Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Creatief met Categorieën week 29 en 30

op 30 juli 2018 door

Bijna vakantie! Altijd lekker. Een reader gevuld met boeken, keuze zat, hoewel ik toch de fysieke boeken wel een beetje ga missen. Waarschijnlijk nog wel een paar bookazines in de koffer -just in case- en dan ongestoord lezen. Tenminste dat hoop ik. Soms zijn we op vakantie zo druk met van alles en 's avonds zo moe, dat het lezen erbij inschiet. Maar dat is ook vakantie, net even anders dan anders.

9615c3b1dc1bd1e855d5295923231cc3.jpg

Wat las ik uit de afgelopen weken?

(136) Moeders van anderen - Mirthe van Doornik

Een leesclub die ik coordineerde. Een blinddate leesclub met een debuut over twee zussen die opgroeien bij een aan alcohol verslaafde moeder en toch het beste uit het leven weten te halen.

  • 2 Nederlands debuut
  • 5 Hall of Fame - leesclubs 2018
  • 16 Boek uit 2018
  • 25 Diversiteit

(137) Baguette met jam voor twee - Wendy Brokers

Wat een heerlijk zomers boek, gelezen voor een buddy read met Marleen. Zonnig, leuke personages en een mooi verhaal, ik vloog er doorheen en genoot. De buddy read staat online op de Feelgood spot.

  • 7 Boek met een getal in de titel
  • 12 Boek met een lange titel
  • 16 Boek uit 2018

(138) Groen licht - Corine Hartman

Luisterboek bij Bookchoice, over een rechercheteam in de achterhoek met lekker bizarre moorden en de oplossing ervan. Ideaal als luisterboek. Niet super spannend, maar het zit wel goed in elkaar.

  • 16 Boek uit 2018
  • 26 Kleur in de titel

(139) Het meisje uit de trein - Irma Joubert

Half luisterboek en half gelezen. Deze zat vorig jaar in de selectie van Bookchoice. Op de app zijn de luisterboeken nog 1 jaar te beluisteren, deze werd 30 juni van de app gegooid en toen was ik nog niet klaar. Een heel mooi boek over een meisje dat wees wordt en opgevangen wordt in een Pools gezin zolang de oorlog duurt. Na de oorlog wordt ze via een Duits kindertehuis geplaatst bij een liefhebbend gezin in Zuid Afrika. Het verhaal wisselt tussen Gretchen/Grietjie en Kobus en verteld een groot stuk geschiedenis, oa over de Poolse opstand. Interessant, indrukwekkend en vooral heel mooi.

  • 1 Dik boek
  • 6 Eerste deel van een serie
  • 24 Historische roman
  • 29 Boek dat speelt tijdens de oorlog
  • 43 Religie speelt een rol

(140) Een perfecte illusie - Annette van Luyk

Een boek voor een buddy read. Deze keer een boek met romantiek en spanning. Het thema is oplichting via internet, waarbij een Ghanese jongen een vrouw in Nederland geld afhandig maakt door loze beloftes. Het komt op best grote schaal voor en is kennelijk lucratief, want nog steeds zijn er eenzame vrouwen die zich online laten verleiden.

Ook Ellen komt in contact met 'John', hij begrijpt haar en zij wil hem helpen. Tot ze ontdekt dat het oplichting is. Haar kinderen helpen haar de oorsprong van de emails te vinden. Dan neemt ze een besluit, ze gaat hem opsporen en confronteren, maar ze komt daarbij wel in groot gevaar. Er is ook nog ruimte voor een stukje romantiek.
Het boek deed me erg denken aan de Suzanne Vermeer - zomer thrillers. Het leest erg vlot en is ook best even spannend, maar met name het deel in Ghana en de keuzes van Ellen zijn niet echt heel erg realistisch. Wat wel erg leuk en interessant is, is het perspectief van de jongen Salomon, de jonge oplichter. Je zou er bijna begrip voor kunnen krijgen.

  • 2 Nederlands debuut
  • 16 Boek uit 2018

(141) Regen en sterren - Maeve Binchy

De boeken van Maeve Binchy las ik vroeger achter elkaar uit. Grotendeels zijn ze gesitueerd in Ierland. Het bevat veel personages en er is altijd wel iets van drama, maar ook hoop en liefde spelen mee. Ook in dit boek zit dat drama verweven met hoop en liefde, maar ipv Ierland, speelt het verhaal zich af op een Grieks eiland. Het is een ideaal boek om helemaal in vakantie sfeer te komen.

  • 40 Speelt op een eiland

(142) Zij jij en ik - Julie Cohen

Na het lezen van Samen (buzz boek) wilde ik meer lezen van deze schrijfster. Dit boek was in de Bookchoice selectie van deze maand en ben ik begonnen als luisterboek waar het zich uitstekend voor leent. Jo is weduwe en moeder van een puber en twee jonge kinderen. Ze is zachtaardig en probeert overal het positieve van in te zien. Ze neemt haar schoonmoeder in huis, wanneer die haar heup breekt. Die twee kunnen niet met elkaar opschieten, maar gedurende de tijd leren ze elkaar te respecteren. En puber dochter Lydia tobt met zichzelf en wie ze is. Drie levens die afwisselend hun verhaal vertellen en waar hoop respect en liefde elkaar vinden.

