Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Creatief met Categorieën week 1 en 2

op 15 januari 2018 door

Een nieuw jaar en nieuwe reis in boeken. Deze keer niet naar landen, maar terug naar 50 categorieën! Dat betekent weer zoeken naar boeken en/of boeken creatief plaatsen binnen de categorieën. Daarom zullen mijn ‘wat heb ik nu weer allemaal uitgelezen’ overzichten grotendeels in het teken staan van creatief met categorieën.

Als je dan start is het nog eenvoudig. Zo is mijn eerst boek van dit jaar, één uit de categorie van mijn geboortejaar 1968. Al in december uitgezocht en als eerste gelezen. Ook de tweede en derde leverden geen problemen om, maar met de invulling van ‘boek van 2018’, voorzie ik wel dat het met meer nieuwe boeken lastiger zal worden om die aan een bepaalde categorie te hangen.
Maar ach, ik lees meer boeken per jaar dan dat er categorieën zijn, dus dan maar af en toe wat dubbel.

9615c3b1dc1bd1e855d5295923231cc3.jpg

Wat las ik de afgelopen weken uit?

De cock en de dode harlekijn - Appie Baantjer

Het is altijd lekker lezen in een boek Baantjer, je weet wat je krijgt, enigszins voorspelbaar en toch weet Baantjer je te boeien tot het einde met een mooie uitleg door de Cock over de moord en de oplossing ervan.

  • Boek uit mijn geboortejaar
  • Boek ouder dan 10 jaar
  • Boek met een naam in de titel

Eens gegeven - Charlotte de Monchy

Wat ben ik toch af en toe een bofferd. Zo kreeg ik de kans om Eens gegeven van Charlotte de Monchy te lezen voor dat deze in de winkel lag. Ik had ‘m met opzet bewaard tot januari en ik heb ervan gesmuld. Leuk verhaal, leuke personages, grappig en vlot. Zeer geslaagd boek.
Het boek past in twee verschillende categorieën

  • Boek uit 2018
  • Grappig boek

La Superba - Ilja Leonard Pfeijffer

De categorieën Libris winnaar, laat je boeken lezen die ik niet zo snel zou kiezen. Nu zit er bij deze (La Superba) nog een verhaal aan vast. Mijn man had op tv een interview gezien met deze schrijver en dat had hem zeer aangesproken. Ik bestelde vervolgens een boek bij de bieb van Pfeiffer en zag dat het een Libris literatuurprijs had gewonnen. Mooi zo, het boek ging ik dus zelf ook maar lezen.
Nu kan ik niet zeggen dat ik gelijk enthousiast was, want de fantasieën die de schrijver neerzet in het eerste deel van het boek waren op zijn zachtst gezegd nogal absurd. Ik heb me erover heen gezet en las ook andere stukken die me wel bevielen. Zo zijn juist de twee intermezzo’s in het boek, die gaan over bewoners van Genua (de Don en een Senegalese vluchteling Dibly) erg mooi om te lezen.
Ik heb categorie nr 15 kunnen afstrepen, maar niet met veel plezier.

  • Winnaar libris literatuurprijs

De verdwenen prinses van Geografie - Liesbeth Jochemsen

Via een FB-deel actie voor het nieuwste boek van Liesbeth Jochemsen, kreeg ik haar eerste boek als epub via de email. Een fantasy verhaal, gebaseerd op sprookjes en dan lekker anders en toch herkenbaar. Wat las dat lekker vlot, echt met plezier het boek gelezen. Het was eigenlijk jammer dat het niet dikker was (172 pgn), maar daarvoor ligt er nu deel 2 Het goud van de gelaarsde kat.
Het boek past ook weer in meerdere categorieën. Ook What-if, wat als Doornroosje nu eens als enige 100 jaar sliep en niemand haar meer kon vinden? Wat als die Doornroosje nu eens door een foute prins werd wakker gekust en Wat als alle sprookjes met elkaar verbonden zijn…..

