootschap

 

b4ba25f1b3c07041ef096dfc2750f13f.jpeg

 

In mei heb ik vaak vrij en lees ik vaak extra boeken.

*Ginny Moon heeft gelijk stond al in mijn kast toen de leesclub op Hebban nog bezig was. Nu komt het er dan eindelijk van, toch Marieke? Fannie leest mee.

*Houtrot won ik een keer met een prijsvraag op Hebban en ik ben zo nieuwsgierig. - Ellen Rodrigo - Gerrie Oreel

*Een kocht ik snel nadat ik Nieuwe maan las en ik wilde direct alle boeken van Sarah Crossan lezen na dat boek. Het bleef bij een voornemen, tot nu. Ellen, twee boeken in een maand samen lezen met mij, lukt dat? - Ellen Rodrigo - Mandy - Wilma-1 

*Aristoteles en Dante kocht ik in Zwolle bij mijn Dolle Zwolle boekenjacht. Dat is meer dan twee jaar geleden. - Petra

*De kleine prins wordt half mei besproken bij het Klassieker Genootschap en bij voldoende tijd lees ik mee

*Leven en lot is ook een boek dat bij het Klassieker genootschap gelezen wordt begin juni 

 

 d65192cda5f2119a53971484ce7cdb81.jpeg

 

In juni wil ik weer rustig aan doen maar ik heb toch al vijf! boeken bedacht.

*Zusterklokken - Evelien - Yvette - Ideke - Sterrezee - Marja (bespreking start na 30 juni)

*Scheepsberichten - *Wil2* - Hetty

*Leven van Pi - Cindy de Rijk

*Tsjaikovskistraat 42 onder voorbehoud, met een slag om de arm, weet ik nog niet zeker, schuift zeer waarschijnlijk door. --> 

267f9b587e429f519980ceaf830a2759.jpeg

Zie hier, ook juli is al ingevuld met heerlijke boeken. Een Klepper, een bijna Klepper en een Flepper komen deze maand aan de beurt.

* Nachttrein naar Lissabon - Sandra - Machteld63MH (uitstellen en over enkele weken opnieuw plannen?)

* Honolulu King van Anne Gine Goemans - Gerrie Oreel - Twig van Beek

* De belofte van Pisa

fc66dacb98e3a31f2b1679c3870228e0.jpeg

Augustus is meestal de maand waarin ik vakantie heb en het idee heb dat ik veel meer kan lezen. Afgelopen augustus viel dat een beetje tegen. Ik heb goede hoop voor augustus 2020.

* De boekbinder is deze maand aan de beurt. (Blijkt op de spot van Hetty, verslagje aanleveren) Kleine babbelbox hier. Machteld63MH - Saskia Jacobs-Labree.

* Meester mitraillette, een prachtige titel voor een boek, een waarachtig fleppertje: dit lees ik helemaal voor mezelf

* Terug naar Oegstgeest - lezen met... Ine - Ellen Rodrigo en Karin Marcellina

* Als het me lukt wil ik deze maand De stamhouder lezen van Alexander Munninghoff. (Ja, ja Gigi, dat had jij gedacht. Opnieuw plannen in de nieuwe leeskalender.)

0a53c2d12f5f2c8bcbcb491265c64688.jpeg

In september is het alweer gelukt om me vast te leggen met een aantal boeken. Een opnieuw uitgegeven klassieker, een boek van een Nobelprijs winnaar en een boek met een link naar klassieker To kill a mockingbird.

* Stoner - met fysieke leesclub - Gerrie Oreel

* Onafhankelijke mensen - Salustia? - Sterrezee

* De moordenaar, de advocaat en de schrijver - Mariek

50fb987b61f340d122db24b48a8db9e8.jpeg

Dan is het alweer oktober en de volgende boeken liggen voor die maand klaar: twee fleppers die al erg lang in de kast liggen en die ruimte bieden voor iets extra's (iets wat nog niet op mijn collage staat) en twee boeken voor samenleesprojecten met anderen.

* Agathe - lees gerust mee

* Acte van verlating - lees gerust mee

* De pop samen met Hetty's blog? Hetty, Evelien, Jan en Gerrie, ik probeer mee te lezen.

* Au Pair, samen met Hetty

* Moby Dick - meeleesproject naar aanleiding van de boeken van Firmin met Merel

Geloof het of niet maar zelfs voor november zijn al boeken gepland. Niet alle boeken zijn al in de collage gevangen

Vanaf November start een nieuwe leeskalender wil ik de vier Napolitaanse romans van Elena Ferrante gaan lezen. Elke maand een boek. 

* Cliënt E Busken??

* Druiven der gramschap - meelezen met Merel op haar blogspot

* Het vogelhuis - met Joella, spot van Joella

December 2020

Vanaf december wil ik de vier Napolitaanse romans van Elena Ferrante gaan lezen. Elke maand een boek. 

Eerste deel van Napolitaanse romans van Ferrante

* Mystiek lichaam van Kellendonk met Thema Posmodernisme (Blog Tea) minileesclub? Wil, *Wil2*, Tea, Hetty. Bespreken bij literatuurcafe? Blog Tea? Leesclub eigen exemplaren? Ine leest waarschijnlijk ook mee maar zij maakt geen planning vooraf: dus een seintje naar Ine...

Januari 2021

* Deel twee van Napolitaanse romans van Ferrante 

* Accrdeonmisdaden Babbelbox *Wil2*

Andere projecten en voorstellen

Klassieker Genootschap

Een aantal boeken uit mijn collage past erg goed in de stijl van het Klassieker Genootschap. Daar worden (data onder voorbehoud) de volgende boeken besproken. Ik ga meelezen, jij ook?

*Begin Januari bespreking van Harry Mulisch - Archibald Srohalm

*Begin maart bespreking van John Steinbeck - Muizen en mensen (Gelezen V)

*Begin april bespreking van Kurt Vonnegut - Slachthuis vijf (Gelezen V))

*Begin mei bespreking van Hilary Mantel - Wolf Hall 

*Begin juni bespreking van Vasili Grossman - Leven en lot

En de rest?

Dan heb ik nog een behoorlijk aantal boeken die nog een plekje moeten krijgen in de komende maanden, hier op alfabetische volgorde.

  • Blindelings - rbbr leest
  • Caesarion - ? Uitstellen
  • Druiven der gramschap - rbbr leest
  • Geniale vriendin - Hetty
  • Heilige Rita - Jan Haas
  • Heimweeland - Karin Marcelinna
  • Hex - *Wil2*
  • Lanny - Sandra - Nathalie B uitstellen?
  • Notendop - Sandra
  • Niets weerstaat de nacht - Harriet - Gea Smits
  • Schorshuiden - Gerrie Oreel
  • Schitterende ruïnes - Evelien - Gea Smits

 

Ik probeer zo snel mogelijk onderdak (lees: datum) te zoeken voor de resterende boeken.

Zo, mijn boekagenda is alweer redelijk gepland voor de komende maanden. Ik kan (en wil) er niet meer onderuit. De boeken uit mijn kast gaan nu voor. Ik probeer zo snel mogelijk onderdak te zoeken voor de resterende boeken.



Reacties op: Meelees-kalender voor Aanjagers en Raadgevers

Meer informatie