Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stoptober update, wat als je boeken wint?

op 03 oktober 2018 door

Dag 3

De derde dag van oktober is bijna voorbij en ik heb nog geen boek gekocht! Een goede dag voor mijn Stoptober challenge. Komt dit door Beginnersgeluk? Door die eerste dappere dagen? Door mijn standvastigheid? Nee, ik denk door de fijne aanmoedigingen die ik kreeg toen ik mijn uitdaging voor deze maand uit de doeken deed. Toch knaagt er iets want ik kocht niets maar mijn boekenstapel is toch met wel vijf boeken gegroeid.

Jeugdboek

Allereerst verschoof er een boek van de kast van mijn zoon naar de stapel vóór mijn kast (je snapt het wel, het boek past niet ín die overvolle kast). Mijn man probeert verwoed op te ruimen in onze boekenberg en viste De zevensprong van Tonke Dragt uit de kast van mijn zoon. "Als we naar zijn leesvoorkeur kijken is de kans niet groot dat hij dit boek nog gaat lezen", zei hij terwijl het boek op de stapel van afgeschreven boeken terecht kwam. Ai! Misschien heeft hij gelijk maar dat wil niet zeggen dat ik er aan toe ben om dit te aanvaarden en nog minder om het boek daadwerkelijk weg te geven. Ik heb het zelf nog niet gelezen en dat wil ik graag, heel erg graag. Ook hoop ik stiekem dat hij het misschien over een jaar, of over twee jaar ontdekt. Al weet ik diep in mijn hart dat hij eigenlijk te net te oud is voor dit boek en over twee jaar weer andere boeken wil lezen. Toch ligt het nu op mijn stapel. Maar ik heb niets gekocht!

Boekenpakket

Enkele weken geleden mochten we de Hebbancrew onder de loep leggen en gokken welk leestype het beste bij hen paste. Aangezien ik zelf een mix van verschillende types bleek, zoals vele andere Hebbanisten, heb ik ook de crew leden een gemixt type als classificatie opgeplakt. Daar bleek ik goed gegokt te hebben en mijn prijs was een prachtig boekenpakket. ik deed mee aan die wedstrijd en won in september, nog niet wetend dat ik zou Stoptoberen. Het pakket kwam in oktober aan. Ik heb wederom niets gekocht!

Mijn boekenstapel is toch gegroeid en niet met de minste boeken:

* Tonio's blik, Focus op zijn katten | Mirjam Rotenstreich

09faa975474c760db5c77c445214fd5b.jpgAl sinds ik enkele jaren geleden Tonio las van A. F. Th. van der Heijden ben ik in de ban van deze schrijver en zijn vrouw die eveneens auteur is. Ook Tonio zelf heb ik in mijn hart gesloten en ik ben dol op katten. Daarom ben ik dolblij met dit foto-memoir (een extra ondertitel). Grappig detail: ik leerde enkele dagen geleden in een leesclub wat een memoir was. (@Evy, is dit niet ook een boek voor jou?)

* Houtrot | Rinske Hillen

6eeb4501eee527458a6668ace05183ed.jpgTwee leden van de literatuurclub, Jan en Helena, lazen dit boek voor de jury van de ANV Debutantenprijs en beschreven het in een mooi artikel. Hillen wist deze Debutantenprijs in de wacht te slepen. De combinatie van bijzondere titel, opvallende cover, aantrekkelijke achterflap informatie en deze prijs maakte dat dit boek op mijn NTL stapel terecht kwam. Toen nog enkel virtueel, nu ook op de boekenplank (oké, het boek ligt op het kastje dat ik gebruik als boekenkast met boeken die ik snel wil gaan lezen en die niet meer in de kast passen).

* Zevenduizend eiken | Sara Baume

7fe5497f989a1038fa3157ce6c855ee6.jpgDit boek werd besproken in een van de artikelen van Lindy de Jong uit de serie wil ik lezen (link) op 5 maart van dit jaar. Op dat moment hadden nog niet veel lezers het boek gelezen of aan hun NTL lijst toegevoegd. Het moest toen ook nog verschijnen. De beschrijving raakte mij direct en ik heb, met een groot aantal andere lezers het boek op mijn lijst gezet. Het is fijn dat het nu niet meer alleen op mijn virtuele NTL plank staat.


* De Heilige Rita | Tommy Wieringa

c532e268b95bee526ad75171b85ea1d3.jpgDit boek hoeft geen introductie nodig, denk ik. Toen de shortlist van de Libris Literatuur Prijs bekend werd probeerde ik alle zes de genomineerde boeken te lezen. Doordat mijn ogen waren dan mijn leesmaag moest ik na vier boeken van de shortlist weer snel door met een ander project en bleef Tommy's boek over waarbij ik hem wel verzekerde dat ik het echt nog zou lezen. Eigenlijk deed ik dat al eerder, hij bezocht onze schouwburg voor een bespreking van dit boek en zijn novelle De dood van Murat Idrissi, een boek dat ik las bij onze plaatselijke Literaire Salon. Nadat hij een stuk voorgelezen had uit De heilige Rita nam ik me heilig voor zijn boek te lezen, bij het signeren heb ik hem dit ook verteld. Extra leuk: ik heb de Leesclub-editie ontvangen. Dat vind ik echt heel speciaal, dat wordt collectors-item, denk ik.

Mooie boeken heb ik er bij, toch? En niets gekocht!

Goed bezig!

Zo zien jullie maar dat ik dag drie goed doorgekomen ben en me perfect gehouden heb aan mijn voornemen! Toch mag ik hele mooie boeken toevoegen aan de boekenberg. Een berg die ooit een plekje krijgt in de kast maar nu nog op speciale plaatsen in huis wacht op die begeerde plek in de kast.



Reacties op: Stoptober update, wat als je boeken wint?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mirjam Rotenstreich

Mirjam Rotenstreich

Mirjam Rotenstreich (Amsterdam, 1959) is een Nederlandse auteur en pub...

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa publiceerde drie romans, voordat hij in 2005 doorbrak naar een gr...

Rinske Hillen

Rinske Hillen

Rinske Hillen (1975) studeerde rechten in Utrecht en Cambridge en filosofie in A...

Tonke Dragt

Tonke Dragt

Tonke Dragt is een kinderboekenschrijfster. In 1961 verscheen Verhalen van de tw...