  • Boek gebaseerd op een sprookje
  • In één avond uit
  • What-if

De bed en breakfast in Rose Harbor - Debbie Macomber

Een boek van de bieb en het eerste deel van een serie. De cover trok me aan en ook het verhaal. Een jonge weduwe koop een bed en breakfast in een kustplaatsje. Zelf moet ze nog leren omgaan met haar verlies en haar nieuwe leven en ook haar gasten hebben hun eigen problemen.
Het deed me denken aan Maeve Binchy en het is mooi te zien hoe de personages zich ontwikkelen en aan het einde van het boek klaar zijn. Met plezier gelezen. Het is het eerste deel van een serie, waarvan ik zeker meer ga lezen.

  • Eerste deel van een serie
  • Boek met een naam in de titel

Adempauze - Martin Scherstra

Tijdens het Valentijnfestival in februari 2017 heb ik kort kennis gemaakt met Martin Scherstra. Een schrijver van feelgoodromans, waar ik tot dan toe niet van had gehoord. Toen ik kortgeleden bij de bieb wat boeken aan het inslaan was (waarom toch? Thuis staan er stapels ongelezen?) zag ik Adempauze in het rek staan en nam het mee. En daar heb ik geen spijt van gehad, een verfrissende feelgood roman met een origineel verhaal dat zich afspeelt op Schiermonnikoog. Met aandacht voor de bewoners, de saamhorigheid en ook de reddingsdienst speelt een belangrijke rol. Met plezier gelezen.

  • Boek dat zich afspeelt op een eiland
  • Boek in winterse sferen
  • Boek over boek(en), één boek in dit geval

Zondagochtend breekt aan - Nicci French

Het wil allemaal lekker vlotten deze eerste weken van het nieuwe jaar, want ook het zevende deel van Nicci French over Frieda Klein is uit. Deze heb ik geluisterd (luisterboek BC), enkel de laatste 5 hoofdstukken gelezen (omdat dat beter uitkwam). Sommige lezers hebben een hekel aan Frieda Klein, ik niet, ik vind haar een bijzondere vrouw. Inmiddels heeft ze een even zo bijzondere vriendenkring, die in dit deel gevaar lopen. Ik vond het heerlijk om te luisteren en kijk uit naar deel acht en zal daarna afscheid moeten nemen van Frieda Klein.

  • Boek van meerdere auteurs

De krijtman - CJ Tudor

En daar is hij dan, De Krijtman, grootst ingezet met al voor publicatie datum de mogelijkheid om het boek te lezen en te luisteren. Op Hebban in een buzz actie. Helaas was ik niet de enige die zich inschreef, 400 inschrijvingen en 50 gelukkigen en daar was ik niet bij.

Nu wil het geval dat ik een dochter heb die op vrijdag een boekverslag moest inleveren en op woensdag ontdekte dat het boek dat er al een tijdje lag (goh echt?) toch niet zo’n succes was. Met name het ontbreken van leestekens bleek een struikelblok. Ze kwam met de vraag of het ook als luisterboek was te lezen. (slimme meid!). Storytell is een grote aanbieder en heeft een proefperiode van 14 dagen. Aangemeld en boek gezocht, maar helaas alleen in het Engels. Ze vond gelukkig een andere van de leeslijst en was op tijd met insturen van haar boekverslag.
Dit ter intro van mijn ontdekking van Storytell, want daar bleek het luisterboek al beschikbaar te zijn vanaf 1 januari. En zo kwam het dat ik in een paar dagen De Krijtman heb afgeluisterd. Ik zeg er niet teveel over, aangezien er nog veel mensen in bezig zijn, maar het had heeft me niet van mijn sokken geblazen.

  • Boek dat speelt in meerdere periodes
  • Boek waarin religie een rol speelt

 9615c3b1dc1bd1e855d5295923231cc3.jpg

En zo blijkt dat bij de eerste 8 boeken nog prima categorieën zijn te vinden. Het was weer leuk en afwisselend en ik heb ook wat smiley’s gescoord voor mijn smiley challenge.



Reacties op: Creatief met Categorieën week 1 en 2

Meer informatie

Gerelateerd