Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

April 2020 || April doet wat hij wil

op 30 april 2020 door

Uitvaren in een notendop

Een andere Hollandse gezegde waaraan ik moest denken is: ‘Aprilletje zoet heeft ook nog wel eens een witte hoed’. De enige sneeuw deze maand vond ik zowel in de vlokken dwarrelend in mijn hoofd van mijn #sneeuw(blijf-t-)huisje als in de witte bloemblaadjes van bloesembomen buitenshuis bij het halen van een intelligente frisse neus. Met recht is er wereldwijd geen touw vast te knopen aan deze aprilmaand. Vooral deze april deed wat zij wil. Maar goed dat in mei álle vogels een ei leggen. Elke crisis produceert vanzelfsprekend nieuwe eieren. Er zit veel kiemkracht onder die broze schaal verborgen. Kijken welk ‘nieuw normaal’ wij als gekortwiekte vrije vogels gaan uitbroeden. Dat niet elk kuiken levensvatbaar is merkte ik tijdens mijn ochtendwandeling. Tot mijn afschuw trapte ik bijna op zo’n naakt dood vogeltje. Zijn vleugeltjes en pootjes gespreid. Maar niet lang getreurd, er zullen ook levensvatbare nieuwe normalen geboren worden. Dat weet ik zeker! Ondertussen paste mijn maandelijkse selectie aan leeswerk zich weer naadloos aan bij het zoeken naar duurzame eieren.

Alles hier is welkom - Pema Chödrön ***

Genre: Religie en spiritualiteit/Oorspronkelijke titel: Welcoming The Unwelcome/vertaald door: Ronald Hermsen/Uitgeverij: Ten Have/Laatste editie: 14 april 2020/ebook

Ik ben nogal accepterend van gemoed, maar door de reikwijdte van deze crisis kon ik wel eens een opfrissers- en herbronnings-Ei gebruiken, vond ik. Met dank aan de hartversterkende woorden van deze eerlijke boeddhistische non op leeftijd. Ze deed een goedmoedige poging.

Mijn BookChoice selectie April 2020

Het bloemenmeisje - Anya Niewierra ****

Genre: Thriller en spanning/Uitgeverij: Luitingh Nijhoff/Aantal pagina’s: 384/Voorgelezen: Charlotte Lap/Laatste editie: 23 januari 2020/ebook en luisterboek 

Veelgeprezen literaire thriller op Hebban. Heel goed geschreven, maar geef mij maar  een einde als ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ of ten minste een aannemelijk rustpunt met een goede afloop. Dat is de consequentie van meedoen met de maandelijkse BC boekenloterij. De ene keer heb je een parel beet, de andere keer een mispoes. Omdat de schrijfster me via mailwisseling een gelukkig Ei(nde) gunde, gunde ik haar op mijn beurt mijn vierde ster. Een vijfsterren schrijfster! Laat je niet bedotten door mijn genre voorkeuren!

De mannen van Maria - Anneloes Timmerije ****

Genre: Literatuur & roman/Uitgeverij: Querido/Aantal pagina’s: 304/Laatste editie: 26 september 2019/ebook/Voorgelezen door Marjolein Algera

Deze historische roman was een verrassings Ei. Rond Pasen heb ik dit Eitje op haar kop getikt. Je wordt ondergedompeld in ons verre koloniale verleden in Indië en de VOC. Het perspectief komt van Maria van Aelst. Een vrouw, die Anneloes uit de coulissen van onze geschiedenis gesleurd heeft en liet schitteren voor het voetlicht van deze roman. We volgen haar leven vanaf 1625. Maria was toen achttien. In de 17e eeuw had je als vrouw nog niet de broek aan zoals we dat nu gewoon zijn en het verre Indië aan wie ze haar baarmoeder moest schenken was een onleefbare beerput. Haar verhaal leest als een avonturenroman. Een bikkelhard leven bracht haar geen windeieren. Verrassend voor mij als juwelier om te lezen dat zij de eerste vrouwelijke diamanthandelaar was. Deze Maria trouwde vijfmaal, overleefde elke echtgenoot en hoorde al op vroege leeftijd tot een van de honderd rijkste mensen van de Republiek. 

De bekentenis - Jessie Burton *****

Genre: Literatuur & roman/Uitgeverij: Luitingh Sijthoff/Oorspronkelijke titel: The confession/Vertaald door: Mieke Trouw-Luyckx/Omslagontwerp: Marry van Baar - Omslagillustratie: Lucy Scholes/Aantal pagina’s: 460/Laatste editie: 28 januari 2020/ebook 

Een Ei is geen ei, twee Ei is een half Ei en drie Ei is een PaasEi. Dit Ei is een ingenieus samengesteld Ei. Het is even inkomen en dan weet je welk kuiken er uit welk Ei komt. Zingeving is volop te vinden in de fouten die de dochter, moeder én diens vriendin maken. Deze drie vrouwen vormen samen een beeldige PaasEi. Vandaar dat ik moet opletten dat dit boek niet De betekenis getiteld is. Dat is de uitkomst van de drie Eieren samen in De bekentenis. Van dit soort boeken moet je houden en je moet er voor in de stemming zijn. Dat was ik volop.