  • 25 Diversiteit
  • 49 Boekenthema

(143) Kleuren van het leven - Lorraine Fouchet

Een boek voor een buddy op de Feelgood Club. Hoofdpersoon Kim is uit balans als haar oma, die haar heeft opgevoed, besluit een einde aan haar leven te maken. Wat is het leven nog waard? Waarom zou je ouder willen worden. Haar man Clovis geeft haar de ruimte om het te ontdekken. Kim verlaat het Bretionse eiland Groix en reist af naar Zuid Frankrijk om een maand voor een oude dame te zorgen. 
Dan veranderd het boek en lijkt het op een aflevering van Cold Case. De zoon van de oude vrouw die Kim haar aangenomen is aardig en de oude vrouw is er op hem gesteld, maar Kim krijgt te horen dat die zoon 2 jaar geleden is verongelukt. Ze gaat op zoek en vindt steeds een stukje meer van het verleden van Gilonne terug en hoe het nu precies zit met die zoon. En met haar zoektocht vind ze ook zichzelf terug.

Een prachtig verhaal over leven en levens van anderen en over oud of ouder worden en dat dat helemaal zo erg niet is. Met plezier gelezen.

  • 16 Boek uit 2018
  • 25 Diversiteit
  • 26 Kleur in de titel
  • 39 Muziek speelt een rol

(144) Eerste reserve - Rijan van Leest

Een recensie boek via boekenblogger gezocht. Met plezier gelezen, mijn blog lees je hier.

  • 16 Boek uit 2018
  • 45 Speelt in meerdere tijden
  • 49 Boekenthema

(145) De tuin van de avondnevel - Tan Twang Eng

Een tip uit de boekentipper van Hebban. Door Ellen gegeven en het was een schot in de roos. Dat hoopte ik al toen ik de korte samenvatting las, maar is dan toch nog even afwachten omdat het ook deels over het (over) leven in een Jappenkamp ging. Maar het overgrote deel gaat over Japanse tuinen, gebruiken, houtsnedes, tatoeages, theeplantage en terug kijken op een bijzonder leven met speciale mensen. Met veel plezier gelezen

  • 37 Speelt in Azie

(146) Juliette of het geluk van boeken -Christine Feret Fleury

Het boekje is prachtig om te zien, ligt lekker in de hand en de korte samenvatting beloofd een geweldig verhaal. Juliette let op mensen in de metro en dan met name zij die met een boek zitten. Als ze de kans krijgt om bookcrosser te worden (boekdoorgever) neemt ze die kans aan. Ze mag boeken weggeven aan mensen die dat nodig hebben.
Geweldig toch? Helaas verzandt het verhaal in lange zinnen, die literair misschien prijzenswaardig zijn, maar het verhaal teniet doen. Daarbij zijn er zoveel zijlijntjes, niets wordt goed uitgewerkt terwijl er zoveel kansen liggen. Ik heb het met moeite uitgelezen en dat zegt wel wat, want het boekje telt slechts 176 pagina's. Gevalletje jammer, maar het staat wel mooi in de boekenkast. (voorlopig, de doos met kringloop staat ook klaar...)

  • 16 Boek uit 2018
  • 34 Naam in de titel
  • 49 Boekenthema

(147) Qwerty - SJ Paul

En dan ook deze nog. Een ebook, aangeschaft vanwege het boekenthema. Twee jonge mannen erven een kasteeltje. Een van de twee is schrijver en raakt geobserdeerd door een oude type machine en werkt zich helemaal kapot om dag en nacht een manuscript af te schrijven. Tel daarbij een ontvoering op, een moord een valse echtgenote, een vreemde huishoudster en een hoop geld, dan is daar vast wel wat van te maken.

Het verhaal is niet slecht, maar het gaat wel erg snel allemaal. De ontvoering komt niet helemaal uit de verf en roept nogal wat vragen op die niet worden beantwoord. Het boek gaat naar een tweede deel waarbij de jongens uit elkaar zijn gegroeid maar op elkaar zijn aangewezen door een erfenis, dan valt er een dooie en wordt het nogal complex. Oke, de dader zag ik niet aankomen, maar die andere twist wel.

Het had nog best wat kunnen zijn, als de schrijfstijl me niet vanaf het begin had tegengestaan. De dialogen zijn goed, maar de alwetende verteller is ronduit irritant. Als er vier zinnen achter elkaar met komen: Hij begint, hij deed dit, hij dacht dat, hij voelde dit enz, dan ben ik weg. Het lijkt alsof het boek maar deels is geredigeerd en dit achter gebleven fouten zijn, want soms liep het wel, was het goed te lezen en was de alwetende verteller een logische keuze.

Nee. helaas, mijn boek was het niet. Tweede gevalletje jammer.

  • 49 Boekenthema

9615c3b1dc1bd1e855d5295923231cc3.jpg

Ik ben weer erg blij met mijn lijstje, hoewel de laatste twee niet helemaal naar mijn zin waren. Boeken met een boekenthema zijn niet altijd zo goed als je hoopt. Maar zo'n teleurstelling duurt maar kort, want ik stort me gelijk weer op een nieuwe serie boeken. Er liggen drie mooie boeken van de bieb, nog een recensie boek en verder kan ik weer wat uit de kast trekken! En die keuze is reuze.

Door vakantie zal mijn volgende overzichtje waarschijnlijk later verschijnen. De opmaak van de blog op de tablet is vrij lastig en stel ik dan graag even uit. Voor wie weg gaat: Fijne vakantie, voor wie thuis blijft: Ook fijn thuisblijven.

Tot de volgende blog!



Reacties op: Creatief met Categorieën week 29 en 30

Meer informatie

Gerelateerd