Advertentie

Verslag: YALFU 2019

op 28 oktober 2019 door

Op zondag 13 oktober togen Young Adult liefhebbers massaal naar Tivoli Vredenburg in Utrecht voor YALFU, want niemand minder dan V. E. Schwab zou haar opwachting maken. Hebban VIPs Kimberly en Laurie waren er ook bij en zo zag het event er uit.

Dit artikel is geschreven door Laurie, de foto's zijn gemaakt door Kimberly

De auteurs

Op YALFU werden verscheidene (inter)nationale auteurs geïnterviewd door Edward van de Vendel. De aanwezige auteurs waren:

 • Daniëlle Bakhuis, haar nieuwste boek Clownsnacht werd gepresenteerd;
 • Astrid Boonstoppel, haar debuut Dit is hoe het ging schopte het tot de shortlist van de Hebban debuutprijs 2019;
 • Rima Orie, haar boek De Zwendelprins werd uitgegeven nadat zij de schrijfwedstrijd van uitgeverij Moon won;
 • Enrico Galiano, bekend van zijn boek De bijzondere woorden van Gioia;
 • V. E. Schwab, auteur van 16 boeken waaronder De kleuren van magie.

Dagverslag

Het programma van YALFU begon 's middags, het event duurde dus niet de hele dag. Rond 13:00 uur gingen de deuren open en was er de gelegenheid om rond de snuffelen bij de kraampjes. De aanwezige kraampjes verkochten boeken, kaarsen, illustraties en boekboxen. Laurie kocht vier kaarsjes, twee van Hof van doorns en rozen - uiteraard -, één van Caraval en één van De kleuren van magie. Kimberly kon het ook deze keer niet laten om met veel meer naar huis te gaan dan de bedoeling was. Zo werd het laatste boek van V.E. Schwab, Tunnel of bones, aangeschaft. Ook werden er 4 kaarsen gekocht en nog enkele boekenleggers.

Vervolgens was het tijd voor het podiumprogramma. Bij het eerste gedeelte met de Nederlandse auteurs zaten wij helemaal bovenin op het balkon, maar daar waren helaas niet erg comfortabele zitplekken. Op de grond, tegen de trap aan, zat je nog iets beter, maar helaas leverde dit alles wel enorme rugpijn op. Dit was jammer, maar niets aan te doen. Ook zaten er mensen bovenin die niet echt geïnteresseerd leken in de interviews met Daniëlle Bakhuis, Rima Orie, Astrid Boonstoppel en Enrico Galiano, want ze bleven er doorheen praten en lachen. Dit irriteerde ons wel een beetje aangezien wij wel geïnteresseerd waren in wat er gezegd werd. Dit was dus helaas wel een storende factor.

De drie Nederlandse auteurs werden tegelijk geïnterviewd. Edward van de Vendel stelde wederom interessante vragen en de dames hadden er ook echt zin in. Er was niet echt een onderlinge dynamiek waar te nemen, maar misschien zijn we wel gewoon te verwend met het interview op een ander event waar dat wel zo was. Laurie denkt Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis wel eens te gaan oppakken, maar wanneer weet ze nog niet. Dit is echt een jeugdhorror, dus rond Halloween zou de perfecte timing zijn. Wie weet. Kimberly is vooral geïnteresseerd in De Zwendelprins en heeft deze inmiddels, ook zeker naar aanleiding van dit event, aangeschaft.

Na dit interview was het tijd voor het interview met de Italiaanse auteur Enrico Galiano. Hij vertelde over zijn boek en over zijn ervaringen als docent en hoe hij die ervaringen gebruikt bij het schrijven van zijn boeken. Hij probeerde veel uit te leggen over De bijzondere woorden van Gioia, maar zijn Engels schoot helaas net te kort. YALFU was zijn eerste buitenlandse evenement als auteur, dus dat maakte het voor hem extra bijzonder.

Als laatste was V. E. (Victoria) Schwab aan de beurt, de auteur waarvoor hoogstwaarschijnlijk iedereen een kaartje had gekocht. Voor dit interview was er een korte pauze waarin we naar beneden konden verhuizen en een stuk fijner konden zitten. Victoria gaf zeer uitgebreid antwoord op alle vragen en had er ook echt zin in. Ze vertelde over al haar boeken en hoe ze de lezer laat inzien dat iedere slechterik in haar boeken een achtergrond verhaal heeft. Zo kun je een personage in het eerste deel van een serie echt niet tof vinden, maar kun je in het laatste deel van de serie juist meer sympathie voor dit personage voelen. Al met al duurde dit interview ongeveer een half uur waarna het wachten op een gesigneerd boek kon beginnen.

De goodiebag

Tussendoor kon je je goodiebag ophalen. Deze goodiebag bevatte twee boeken. Iedereen kreeg Birthday van Meredith Russo, dit boek was nagelnieuw. Verder waren Het meisjesmanifest van Carlie van Tongeren, Gebroken van Teri Terry, Match van Buddy Tegenbosch en Het schaduwjaar van Kim Liggett verdeeld over de goodiebags. De tasjes met Het Schaduwjaar waren erg gewild. Voor de rest zat er het nodige promotiemateriaal in.

