Advertentie

Verslag Crossing Border Festival

op 03 november 2019 door

Van 29 oktober tot en met 2 november vond in Den Haag het Crossing Border festival plaats. Dit is een internationaal muziek- en literatuurfestival. Ik ging op vrijdag 1 november naar Den Haag om te kunnen genieten van het uitgebreide programma.

10c9c8d5f9d3cde937c11fb316cacaf9.jpg

Om zeven uur ‘s avonds schoof ik aan bij het eerste onderdeel van de avond: Een dubbelinterview met de auteurs Hanna Bervoets en Carmen Maria Machado. Ik wilde hier graag heen omdat ik groot fan van Hanna Bervoets ben. Carmen Maria Machado kende ik nog niet, maar ik werd enthousiast door haar werkwijze. Ze schrijft niet binnen een bepaald genre, maar gebruikt uit verschillende genres elementen die in haar verhaal passen. Net als Hanna Bervoets houdt ze niet van stereotypen in haar verhalen en beide schrijfsters durven het aan om moeilijke onderwerpen die tot nadenken aanzetten in hun boeken te behandelen. 

Het werd een erg interessant gesprek! Leuk ook om Hanna Bervoets meer over haar laatste boek Welkom in het rijk der zieken te horen vertellen. Bij de Hebban leesclub vonden we hoofdpersoon Clay niet zo sympathiek en regelmatig vooral zeuren over zijn situatie – dat was dus ook de intentie! Hanna Bervoets legt uit dat chronisch zieken meestal als een soort heiligen geportretteerd worden en ze wilde juist laten zien dat dat niet het geval is. Dat je ziek bent, wil niet zeggen dat je niet vervelend kunt zijn.

06ce519b7002467622ab6cca27fc4b6a.jpgIk was er natuurlijk vooral voor het literatuurdeel van het festival, maar omdat ik toch een gat in mijn programma had, besloot ik naar het muzikale optreden van Cautious Clay te gaan. De leadzanger zingt niet alleen heel goed, maar speelt ook gitaar, saxofoon en dwarsfluit. Een erg leuk intermezzo!

 

 0603d780a735b0e0c41aa3bd758877e9.jpgDaarna was het tijd om naar het interview met Serhi Zjadan te gaan, een Oekraïense schrijver. Naast  schrijver is hij ook lid van een rockband met pro-Oekraïense songs. De band verbergt zijn politieke positie niet en Serhi Zjadan geeft ook aan dat kunst de samenleving weerspiegelt. Verder heeft hij samen met zijn vrouw en vrienden een stichting opgericht die hulp biedt aan kinderen in oorlogsgebieden. Zijn boek Vorosjylovhrad is volgens de interviewster niet kort samen te vatten, omdat er zoals zij enthousiast aanhaalt zo ontzettend veel lagen in zitten. Het vertelt het verhaal van Herman die terug gaat naar Oost-Oekraïne om zijn broer te helpen, maar tegelijkertijd vertelt het daarmee het verhaal van Oekraïne zelf, hoe het land worstelt met zijn Sovjet-verleden. Volgens de schrijver worstelt vooral de oudere generatie door sentimentele gevoelens, nostalgische gevoelens, ook al zijn die vaak irrationeel. Hijzelf voelt dat sentiment niet naar de Sovjet-Unie, maar wel naar zijn ouders toe. Dit thema komt dan ook terug in het boek. De schrijver vindt het interessant hoe mensen, slachtoffers van de chaos in het land, zich gaan gedragen, hoe zij zich transformeren. Het boek zal daarnaast zeker af en toe poëtisch aanvoelen, want zoals Serhi Zjadan zegt: “Poetry is love”. En liefde en vertrouwen, dat is belangrijk. Dat is de kern van een land. Ik kende deze schrijver nog niet, maar na dit interview was ik erg nieuwsgierig geworden en dus ging ik met het boek Vorosjylovhrad naar huis.

 214db1b1693fc0435c6baeaf708d644c.jpgTenslotte ging ik nog naar het onderdeel van Marc-Uwe Kling. Hij las diverse stukken voor uit zijn boeken De kangoeroekronieken en Qualityland. Hierbij werd duidelijk dat de schrijver gewend is (als cabaretier) op het podium te staan. Hij las boeiend en levendig voor. Qualityland kende ik, maar aan De kangoeroekronieken had ik nog niet durven te beginnen. Dit boek wordt namelijk zeer wisselend beoordeeld: You love it or you hate it. Ik was bang dat ik de humor niet grappig zou vinden. Na het voorlezen van enkele fragmenten bleek ik dit boek echter grappig te vinden en dus kocht ik ook daar een exemplaar van zodat ik thuis de rest van de kangoeroeverhalen kan lezen!

De avond ging veel te snel voorbij. Ik heb er erg van genoten en het was leuk om zowel bekende auteurs te zien als ook nieuwe auteurs te ontdekken. Crossing border is zeker voor herhaling vatbaar. Het is een jaarlijks festival, dus volgend jaar weer!

 -Merel Plat-Reacties op: Verslag Crossing Border Festival

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Na een bachelor Media...