Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mei 2020 || Besef van wat je al wist

op 31 mei 2020 door

Uitvaren in een notendop

Nog immer is het hele leven één groot Ganzenbordspel. Zelfs deze nieuwe vreemde werkelijkheid waarin we leven. Het oorspronkelijke oud-hollandsche bordspel heeft 63 vakjes. Die stellen de levensjaren voor. Al voortbewegend kan je jaren tegenkomen met een speciale betekenis. Niet elk vakje is even wenselijk. Hoe meer je in het spel vordert des te groter de kans op een of andere belemmering. Het begint op 31. Dan kan je in de put raken. Op 42 jarige leeftijd kan je verstrikt raken in een doolhof of doornstruik. Bij 52 ligt de gevangenis op de loer en op vakje 58 zelfs de dood. Ondertussen finishen we gewoonlijk veel later dan 63. Het nieuwe Ganzenbord zal uitgebreid kunnen worden met nieuwe vakjes en gevaren als ‘epidemie’, ‘scheiding’ of ‘failliet’. Afhankelijk van een dobbelsteenworp moet je situaties trotseren of passeren voor een glorieuze finish. Speel dit levensspel gepassioneerd mee, dan kom je door heel veel struikelen, vallen, opstaan en leren tot het besef van wat je eigenlijk onbewust al wist. Of je dit nu wel wilt of niet, samen spelen we ieder ons eigen spel. Deze maand stuitte ik onverwachts op wat interessante biografieën over andermans spelervaring. Kijk maar mee naar mijn keuze.

Aangeboden door de ThuisBieb 

Applicatie door de KB aangeboden voor iedereen tot 1 juni 2020 gevuld met 100 ebooks, omdat de fysieke bibliotheken wegens de Covid-19 epidemie gesloten werden.

Wolf Hall - Hilary Mantel ****

Genre: Literatuur & roman/Uitgeverij: Signatuur/Aantal pagina’s: 541/Vertaald door: Ineke Willems/Laatste editie: 31 oktober 2018/ebook- ThuisBieb april-mei 2020

Het eerste deel van een trilogie over Thomas Cromwell was mijn buitenkansje om kennis te maken met de Booker Prize winnares Hilary Mantel. Eenmaal begonnen zit je verstrikt in de wonderbaarlijke krochten van Cromwell’s geest. Dat is niet gemakkelijk, want als lezer moet je goed opletten om de rode draad niet kwijt te raken. Op het Ganzenbord des levens beginnen Cromwell’s belemmeringen al vanaf de wieg. Hij laat zich niet kisten. Tijdrovend boek maar zeker de moeite waard!

Tulpen en terpentijn - Nina Siegal ****

Genre: Literatuur & Roman/Aantal pagina’s: 304/Uitgeverij: The House of Books/Oorspronkelijke titel: The anatomy lesson/Vertaald door: Rob van Moppes/Laatste editie: 2014/ebook- ThuisBieb april- mei 2020

Het verrassende laatste boek uit de ThuisBieb ging zijdelings over Rembrandt. De spil was de biografie van zijn schilderij over De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp uit 1632. Gelijktijdig zag ik de documentaire Het raadsel Rembrandt en in dezelfde sfeer verkerend las ik De jonge Rembrandt van Onno Blom. Net als Wolf Hall is dit verhaal op heel originele wijze geschreven. Nina Siegal start met vakje 58. Hoofdpersoon is het lijk op het schilderij. Na het lezen van dit boek is het hele doodse tafereel in kleuren en geuren tot leven gekomen en kijk ik er nooit meer met dezelfde ogen naar.


Aangespoeld uit mijn boekenzee

De geest geven - Hilary Mantel *****

Genre: Literatuur & roman/Uitgeverij: Atlas Contact/Aantal pagina’s: 256/Oorspronkelijke titel: Giving Up the Ghost/Vertaald door: Gerda Baardman en Anne Jongeling/Laatste editie: april 2016/Hardcover

De Slegte sloot haar deuren in Centrum Den Haag en ik kreeg de kans om deze originele autobiografie voor een ramsj prijs te kopen. Ik zou zeggen een must voor de liefhebber van haar boeken (Wolf Hall was mijn opstapje). Gedurende ons levend Ganzenbord geven we voortdurend de geest. Daar was ik me niet bewust van. Zij verduidelijkt dit en maakt er een inspirerend levensverhaal van. Wat geeft zij haar geest aan haar lezers (en zichzelf) cadeau!

De jonge Rembrandt - Onno Blom *****

Genre: literaire non-fictie & biografie/Uitgeverij:De Bezige Bij b.v./Laatste editie: 3 september 2019/hardcover

Eindelijk vond ik in Tulpen & terpentijn de brug om te beginnen aan deze originele biografie over De jonge Rembrandt. Dit prachtig geïllustreerd verhaal in hardcover en stevig papier is een aanrader. Leienaar Onno Blom heeft een heel verbeeldende manier van weergeven in woorden. Zijn focus ligt op al die mogelijke invloeden, die van Rembrant Harmensz. van Rijn uit Leiden uiteindelijk het begrip ‘Rembrandt’ maakten. Op ongeveer 26 jarige leeftijd signeerde hij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp met  ‘Rembrandt’. Niet meer met ‘RHL’. Onno ziet dit als het teken van de meester en volgt Rembrandt daarom niet verder meer dan vakje 26 op zijn Ganzenbord. Hebbanlezer Ideke effende mijn pad om samen met haar volgende maand Schilderslief (feelgood lezersestafette) te lezen. Ik verheug me er op. Rembrandt wordt zeker vervolgd!

