Krasse knarren

op 03 oktober 2018 door

Wie mijn top 25 bekijkt zal het zien, ik hou van boeken met krasse knarren. Op twee en drie staan boeken met een hoofdpersonage die niet zo jong meer is maar die wel zorgt voor een prachtig boek. Het is ook niet zo vreemd, want oude mensen hebben al een leven achter de rug, vol ervaringen en kennis.

9615c3b1dc1bd1e855d5295923231cc3.jpg

Waar het voor het ene oudje niet is weggelegd om nog actief te kunnen zijn, ligt er voor de andere nog een wereld open. Werden we in de media onlangs nog verrast op een bericht waarbij twee bejaarde bewoners uit een verzorgingshuis verdwenen die op een Duits Metal festival werden terug gevonden? En een dame van 86 die nog dagelijks den rondje op de waterski’s deed?

Die berichten kwamen net toen we bezig waren met de leesclub  van De 100 jarige man die terug kwam om te wereld te redden. Daarin kwam ook de vraag of we krasse knarren kenden, in onze omgeving of in boeken. Het was zo'n leuke vraag met echt bijzondere antwoorden, dat ik besloot er een eigen blog van te maken.

De hoogste tijd een lijstje van Krasse knarren in boeken!

Allan

De 100 jarige man is een bijzonder type. Hij was het verzorgingshuis waar hij wonde meer dan zat en had echt geen zin in zijn verjaardag, dus klom hij uit het raam en verdween. Onderweg pikt hij per ongeluk een koffer op met een vermogen aan geld, waarna hij in een doldwaas avontuur terecht komt en geschiedenis schrijft. Politieke kopstukken krijgen met hem te maken, hij maakt vrienden en eindigt met een olifant op Bali. Met recht een krasse knar.

Niemand had het meer verwacht, maar hij kwam terug. Door een ongelukje met een luchtballon op zijn 101st verjaardag presteert hij het opnieuw om een avontuur te beleven, waabij politiek en een berg verrijkt Uranium een grote rol spelen. Maar Allard weet wederom op zijn inmiddels herkenbare eigen wijze door alle problemen heen te komen.

Ove

Hiij moppert en knort en vindt iedereen maar lastig, omdat niemand zich aan de regels houdt. Hij mist zijn vrouw enorm en wil haar het liefst achterna. Dan komt er een nieuw gezin in de straat, en blijkt hij ineens een inmisbare spil in het netwerk van de straat te zijn. Een personage dat al snel een hoop sympathie weet te krijgen van de lezer en waarvan de lezer absoluut gaat houden.

Justine

Wat een dame! Ze woont 1 hoog en dat breekt haar op, haar zoon en schoondochter willen haar het liefste naar een verzorgingshuis hebben. No way, ze gaat liever naar de gevangenis, want daar is de verzorging stukken beter. En zo zit ze dus op het politiebureau om een moord op te biechten. Maar als Justine haar verhaal verteld, blijkt dat niet kort en bondig te zijn. Het wordt een verhaal dat steeds absurder wordt en ze drijft de rechercheur tot wanhoop! Hilarisch om te lezen!

Louise

Nog een oude dame die absoluut onaardig, vervelend en manipulatief is, maar die de harten van de lezer weet te stelen. Louise zit in een tehuis, enkel 1 verzorger kan ze om zich heen hebben. Als er op een dag een pakje komt, vol met dagboeken die ze zelf ooit schreef, moet ze haar verleden onder ogen zien. Het is een verhaal met een lach en een traan. Het verleden zit vol drama, maar is erg mooi geschreven, het heden zit vol humor, wat voor een perfect evenwicht zorgt. En Louise? Ik zou haar niet willen ontmoeten, maar ze heeft me wel geraakt.

Märtha, Oscar, Bertil, Stina en Anna-Greta

Märtha woont in verzorgingshuis De Diamant, waar bezuinigingen aan de orde van de dag zijn en de verzorging steeds slechter. "In de gevangenis zou ik beter af zijn!". En dus gaat ze met vier andere bejaarden een overval plegen, want dat levert nog geld op ook. Prima plan, maar de uitvoering?

Er is ook nog een deel twee. De vijf gaan opnieuw hun slag slaan, Las Vegas deze keer. Maar ook hier loopt niet alles op rolletjes. Eenmaal terug in Zweden blijkt ook daar alles anders te zijn. Genoeg voer voor een tweede hilarisch boek met krasse knarren.

Norma

Een van mijn favoriete boeken is Driving miss Norma. Ze is terminaal ziek, maar wil geen behandelingen meer. Haar zoon en schoondochter besluiten haar mee te nemen op een roadtrip door Noord Amerika. En Norma leeft helemaal op en blijkt in staat tot bijzondere dingen. Maar toch slaat de ziekte toe. Het is een heel mooi en liefdevol verhaal en Norma is geweldig. Haar avonturen waren te volgen op internet en haar verhaal werd een hit!

Hendrik

Natiirlijk mag Hendrik Groen hier niet ontbreken. De fieve bejaarde en zijn vrienden van de Oud maar niet dood (OMANIFO) club. Ook zij hebben behoefte aan een leven buiten een bejaardenhuis, waar vooral veel niet mag. Inventief en ondernemend, soms ondeugend. Het is een manifest tegen de bezuinigingen, maar ook een heerlijk verhaal.

Mrs Pollifax

Crime boekjes die ik kocht toen ik een stuk jonger was. Ik zocht net op wikipedia en zag dat het eerste verhaal uit 1966 stamt, en het laatste boekje is van 2000. In totaal zijn er veertien verhalen rondom Mrs Pollifax verschenen

Miss Pollifax is een oude dame die zich verveelt. Om de verveling tegen te gaan wil ze graag spion worden. Dus meldt ze zich bij CIA en door een misverstand wordt ze aangenomen en op missie gestuurd. Dan blijkt die onschuldige Miss Pollifax veel meer in haar mars te hebben dat wie dan ook ooit had kunnen verwachten. Vlot en spannend en vol humor. Voor wie Miss Pollifax nog niet kent: Zij is de spionne met het hoedje.

Miss Marple, Hercule Poirot en Tommy en Tuppence

Agatha Christie heeft ook een personage in het leven gezet, die iedereen kent: Miss Marple. Ze woont in het dorpje St Mary Mead en is de onschuld zelf. Maar ze is o zo pienter. Ze weet moordzaken te vergelijken met kleine vergrijpen die ze heeft gezien in haar dorpje, omdat het karakter van de mens veelal gelijk is, en weet zo Scotland Yard te helpen bij diverse moordzaken.

De personages van Agatha Christie werden in haar boeken ook ouder. Zo is Hercule Poirot in Het doek valt ook een oude man, en ook het speurders echtpaar Tommy en Tuppence zijn in De pop in de schoorsteen niet meer zo jong. Maar Miss Marple is met recht de krasse knar van Christies personages.

Perkamentus

Als er een krasse knar is, dan is het wel Perkamentus. Hij behaalde een mooie leeftijd van ver voorbij de 300? 400?, maar ging ten onder aan een ring.... Hij maakte zich nooit zo druk en was de perfecte leider van Zweinstein/Hogwarts en was voor Harry Potter erg belangrijk.

9615c3b1dc1bd1e855d5295923231cc3.jpg

Nu zullen er ongetwijfeld nog meer krassen knarren zijn, wie kan me helpen aan nog meer namen? Dan komt er gewoon nog een lijstje Krasse knarren deel 2.Reacties op: Krasse knarren

Meer informatie

Gerelateerd