Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Creatief met Categorieën week 51 en 52

op 31 december 2018 door

En dat was het weer, 2018 is voorbij. Voor mij een topjaar wat lezen betreft. Wie had gedacht dat ik de 255 zou halen? Zoveel mooie boeken mogen lezen en luisteren en voor de afwisseling ook een paar die wat minder waren. Op de valreep streepte ik de laatste categorie af en stond ik plotseling ook nog in de krant.

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

Wat las en luisterde ik uit deze laatste twee weken?

(244) Arabische sprookjes  - Rodaan al Galidi

Een kort luisterboek (iets meer dan een uur) uit de Hebban Adventskalender. Twee keer hardlopen en het was uit. Leuke sprookjes, eigenlijk bedoelt voor kinderen, maar even leuk voor volwassenen. Sprookjes met een moraal, heerlijk om te luisteren, ook mooi voorgelezen. Je mist bij dit luisterboek wel de mooie knipkunstwerkjes die het echte boek aanvullen.

  • 17 In een avond uit
  • 22 Korte verhalen
  • 36 (Gebaseerd op) sprookje
  • 37 Aziatisch
  • 44 Genre dat ik nooit lees

(245) Een kille rilling - Bernard Menier

Een ebook uit de Hebban advenstkalender. Ik was nieuwsgierig en eenmaal aan het lezen ging ik maar door. Het wordt nergens superspannend, maar je wilt als lezer weten wie de dader is. Er kwamen een hoop rillingen voor in het boek en het eindigt met voldoende openingen voor een hele serie die ook zijn geschreven. Of ik meer ga lezen? Misschien, als het zo uitkomt via de bieb.

  • 1 Dik boek
  • 20 Doorbraakboek
  • 33 Winters sferen
  • 42 Klimaat speelt een rol
  • 46 Beestachtig

(246) De moord op Roger Ackroyd  - Agatha Christie

Mooi op tijd gelezen, dit was een boek dat klaar lag op de stapel voor september #leesuiteigenkast maand. Kleine moeite zo'n boekje, want in 2 x ben je er doorheen. Nu tussen alle stapels die er nog lagen toch deze opgepakt uit de eigen collectie. Het is al zo lang in mijn bezit. De bladzijdes zijn vergeeld en hebben dubieuze vlekken, maar verder niets mis mee. Behalve dan dat ik deze keer de dader al erg vroeg in de smiezen had, en toch werd ik nog even in verwarring gebracht. Lekker boek.

  • 11 Boek van 10jaar of ouder
  • 34 Naam in de titel

(247) Een puppy voor kerst - Simone Luiijten

Kadootje van Bookchoice voor kerst, omdat ik al lang een abonnement heb. Het is een klein ebook, 91 pagina's en brengt een heerlijk kerstverhaal, natuurlijk met een puppy, maar ook met een moeder van twee, waarvan de man vreemd is gegaan en die nu op een zoldertje een nieuw leven moet opbouwen. Gelukkig met een leuke zus, lieve collega's en een heerlijke klusjesman.

  • 16 Boek uit 2018
  • 46 Beestachtig

(248) Het geeft niet  - Miranda Hillers

Een ebook uit eigen collectie. Na de WWW serie keer ik erg uit naar het eerste deel van deze BLINGG serie. Waar de naam BLINGG vandaan komt is snel duidelijk, het is een winkeltje. Maar daar gaat het niet over, het is een zoektocht naar liefde voor Sophie. Nooit werd ze verliefd, nu is ze het wel, maar haar vriend Freddy doet af en toe erg vreemd.
Ik had wat moeite met Freddy en hoopte steeds dat hij zou bijdraaien. Dat is in dit deel nog niet echt. Op het einde blijkt dat het verhaal doorloopt in het volgende boek, een eerste hoofdstuk is al toegevoegd. Er zit niets anders op dan binnen kort verder te lezen in deel 2.

  • 14 Staat lang in kast/op e reader

(249) Onder de sterren van Montpellier - Marina Folkers

Een leesclubboek en het derde boek dat ik lees van Marina Folkers. Het is een mooi romantisch verhaal en leest zoals ik gewend ben van haar erg lekker. 

  • 16 Boek uit 2018
  • 34 Naam in titel
  • 39 Muziek speelt een rol

(250) Bestemd voor mij - Chantal van Gastel

Ik kocht het boek op de boekpresentatie en luisterde het vervolgens via Bookchoice. Fijn om te luisteren, totdat de vele emails werden beschreven inclusief tijd en aanhef en emailadres. Het is dat ik in de tuin aan het klussen was, maar anders was ik acuut overgestapt op het boek. Mooi verhaal, rijk van inhoud, personages die groeien en een verrassend einde. Met plezier geluisterd.
En met Chantal van Gastel heb ik opnieuw een mijlpaal gebereikt: 250 boeken in 1 jaar.