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween - Franco Faggiani *****

Genre: Literatuur & roman/Uitgeverij: Signatuur/Aantal pagina’s: 226/Oorspronkelijke titel: 'Il guardiano della collina dei ciliegi/Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte/Laatste editie: 14 januari 2020/ebook

Vorige maand gekocht en deze maand gelezen. Het is een gefantaseerd verhaal over een werkelijk bestaande Japanse marathonloper, die honderd jaar geleden meedeed aan de Olympische Spelen te Stockholm maar voor de finish verdween. Ook al komt de schrijver uit Italië, hij weet heel goed een Japanse Haiku-achtige sfeer op te roepen. Ik kan wel verklappen dat Shizo uiteindelijk in alle stilte finisht. Levend Ganzenbord gaat in dit boek dan ook eerder over de meditatieve weg dan het eindpunt.

BookChoice selectie Mei 2020

De meisjes uit Ravensbrück - Anna Ellory

Genre: Literatuur & Roman/Aantal pagina’s: 352/Uitgeverij: Luitingh en Sijthoff/Oorspronkelijke titel: The rabbit girls/Vertaald door: Els van Son/Laatste editie: 25 mei 2020/ebook

Zeer zwaar trauma druipt al van de eerste pagina’s af. Je moet er maar tegen kunnen. Ik niet. Na zo’n 20% lezen herinnerde ik opeens weer de gruwelen, die in kamp Ravensbrück hebben plaatsgevonden. Mijn verbeelding is te sterk invoelend.Tot zover mijn jaarlijkse ‘oorlogsboek’ rond vier mei. In dit Ganzenbord liep ik op vak 58 dood en moest ik opnieuw beginnen. Sarah E. Ladd bracht mij opnieuw in het spel.

Te gast op Lanwyn Manor - Sarah E. Ladd ****

Genre: Literatuur & Roman/Aantal pagina’s: 368/Uitgeverij: KokBoekencentrum fictie/Oorspronkelijke titel: The thief of Lanwyn Manor/Vertaald door: Hilke Makkink/Laatste editie: 7 april 2020/ebook

Begin mei las ik dit in de Regency tijd gesitueerde verhaal in de geest van Jane Austen. Eind mei zag ik seizoen 1, Sanditon op BBC one, het onafgemaakte, laatste werk van Jane Austen. Ik vraag me af of ze een modern sausje over deze serie gegooid hebben, net als Sarah Ladd dat deed. Een beetje van Jane en heel veel van Sarah. De vrouw in haar kracht zettende schrijfstijl blijft me enorm boeien! Seizoen 2 van Sanditon zal vast gaan over ‘A return to Sanditon’, een aanvaardbaar eind al geschreven door Anne Toledo. Oej, ik moet me zo beheersen. Wat zou ik graag beide delen willen kopen en lezen! Te gast op Lanwyn Manor is glorieus gefinisht.

Vers water voor mijn boekenzee

Welbeschouwd - Elizabeth Jane Howard

Bookchoice Mei 2020:

Thrillers

Stille wateren - Eva Nagelkerke

Een heel gewoon gezin - Mattias Edvardsson

Een vorm van verraad - Lieneke Dijkzeul

Feelgood:

De gelukkige - Nicholas Sparks

Het pad naar de zee - Liz Fenwick 

Romans:

De meisjes van Ravensbrück - Anna Ellory (na een kwart gestopt)

De ommegang - Jan van Aken (al eerder gelezen, vijf sterren) 

Te gast op Lanwyn Manor - Sarah Ladd (gelezen)

Dijkbewaking

Ik heb me kunnen beperken tot aankoop van slechts een roman. Welbeschouwd van Elizabeth J. Howard. Ik had gesmuld van de Cazalets serie. Toen eind mei de bibliotheken openden heb ik een ‘Kleine pas’ gekocht voor een jaar. Als ik nu gek gemaakt wordt door jullie hier op Hebban, de shop van BC of anderszins (ik ben zo makkelijk te vangen!) dan leen ik het betreffende boek gewoon en groeit mijn boekenzee niet onnodig en ongehinderd verder aan - is mijn plan. 

Skinny dip

Zes boeken heb ik gelezen. Een boek van de Bookchoice maandselectie. Twee van de ThuisBieb. Drie uit mijn boekenzee gevist. Een e-book heb ik aan mijn bibliotheek toegevoegd. Bij peiling is het hoogteniveau twee boeken lager uitgevallen vergeleken met vorige maand. Drie boeken kregen vier en drie boeken vijf sterren. Ik heb 27 sterren geoogst. Wat was dit een goede leesmaand!

Morgen 1 juni verwacht ik acht nieuwe boeken van Bookchoice aan mijn boekenzee toe te voegen. Ik begin met Naar de overkant van Santa Montefiore. Met welk boek trap jij de maand af?

Thrillers:

1. Nergens veilig - Karen Rose

2. Drie uur - Rosamund Lupton

3. Stormwaarschuwing. Doggerland 2 - Maria Adolfsson

4. De dood van Harriet Monckton - Elizabeth Haynes

Romans:

5. Naar de overkant - Santa Montefiore

6. Het winkeltje in Cockleberry Bay - Nicola May

7. Wie omkijkt - Jeanine Cummins

Verhalenbundel:

8. Ik moet u echt iets zeggen - Mensje van Keulen



Reacties op: Mei 2020 || Besef van wat je al wist

Gerelateerd