Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Juni 2019|| Mieke’s boekenzee

op 03 juli 2019 door

In juni werd het gaandeweg hoogwater aan de kust van Mieke’s boekenzee

Het idee om een eigen boekenspot aan te vragen bij Hebban borrelde allemaal vrij spontaan op nadat ik besloot Zondebok te gaan lezen. Een debuut van Jacobine van den Hoek. Tot mijn verrassing verscheen dit boek bij het aanbod van Bookchoice in juni. Ik houd van historische romans en het boek heeft een prachtige omslag. Nu had ik een reden, en met Zondebok onder mijn arm wandelde ik het Hebban.nl Debutencafé van de Feelgood Club binnen waar ik een interessante chat had met Celesta. Zij heeft sinds kort haar eigen spot: Celesta Leest! Er ontstond direct een enthousiaste klik en ze moedigde me aan om een eigen spot te starten. Al een poos probeer ik vat te krijgen op het beheren van mijn eigen bibliotheek. Het maakt niet uit hoeveel ik lees, elke maand koop of krijg ik meer en meer boeken er bij, die ik gewoon MOET lezen (en het liefst NU en allemaal TEGELIJKERTIJD). Deze spot zou een goede wind kunnen zijn voor mijn avonturen op de grote, wijde boekenzee. Ex Libris: Mieke’s keuze werd uit noodzaak geboren en binnen een paar dagen had ik al acht enthousiaste volgers, die ik op mijn beurt natuurlijk onmiddellijk terugvolgde. Hoe snel kan een droom opkomen en uitkomen!

Laat ik beginnen met hoeveel boeken ik deze maand met champagne te water heb gelaten. Mijn feestelijke nieuwe must read lijst: De groene pen - Eloy Moreno  / De dochter van de klokkenmaker - Kate Morton  / De dochters van de kapitein - Maria Dueñas  / Emma - Jane Austen  / De Cazalets. Deel 5: Veranderingen - Elizabeth Jane Howard  (ebook van de week) / Lustrum - Robert Harris  / Zonder mij - Dani Atkins  / Zomerwind- Nina George. Je kunt zeggen dat ik weer ongeremd bezig ben geweest deze maand, maar voor elk boek heb ik wel een excuus. Emma voegde ik toe aan mijn bibliotheek, omdat ik een uitnodiging kreeg om mee te doen aan een buddyread later in het jaar. Deel 5 van de Cazalets, Veranderingen, was ebook van de week. Die kón ik niet laten liggen, omdat ik deel 1 t/m 4 al verslonden had. Dan kon ik Lustrum voor een goede prijs aanschaffen. Dé Robert Harris hè? Een volbloed schrijver! Die andere vijf boeken kwamen letterlijk aanwaaien. Ik vond ze mooi en toen kreeg ik ze zomaar opeens cadeau. Dan willen die boeken gewoon door mij gelezen worden en adopteer ik ze vol plezier. Tot slot kan ik ter verdediging van het stijgen van mijn waterspiegel aanvoeren dat het allemaal fictie is, en dat ik pas eind deze maand besloten heb de komende jaren mijn boekenzee leeg te gaan lezen. Fictie leest gewoon veel gemakkelijker weg dan non-fictie, waardoor mijn dijk dit waterniveau vast nog wel aankan.

Deze maand startte ik met het lezen van een paperback uit eigen kast. Schijfwereld deel 30: BAM! - Terry Pratchett. Ik las elk deel van deze serie op volgorde. Dan weet je nu hoeveel boeken ik al van hem gelezen heb. Hij is helaas niet zo lang geleden overleden. Zijn schijfwereld is een satire op onze wereld en dat relativeert mijn eigen werkelijkheid enorm. Dit boek vond ik eigenlijk zijn minste, omdat het vrij serieus geschreven is. Het was een fantasy whodunnit, een dwerg was vermoedelijk vermoord door een trol. Tegelijkertijd las ik het laatste deel uit van De boeken van Fitz en de nar. Een ebook met titel Het lot van de Moordenaar geschreven door Robin Hobb. Ik lees niet veel fantasie, omdat ik in dit genre er nogal een verfijnde smaak op na houd. Robin Hobb is mijn fantasy Queen! George R.R. Martin heeft zich door haar laten inspireren om zijn eigen ‘Game of thrones’ te schrijven. Ik vind het ongelooflijk dat Hobb’s fantasie wereld niet opgepakt is door de filmmakers. Er zit zo’n mooi kloppend psychologisch en beeldend verhaal achter alle zestien delen, die ze geschreven heeft! Dit slotdeel van de gehele serie overtrof al mijn verwachtingen.                  

Per maand wil ik uit het aanbod van mijn abonnement op Bookchoice minstens één van de acht boeken lezen of luisteren. Alle BC-boeken zie ik als rivieren die niet noodzakelijk in mijn boekenzee uitmonden. Ik spaar ze op in een bekken voor magere tijden aan literatuur. Uit het maandaanbod van juni had ik alleen enigszins zin om Zondebok te lezen van Jacobine van den Hoek. Ik houd van historische romans, titel en voorkant van het boek spraken mij aan, een debuut schrikt mij niet af en de waardering op Hebban vond ik voldoende. De ‘bok’ bleek achteraf gezien ‘zonde’ van mijn leestijd, ook al is Jacobine’s schrijfstijl heel aardig. Dat dit boek mij indirect door het Debutencafé en deze persoonlijke spot zoveel plezier heeft gebracht, kwam daarom volkomen onverwachs. Celesta leest! zorgde ervoor dat ik vol plezier De secretaresse van Renee Knight beluisterd heb. Het was een BC-boek dat in het aanbod van mei zat en mij ontglipt was. De stem van Carly Wijs, die fenomenale actrice uit Divorce, bracht mij in hogere donkere sferen.

Als ebook en roman uit eigen boekenzee las ik Blindganger, de meer serieuze en prachtige roman van Michael Ondaatje. Ooit zag ik zijn verfilmde boek The English patiënt. Ik was er kapot van. Zo mooi! Maar wat kan deze man ook geweldig schrijven! Tot slot kreeg ik een idee wat rust voor onze creativiteit en welzijn kan betekenen. Alex Soojung Kim Pang schreef Rust in uitvoering. Meer voor elkaar krijgen door minder te werken. Geen standaard zelfhulpboek. Wel heel informatief, waar ik nu al veel aan heb voor in het dagelijks leven.

Bij peiling is het waterniveau hoger uitgevallen dan begin deze maand. Acht romans heb ik toegevoegd, vier boeken heb ik uitgelezen. Wat heb ik genoten van de woelige baren, nieuwe contacten en van het creatief bezig zijn op deze plek. Ik wens ons allemaal een nieuwe maand met veel leesplezier toe! 



Reacties op: Juni 2019|| Mieke’s boekenzee

Gerelateerd