  • 16 Boek uit 2018
  • 25 Diversiteteit
  • 33 Winterse sferen

(251) De gedaanteverwisseling - Kafka

Voor de afvinklijst moest ik nog een verboden boek. Ik heb dat echt uitgesteld tot de laatste maand. Maar dit boekje telde 61 pagina's en dat was wel te doen. De schrijfwijze viel met 100% mee, het leest vlot. Het verhaal is nogal bizar, maar geeft wel aan hoe bot en egoïstisch mensen kunnen zijn tegen over iemand die 'anders' is.

Achteraf gezien had ik toch al een verboden boek gelezen: Het verhaal van de dienstmaagd heb ik ook gelezen, maar me niet gerealiseerd dat deze daar ook onder viel.

  • 9 Verboden boek
  • 17 In een avond uit

(252) Alles wat ik weet over liefde - Dolly Alderton

Non fictie recensieboek over een jonge vrouw die op zoek is naar zichzelf, maar het zichzelf erg moeilijk maakt door het vele uitgaan met seks, alcohol en en drugs. Het is nogal Engels, zoals op tv wel eens te zien is over Engelse jongelui die laveloos op straat zwalken. Dolly verteld het rauwe verhaal met humor. Maar de grote rode lijn is haar vriendschap met Farly, die stukken lezen als een mooie roman. Afgewisselt met recepten, lijstjes en bizarre uitnodigingen is het een rommelig boek, maar best leuk om te lezen.

  • 16 Boek uit 2018
  • 21 Auteur jonger dan 30
  • 27 Waargebeurd

(253) Een hartendief op pootjes - Melinda Metz

Een boek voor een buddy read over een ondernemende kat die wel even een man voor zijn baasje gaat regelen. Meekijken in het hoofd van een kat levert herkenbare momenten op voor katteneigenaars. Het verhaal is best grappig.

  • 16 boek uit 2018
  • 30 Grappig
  • 46 Beestachtig

(254) Brieven voor Sara - Angeles Donate

Een ebook waar ik vrij lang over heb gedaan omdat ik het grotendeels voor het slapen gaan las en ik er lekker van in slaap viel. Vooral het begin is nogal langdradig. Dan worden de brieven geschreven, anonieme brieven aan iemand in het dorp. Die hadden wel wat korter gemogen. Maar de inhoud ervan is wel van belang voor de rest van het verhaal. De personages blijken uiteindelijk allemaal een connectie te hebben. Het boek zit vol verwijzingen naar literatuur en poëzie, en heeft naast drama en liefde ook een boekenthema. Mooi, maar traag opgebouwd is het een bijzonder boek.

  • 16 Boek uit 2018
  • 34 Naam in Titel
  • 49 Boekenthema

(255) Mijn Italiaanse moeder - Violet Leroy

Een roman voor een groepsread op de Feelgood Club met een misleidende titel. Waarom? Daar kom je tijdens het lezen achter. Een intrigerend verhaal over een opgroeiend meisje die gebukt gaat onder geheimen uit het verleden en een dominante moeder. Bijzondere roman.

  • 16 Boek uit 2018

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

En daarmee sluit ik 2018 af. Ik heb me zelf wat lezen betreft overtroffen. "Een beetje doorgeslagen", volgend jaar toch wat minder denk ik. Maar je weet het nooit hoe het loopt. Lezen is wat ik het liefste doe en elk boek krijgt de aandacht die het verdiend, ook de boeken die wat minder uitvallen.

Ik had grote plannen om met mooie statistieken af te sluiten, maar van die plannen is niet veel terecht gekomen. Ik gebruik mooi het overzicht van Hebban. Net zo handig.

Wel heb ik de gelezen pagina's bijgehouden. Het zijn er 81884 met een gemiddelde van 321 per boek.
Opvallend is dat ik van de 255 maar 51 van een manneljke schrijver heb gelezen, 8 van een duo of meerdere auteurs en de rest zijn vrouwelijke schrijfsters!
Ik las wel iets uit alle genres, maar de grootste groep is toch wel roman/feelgood, met thriller op een goede tweede plek. Nieuw zijn de non fictie boeken die er dit jaar bij kwamen.

Het Hebban schema laat mooi de sterren verdeling zien. Ik hoop in 2019 toch wel wat meer 5 sterren boeken te ontdekken.

Ik heb een aantal boeken niet uit kunnen lezen, die liggen nog half. Oa De ontembare vrouw, wat een behoorlijke uitdaging is. Dus voor januari staan de eerste titels al weer vast en er komen zeker weer mooie nieuwe bij. Ik zal alles weer netjes bijhouden in mijn blogs, die gaan in 2019 weer gewoon verder.

39d93499da0951a7973a0e9514d3aa79.jpg

Ik wens jullie allen een fijne jaarwisseling en veel mooie boeken in 2018!



Reacties op: Creatief met Categorieën week 51 en 52

Meer informatie

Gerelateerd