Aangespoeld uit mijn boekenzee

Verslingerd - Lisette Jonkman ****

Genre: Literatuur & roman/Uitgeverij: Luithing Nijhoff/Aantal pagina’s: 400/deel 2 uit de Verkikkerd-reeks/Laatste editie: 27 mei 2014/BC Shop - ebook

Dag in dag uit was dit boek een trouw blij Ei voor me. Ik bewaarde het voor het slapen gaan om mijn dromen op te vrolijken. Wat kwam daar elke morgen een aandoenlijk grappig kuikentje uit! Gelukkig heb ik deel drie (Verknocht) nog over voor broedmaand mei.

Prinses van Perzië - Anita Amirrezvani ****

Genre: Literatuur & roman/Oorspronkelijke titel: Equal of the sun/Vertaald door: Sabine Mutsaers/ Uitgeverij: Boekerij/Aantal pagina’s: 416/Laatste editie: 1 maart 2012/paperback

Deze historische roman bleek een zwaar en groot Ei te zijn om uit te broeden. Ik las over prinses Pari Khan Khanoum (1548-1576). Ze heeft een ijzingwekkend maar moedig kort leven gehad. Uit dit Ei kwam uiteindelijk geen struisvogel stappen (zoveel gruwel, niet om aan te zien gewoon), maar een prachtige paradijsvogel. Anita schrijft over deze prinses als dat het een Perzisch sprookje is. Ooit in de ramsj gekocht ben ik blij dat ik dit Eitje gepeld heb.

Vers water voor mijn boekenzee

Alles hier is welkom - Pema Chödrön (non-fictie, gelezen)

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween - Franco Faggiani

Bookchoice april 2020

Thrillers:

  • Alibi - Denise Mina
  • Sluit alle deuren - Riley Sager 
  • Het bloemenmeisje - Anya Niewierra (gelezen)

Feelgood:

  • Suzanna’s wereld - Jojo Moyes 

Romans:

  • De nachtstemmer - Maarten ‘t Hart (al eerder gelezen)
  • De mannen van Maria - Anneloes Timmerije (gelezen)
  • De bekentenis - Jessie Burton (gelezen)
  • Even goede vrienden - Jane Fallon 


Dijkbewaking

Dijkbewaking deze maand viel mee. Gestaag las ik verder tot halverwege het vorige maand gekochte non-fictie boek: ‘Zeg me, wie ben je’ van Magda van der Ende. Volgende maand verder.
Ik ben onverwachts geboeid geraakt door drie boeken van de maandselectie van BC, waardoor ik onder andere tijd tekort gekomen ben om meteen het nieuw aangekochte ebook van Franco Faggiani te gaan lezen. Niet conform voornemen, maar dan kan ik me daar nog op verheugen. Het BC ebook De nachtstemmer had ik al in november van 2019 gelezen. Anders was dit zeker mijn vierde BCboek geweest.
Stagnatie van mijn leesplannen werd ook gestimuleerd door de onverwachte opening van de ThuisBieb app. Ik ben letterlijk Wolf Hall van Hilary Mantell aan het doorworstelen. Een bijzonder boek, dat ik vanuit innerlijke drang niet ongelezen wil laten. Daar gaat veel leestijd inzitten. Het boek verdient het. Volgende maand hoop ik ook nog Tulpen en terpentijn (Nina Siegal) van de ThuisBieb te lezen.

Door deze dijk-druk omstandigheden zal er minder tijd overblijven voor de nieuwe maandselectie van BC. Welk boek vinden jullie dat ik niet mag missen? De Ommegang van Jan van Aken heb ik al gelezen. Kan jij me helpen aan het pareltje van de maand?

  • De gelukkige - Nicholas Sparks
  • Een vorm van verraad - Lieneke Dijkzeul
  • De meisjes van Ravensbrück - Anna Ellory
  • Het pad naar de zee - Liz Fenwick
  • Te gast op Lanwyn Manor - Sarah Ladd
  • Stille wateren - Eva Nagelkerke
  • Een heel gewoon gezin - Mattias Edvardsson


Skinny dip

Zes boeken heb ik gelezen. Drie boeken van de Bookchoice maandselectie. Twee gouwe ouwetjes uit eigen boekenzee. Één aangekochte non-fictie e-book. Bij peiling is het hoogteniveau drie boeken lager uitgevallen vergeleken met vorige maand. Vier boeken kregen vier, een boek vier en een boek vijf sterren. Ik ben een tevreden mens.Tot slot wens ik ons allemaal ook deze maand een goede vaart, een gezonde overtocht en een comfortabele gouden kooi toe. 

Bronvermelding foto banner: https://www.groene.nl/artikel/even-niet-naar-ikea



Reacties op: April 2020 || April doet wat hij wil

Gerelateerd