Advertentie

Een Hebban Correspondent bij De Club van Echte Lezers met Stefan Brijs

op 16 september 2019 door

De Club van Echte Lezers organiseert: Live leesclub met Stefan Brijs op zaterdag 14 september 2019


Tekst: Evelien Walravens
Foto’s: Natalie van de Dobbelsteen en Evelien Walravens

 

fe42a254c54f64bb4280ff79276d231f.jpgIk heb De Club van Echte Lezers ongetwijfeld leren kennen via Hebban. Al enige jaren organiseert deze club, die onderdeel is van Uitgeverij AtlasContact, lezingen, leesclubs en signeersessies voor hun leden in het gezellige tuinhuis van de uitgeverij aan de Amsterdamse Prinsengracht. Hebban en AtlasContact werken vaak samen en het is dan ook niet gek dat veel Hebbanisten ook door het leven gaan als een Echte Lezer. Voor mij was het de derde keer dat ik het geluk had om uitgenodigd te mogen worden door deze Club. Want inmiddels is hun ledenaantal zo gegroeid dat het maar de vraag is of je deel mag nemen aan hun events. Maar ongeveer vier weken voordat deze leesclub zou plaatsvinden kreeg ik het verlossende mailtje dat ik mee mocht doen en een paar dagen later ontving ik een mooie hardcover van de nieuwe roman van Stefan Brijs, Zonder liefde. Het was voor mij de eerste kennismaking met deze Vlaamse schrijver die al bekend werd door romans als De engelenmaker, Maan en Zon en Post voor mevrouw Bromley.

Het was een prachtige morgen en opgetogen trok ik naar Amsterdam, gewoonlijk een kort ritje vanuit mijn woonplaats die hemelsbreed maar een kilometer of zeven van het stadscentrum ligt, maar uitgerekend dit weekend werd besloten dat er géén treinen zouden rijden én dat de verkeersader naar Amsterdam afgesloten zou zijn wegens werkzaamheden. Gelukkig was manlief zo aardig mij naar de dichtstbijzijnde tramhalte in een Amsterdamse buitenwijk te brengen zodat ik toch op tijd kon zijn. Ik had zelfs nog tijd om even de nieuwe vestiging van tweedehands boekhandel De Slegte op de Vijzelstraat in te duiken! Maar rond 11.30 uur was het tijd om me naar de uitgeverij te begeven en natuurlijk trof ik daar al een aantal Hebbanisten van het eerste uur die ook het geluk hadden gehad ingeloot te zijn voor deze bijeenkomst.

c99a916b47481e4f0219d695b164131a.jpg
Rond 12.15 uur werd Stefan Brijs verwelkomd door Gerwin van der Werf, eveneens schrijver maar ook columnist voor Trouw en muziekleraar. Gerwin stelt Stefan wat vragen over het schrijfproces van Zonder liefde waarop Stefan meteen waarschuwt dat zijn nieuwe roman een heel ander boek is geworden dan zijn vorige. Voor de meeste boeken moest hij veel onderzoek doen maar voor deze kon hij putten uit ongeveer dertig jaar levenservaring. Het was dan ook redelijk snel geschreven, in anderhalf jaar, en het is een tijdloos en herkenbaar verhaal geworden wat ook door het publiek beaamd wordt. Gerwin betrekt ons lezers al snel in de discussie, het is niet voor niets een “live leesclub”, en we hebben het nog over de alternatieve eindes van het boek, de psychische aandoeningen waar de hoofdpersonen Paul en Ava al dan niet aan zouden kunnen lijden en hoe we de naam Ava nu eigenlijk dienen uit te spreken (spoiler: het is Eva).

729d51329799bdbbb834145b16a08013.jpgNatuurlijk leest Stefan ook een stukje voor uit zijn nieuwste boek en beantwoordt hij ook nog losse vragen uit het publiek en hierdoor komen we erachter dat hij zelf ook serieus een hekel heeft aan het boekje “De kleine prins” van Antoine de Saint-Exupéry. Hij moest het ooit bespreken in De Morgen en in zijn recensie noemt hij het “overdreven sentimenteel”. In Zonder liefde krijgt Paul het boekje van een van zijn dates en de toon is dan meteen gezet, op negatieve wijze. Maar ondanks deze kleine tegenvaller aan mijn kant, zakt mijn achting voor deze aardige Vlaming niet en zo kletsen we nog even gezellig verder.

Maar de tijd vliegt en na ruim een uur is het tijd om de discussie af te ronden. Stefan sluit af met te zeggen dat hij gerustgesteld is door ons als eerste lezers van Zonder Liefde. De release van een nieuw boek is altijd spannend maar onze lezersrecensies op Hebban geven hem moed, wat de Belgische en Nederlandse pers er verder nog van gaat vinden. Wij voelen ons daarop vereerd.

142c218477c75489630e758ea785df01.jpgDaarnaast neemt Stefan alle tijd om onze boeken te signeren en tegen 14 uur is het tijd voor mij om weer huiswaarts te keren. Maar niet zonder “tot morgen” te roepen naar verschillende aanwezigen want dan zien we elkaar weer op Hebban Live bij boekhandel Broese in Utrecht. Het is me het boekenweekend wel! Op weg naar buiten ontvingen we allemaal nog een goodiebag van de uitgeverij met daarin o.a. het boekje Stampen en zingen van Gerwin van der Werf en de tweede editie van het magazine van De Club van Echte Lezers. Een mooie afsluiting van een leuke middag.

Zonder liefde verschijnt officieel op 17 september.

 

Wil je na het lezen van dit verslag ook lid worden van de Club van Echte Lezers? Dat kan via deze link

Mijn recensie van Zonder Liefde

Binnenkort zoomen Gigi en Harriet ook in op dit boek op de spot Literatuur onder de loep!

Lazen jullie al eerder werk van Stefan Brijs? En wie wil er dit nieuwste boek van hem (ook) heel graag lezen?Reacties op: Een Hebban Correspondent bij De Club van Echte Lezers met Stefan Brijs

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stefan Brijs

Stefan Brijs

Stefan Brijs (1969) is een Vlaams auteur van romans en essays. Hij werd opgeleid...