Creatief met Categorieën week 49 en 50

op 17 december 2018 door

Week 49 en 50, 2018 is alweer bijna om! Een heerlijk avondje achter de rug en de kerstboom staat. Buiten is het erg snel donker, maar met een dekentje en een fijn boek op de bank heeft dat ook wel weer wat. Ik vulde mijn verzameling ongelezen boeken nog even aan door even snel de kringloop in te gaan, want dat was echt heel erg nodig aangezien de post er gemiddeld vijf dagen over doet om mijn nieuwe leesvoer te brengen! Ik kom de kerstdagen dus wel door.

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

Wat las en luisterde ik uit de afgelopen twee weken:

(235) Een tweede kans - Jennifer Armentrout

Voor een Hebban recensie las ik mijn eerste Armentrout boek. Boeken die mijn FG collga's verslinden, maar die mij niet zo trokken. Dit boek, wat een combi is tussen thriller en romantiek, is anders dan haar andere boeken, die meer New Adult zijn. Het thriller element overheerst hier wel, maar echt verschrikkelijk spannend wil het niet worden. Toch met plezier gelezen.

 • 16 Boek uit 2018

(236) Vergeten reus - Kazuo Ishiguro

Een luisterboek van Bookchoice, wat me enorm intrigeerde en waar ik nu de tijd voor had. Helaas was de BC kwaliteit weer matig. Regelmatig dubbele stukken en dat luistert enorm irritant. Daarbij zit het vol dialogen, waarbij in elke regel een aanspreektitel als Heer of Lieve wordt genoemd, wat ook nogal vervelend is door de constante herhaling. Ik ben tegen het einde overgegaan op het lezen van het verhaal, waardoor het wel verbeterde.
Het verhaal zelf is vrij traag. Het gaat over een mist waardoor herinneringen verdwijnen. Beatrice en Axel, een bejaard echtpaar besluiten hun dorp te verlaten en op zoek te gaan naar hun zoon, maar de herinnerigen aan hem kloppen niet. Onderweg ontmoeten ze bijzondere personen, ze maken gevechten mee en helpen met de oplossing van de mist. Dan blijkt de kracht van liefde en herinneringen. Het is vreemd en mooi en toch niet helemaal wat ik verwachte.

 • 44 Genre dat ik nooit lees
 • 46 Beestachtig

(237) Zie jij mij - Saskia Oudshoorn

Eerder las ik het tweede deel (Op eenzame hoogte) en nu kreeg ik de kans om ook het eerste deel als ebook te lezen. Saskia heeft een hele fijne schrijfstijl en het leest dan ook vlot. Het deel dat haar vader overlijdt wist me echt te raken. Het verhaal boeit wel tot het einde, maar is niet altijd even geloofwaardig. De portie ellende die Eva meemaakt is wel veel. En de opbouw is apart, bij een thriller zit de climax op het einde, nu kwam er na de climax nog een hoop verhaal waarbij je constant zat te wachten tot er nog iets ging gebeuren, maar het bleef allemaal nogal braaf. Toch weer een lekker boek om te lezen.

 • 16 Boek uit 2018

(238) Nieuwe Namen - Eveline van de Putte

In het kader van diversiteit las ik dit boek voor een Hebban recensie. Een prachtig uitgevoerd boek in full color en glossy pagina's, met portretten en verhalen van mensen die zich op latere leeftijd konden overgeven aan hun anders zijn. Een vrouw in een mannenlichaan en vice versa. De interviews zijn zo mooi uitgewerkt, dat je respect krijgt voor deze mensen die zo'n lange weg hebben afgelegd om te kunnen zijn wie ze werkelijk zijn.

 • 16 Boek uit 2018
 • 25 Diversteit
 • 27 Waargebeurd
 • 34 Naam in titel

(239) Harry & Sieny - Esther Shaya

Nog zo'n mooi boek voor een Hebban recensie. Deze keer over een Joods echtpaar dat in de oorlog kinderen hielp 'verdwijnen' uit een kinderopvang. Daarna moesten zij ook onderduiken. Allemaal zeer indrukwekkend. Het is hun persoonlijke verhaal (Harry & Sieny leven nog, 98 en 94 jaar). Maar hun verhaal gaat nog verder. Na de oorlog is het zwaar leven in Nederland en emigreren ze naar Amerika en daarna nog naar Mexico. Ook dat deel wordt beschreven in dit boek, maar is wat minder interessant. Toch zorgt dat voor een compleet plaatje van een bijzonder leven.