Signeren

Tijdens het signeren liepen er vrolijke dames in rode jurkjes met grote strikken rond. Dit waren de complimentmeisjes. Zij deelden aan willekeurige wachtende lieve kaartjes uit met daarom handgeschreven complimenten. Een goede manier om de tijd te doden tijdens het wachten. De rij voor het signeren was erg lang en Kimberly heeft langer moeten wachten dan Laurie. Laurie was na ongeveer drie kwartier aan de beurt, wat ook erg lang was. Het werd een beetje haasten, want ze had een meet & greet met Enrico Galiano.

De meet & greet met Enrico Galiano

Een paar dagen voor het evenement dook er opeens een videoboodschap op op de Facebookpagina van YALFU. Deze videoboodschap was afkomstig van Enrico Galiano en daarin vertelde hij dat er tien lezers kans maakten op een meet & greet met hem. Laurie was vrij laat met mailen, maar kreeg te horen dat ze toch mee mocht. Haar reden om te mailen was dat ze De bijzondere woorden van Gioia heeft mogen recenseren voor (toen nog) de Young Adult Club. Uiteindelijk ging een groepje van vijf lezers mee naar de meet & greet en daar werd nog meer verteld over het boek. De vertaalsters waren ook aanwezig en die konden ook meer vertellen. Na ongeveer een kwartier was het tijd voor foto's en was het afgelopen. Voor Laurie was YALFU toen ook afgelopen.

Vergelijking met vorig jaar

Laurie was vorig jaar ook naar YALFU geweest, de editie met Becky Albertalli. De organisatie had ten opzichte van vorig jaar flink wat verbeteringen doorgevoerd. Zo stond V. E. Schwab in een aparte ruimte te signeren. Vorig jaar stonden alle auteurs én alle marktkraampjes in de Pandora zaal en die zaal is vrij klein. Dat werd dus heel krap en veel mensen hebben toen ook lang op de trap in de rij moeten wachten. Dit was ruimer en relaxter. De marktkraampjes waren ook meer verdeelt. Zo kon je in beide ruimtes een boek laten signeren en goodies kopen. Wel was het aanbod aan kraampjes dit jaar minder in zowel aantal als variatie, maar dit is een kwestie van smaak. De goodiebag was minder vol, maar wel gevarieerd en er zaten gloednieuwe boeken in. Deze keer niet de nieuwe druk van De glazen troon die vorig jaar niet goed ontvangen werd omdat bijna iedereen die al had gelezen. Er waren dit jaar verschillende goodiebags en dat was vorig jaar niet het geval. Al met al was Laurie een tevreden bezoeker die zag dat de organisatie absoluut heeft geleerd van de dingen die de eerste keer niet zo goed gingen.

Wist je dat...

Tot slot nog een aantal leuke feitjes uit de interviews met de auteurs. Wist je dat...

 • Clownsnacht het tiende boek van Daniëlle Bakhuis is?
 • Astrid Boonstoppel Dit is hoe het ging zo'n acht keer heeft herschreven, maar dat het einde al die tijd onveranderd is gebleven?
 • V. E. Schwab vroeger poëzie schreef?
 • Er in 2020 nog een boek van Enrico Galiano naar Nederland komt?
 • Rima Orie vaak tot diep in de nacht aan De zwendelprins heeft gewerkt?
 • Daniëlle Bakhuis de cover van Clownsnacht heeft getest op scholen en dat er eerst twee andere covers waren?
 • Vicious de doorstart was van de carrière van V. E. Schwab?
 • V. E. Schwab vroeger een atlete was en niets van boeken wilde weten tot ze een gesigneerde editie van Harry Potter en de steen der wijzen ontving en dat boek binnen twee dagen uit had?
 • V. E. Schwab een extraverte introvert is?
 • Rima Orie haar inzending voor de schrijfwedstrijd één minuut voor de deadline had ingezonden?
 • Eén van de leerlingen van Enrico Galiano de inspiratiebron vormde voor het personage Gioia?

Ben jij ook naar YALFU geweest en hoe vond jij het evenement?

6f27df3d21819e5b421ea49f5486715e.jpgReacties op: Verslag: YALFU 2019

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Danielle Bakhuis

Danielle Bakhuis

Daniëlle Bakhuis is een Nederlandse journaliste en schrijfster. Ze schreef ...

Astrid Boonstoppel

Astrid Boonstoppel

Astrid Boonstoppel (1983) schrijft al verhalen zolang als zij zich kan herinnere...

V. E. Schwab

V. E. Schwab

Victoria Elizabeth Schwab is een Amerikaanse fantasyauteur die vooral bekend is...

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel werkte een tijdlang in het onderwijs, maar is sinds 2001 fu...