Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke's leesweken 1 en 2

op 14 januari 2019 door

Nadat ik op de valreep van 2018 nog de krant haalde (Trouw), waarin ik de kop meekreeg: De vrouw die 252 boeken las, wilde ik eigenlijk mijn leesupdates ook die kop meegeven. De vrouw die 9 boeken las. Maar toen het er eenmaal stond, zag het er niet uit. Afgekeurd dus. Ik houd het simpel: Marieke's leesweken, dat zegt genoeg.

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

De eerste week

Het is onvermijdelijk: doordat ik altijd meerdere boeken naast elkaar lees zijn enkele boeken niet uitgeraakt in 2018. Zo begon ik op oudjaarsavond, voordat we met elkaar aan tafel gingen zitten om een spelletje te doen, met een kort verhaal van 100 pagina's en las het op nieuwjaarsdag uit. Er was nog een luisterboek waarin ik in december mee was begonnen en ook die luisterde ik deze nieuwe maand uit. En tot slot was er nog dat ene dikke (bijna onmogelijke) leesclubboek, wat pittiger was dan ik had verwacht. En ook die ging in week 1 uit, plus een boek wat wel in januari startte en zo stond de teller op 4 januari al op 4 boeken.

Ga je voor de 300? Werd me al gevraagd. Nou nee "Ik heb ook nog een leven" (wat weer een quote is van Susan Smit. Zij zat op 3 januari in '5 uur live" bij Daphne Bunskoek in de boekenhoek. Op groot scherm verscheen daar mijn foto en werd mijn bericht van Trouw aangehaald. En dat was Susan haar reactie toen Daphne vroeg of Susan ook zoveel las.)
Ik houd 'm erin, want ook al lees ik veel, ik heb ook nog een leven (-_-).

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Wat las ik in het nieuwe jaar uit?

(1) Een verre kust - Jenny Colgan

Een kort verhaal van de schrijfster van Café zon en zee. Ik mocht van geverij LS met kerst een ebook uitkiezen en koos deze. Het is een extra verhaal tussen het eerste boek en het binnenkort te verschijnen Het eindeloze strand. Ik zag in de korte samenvatting daarvan, dat de personages (Lorna en Saif) uit het korte verhaal ook in het volgende boek aanwezig zijn.

  • Schotland
  • Vluchteling
  • Liefde

(2) De vrouw die terug moest - Lina Bengtsdotter

Ik mag graag hardlopen met een luisterboek. Bookchoice is mijn hofleverancier, waardoor ik elke maand ruim de keus heb in luisterboeken. Het beste loop ik op thrillers! En zo begon ik aan De vrouw die terug moest. Een verdwenen meisje, diverse rechercheurs, waarvan een met een licht drankprobleem en een verleden en een hoop wat overhoop gehaald wordt in een klein dorpje door het onderzoek. Boeiend tot het einde, met een kleine deceptie door de slappe ontknoping.

  • Verdwijning
  • Water
  • Geheimen uit verleden

(3) De ontembare vrouw - Clarissa Pinkola Estés

Ik had zo mijn bedenkingen toen ik me opgaf voor coördinatie van dit bijzondere boek, maar de combinatie van mythes en de zoektocht naar de ontembare vrouw in mij gaven de doorslag. Maar het viel me niet mee. Aan de hand van verhalen, sprookjes en mythes legt Estés uit wat er mis ging in de ontwikkeling van de vrouw, waardoor dat kwam en hoe dat kan worden hersteld. Maar dan met meer woorden, met heel veel meer woorden. Het is af en toe uitgebreid en zo ver afstaand van mijzelf, dat het een worsteling was om door het boek te komen. Maar het is gelukt. Waar het boek voor vele vrouwen een uitkomst kan zijn en een lijfboek wordt, is het bij mij iets minder geslaagd te noemen. Wel een hele leuke leesclub met lezers die wel heel veel aan het boek hebben en er heel veel uit weten te halen. Mooi waren wel de verschillende verhalen. Volgende keer maar gewoon een boek lezen met mythes en sagen denk ik.