 • 16 Boek uit 2018
 • 27 Waargebeurd
 • 34 Naam in titel

(240) Een sky full of gedoofde lichtjes  - Remco de Ridder

Een luisterboek van Bookchoice, deze keer zonder fouten, maar helaas was de voorlezer dezelfde man als die De edele kunst van not givin a f*** voorlas. Een boek waar ik niet zulke goede herinneringen aan heb. Maar dit was een boek dat ik graag wilde lezen/luisteren en heb me eroverheen gezet. Remco de Ridder verteld zijn verhaal, maar verspringt constant in de tijd heen en weer wat het rommeig maakt. De tijd voor de ramp met de MH17 en de tijd erna. Het geeft een intrigerend beeld met wat het doet met de achterblijvers, de nabestaanden, oftewel de na-bestaanden. Het is bijna niet te bevatten welke impact het maakt en dit boek laat dat voelen. Er wordt veel in gevloekt, dat is te begrijpen, maar in een luisterboek is dat wel heel erg aanwezig.

 • 27 Waargebeurd

(241) Het pauperparadijs - Suzanna Jansen

Een boek dat ik al eens had getipt, nog voor ik het zelf had gelezen. Bij de kringloop meegenomen en in december gelezen samen met Hetty voor een buddy read op haar spot: Een ketting van mooie woorden. (blog volgt binnenkort). Een intrigerend stukje Nederlands geschiedenis over armoede in Nederland, de heropvoedingsgestichten in Veenhuizen en de nieuwe wijken in Amsterdam. Het is bijzonder hoeveel informatie Suzanne over haar familie heeft weten te vinden in de archieven en hoe ze er een mooi leesbaar verhaal van heeft weten te maken. De moeite waard dus. 

 • 25 Diversiteit
 • 27 Waargebeurd

(242) Alles behalve de waarheid - Gilly Mcallister

Bij de nieuwe boeken van december kwam dit boek te voorschijn. Nieuw? Het kwam me erg bekend voor. Even zoeken op de computer en ja hoor, ik had het vorig jaar als ebook gekocht tijdens een aanbieding en was het daarna uit het oog verloren. Kennelijk is het nu opnieuw uitgegeven. Nu dus maar gelijk in begonnen. Rachel heeft in Jack de man van haar leven gevonden en dat komt goed uit, want ze is van hem in verwachting. Dan ziet ze een email die gaat over zijn verleden. Is wat hij haar heeft verteld wel juist. Hoe verder ze gaat graven. hoe meer ze ontdekt. Hoe sterkt is dan de liefde als ze de ene an de andere leugen ontdekt, en heeft ze het recht wel om in zijn verleden te duiken als ze zelf ook niet alles heeft verteld? Een boek over dilemma's en keuzes en ook over de kracht van liefde. Mooi boek.

 • 25 diversiteit
 • 32 What if

(243) Magische praktijken - Alice Hoffman

Op de boekenbeurs kocht ik een stapeltje boeken bij de stand van Orlando uitgevers en deze kreeg ik mee als bonus. De titel kwam me bekend voor. Het blijkt dat het boek is uit 1996 in een nieuw jasje en dat het is verfilmd in 1998 als Practical Magic met Sandra Bullock en Nicole Kidman in de hoofdrollen. Die film heb is destijds wel gezien, maar kon me niet zoveel herinneren. En tijdens het lezen gingen er ook niet zoveel lampjes branden. Lampjes gingen juist uit, ik viel erbij in slaap. Ik had dus enige moeite met het boek en dat terwijl ik een van haar andere boeken (Het museum van zonderlinge zaken) juist met veel plezier had gelezen. Ik denk toch dat de verhaallijn van de film me teveel parten speelde en dat die teveel af week van het boek. Het einde van het boek was wel mooi en terugkijkend op het hele boek was het wel bijzonder, maar het was niet een heel groot succes.

 • 8 Verfilmd
 • 11 Boek van 10 jaar of ouder
 • 25 diversiteit

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

En dan is het enkel nog aftellen tot het einde van 2018. De Hebban Adventskalender helpt al enorm (nog meer leesvoer!). En ik kijk ook alweer uit naar de nieuwe reading challenge en ben alvast wat boeken aan het inplannen. Kijk jij ook al uit naar 2019?Reacties op: Creatief met Categorieën week 49 en 50

Meer informatie

Gerelateerd