  • Archetype
  • Psyche
  • Mythes

(4) Vergeet me niet - Val Emmich

Een recensieboek dat ik binnenkreeg en waar ik erg veel zin in had. En mijn verwachting werd beloond, want het is een hele mooie muzikale roman. Vol diversiteit en muziek. Bijzonder is dat er in het boek een liedje wordt geschreven, welke op de site van de schrijver is te beluisteren. Een boek over bijzondere mensen. familie, vriendschap en een hele hoop muziek.

  • Muziek
  • Diversiteit
  • New Jersey

(5) Zondagskind - Judith Visser

Een ebook uit eigen collectie. Ja eindelijk weer een gelezen die braaf stond te wachten. Deze keer door een blog op de spot van de Feelgood Club. Wat een heerlijk boek om te lezen, zo hardverscheurend om te zien hoe moeilijk het is voor een jong meisje als Jasmijn Vink om zich aan te passen aan een wereld waar ze niets van begrijpt. Mooi is de liefde die ze heeft voor dieren en aangrijpend is het dan ook het afscheid van een oude trouwe huisgenoot een maatje.

Een roman gebaseerd op het leven van de schrijfster. Indrukwekkend en erg mooi overgebracht. Ik las op haar site dat er een vervolg komt over de volwassen Jasmijn. Ik kijk er naar uit.

  • Asperger
  • Dierenliefde
  • Onbegrip

(6) Diva - Erik Brouwer

Een non-fictie boek voor een Hebban recensie over een jonge Nederlandse Joodse vrouw, die alles achter liet en vertrok naar Amerika om daar als actrice te gaan werken in de silent movies van begin 20ste eeuw. Ze claimde Francaise te zijn en was het meestal niet eens met de regisseur en bemoeide zich met van alles. Vervolgens werd ze ontslagen omdat ze temperamentvol en onhandelbaar zou zijn. Waarschijnlijk gewoon te lastig. Ze spande rechtzaken aan en won die, maar kwam daarna niet meer aan het werk. Een mooi portret van een bijzondere vrouw: Jetta Goudal.

  • Amerika
  • Silent movie
  • Temperament

(7) De koekjesclub - Ann Pearlman

Eens eerder gelezen en daarna uit het oog verloren maar nooit helemaal vergeten. Proberen titel op te sporen maar dat mislukte en toen het boek gewoon bij de kringloop gevonden op een moment dat ik het niet meer verwachtte. Gelijk gelezen en met net zoveel plezier als de vorige keer. Het gaat over 12 vriendinnen die een maal per jaar bij elkaar komen om koekjes en bijbehorende verhalen uit te wisselen. Maar ook om vriendinnen te zijn, want ze hebben allen hun eigen verhaal. Twaalf verhalen en evenzoveel recepten voor koekjes. Wat een heerlijk boek.

  • Koekjes Recepten
  • Levensverhalen
  • Vriendschap

(8) Iets om naar uit te kijken - Georgina Verbaan

Het vorige boek van Georgina Verbaan "Loze ruimte" was nog wel leuk, maar deze bundel van reeds gepubliceerde colums en drie korte verhalen was geen succes. Ze kan heel humoristisch zijn en de verhalen over haar katten zijn meestal wel leuk, maar aan de helft van in deze bundel opgenomen verhalen was geen touw aan vast te knopen. Snel vergeten.

  • Prof Dr Laurens, kat
  • Amsterdam
  • Vreemd

En ik las nog een proef, een manuscript (9) waar nog wat aan gesleuteld gaat worden. Leuk maar wel intensief.

Ik vind het een goed begin van het jaar. Op naar week 3 en 4.



Reacties op: Marieke's leesweken 1 en 2

Meer informatie

Gerelateerd