Advertentie

Op zoek naar een konijnenhol

op 11 augustus 2019 door

''Je bent af en toe net Alice,'' zegt zoonlief, terwijl we een rondje lopen om het Butter Lake in het Lakedistrict. Een prachtig omgeving met flinke hoogteverschillen en vergezichten. Ik kijk verrast op. Helemaal mezelf ben ik niet op het moment, dus ik vraag het maar even voor de zekerheid: ''Die uit Wonderland?'' Hij knikt, ''Ja, natuurlijk die uit Wonderland. Volgens mij ben je weer eens op zoek naar een diep konijnenhol.''

De associatie is duidelijk. Ik grinnik, terwijl ik voorzichtig over een boomwortel heenstap. Alice in Wonderland is niet voor niets één van mijn favorieten. Terwijl zoon een heuvel oploopt, wijst hij op een diep hol vlakbij een boom. Mijn gedachten maken een sprongetje. Wat zal daar huizen? Ik buig voorover om het gat beter te bekijken.

''Zie je nou,'' zegt hij, (hij draait nog net niet met zijn ogen) ''vandaar dat je kinderboeken recenseert. Daar kan je zo lekker in (ver)dwalen.''

Hij heeft gelijk, want ik hoef geen kinderboeken meer te lezen. Als redactrice van HappyMOMs, las ik alles wat los en vast zat, maar ik krijg die vraag vaker. Meestal heeft het dan een iets andere lading, als: ''Waarom lees jij kinderboeken?'' Of, erger :
''Die zijn toch helemaal niet spannend of onderhoudend genoeg?''

Ik zeg vooroordelen, want mensen die zelf kinderboeken lezen zullen dat nooit vragen. Ik zou het persoonlijk liever omkeren, waarom lees je ze niet? Ga, vooral op avontuur, ook in je eigen achtertuin. We turen door een telescoop naar de maan, terwijl er vlak om de hoek nog zoveel te ontdekken valt.

Als kind hield ik al meer van Alice dan van andere sprookjes. Hoewel het een eigenaardig verhaal was, met veel interpretaties, vroeg ik me vooral af, hoe het zou zijn om in een wereld te vallen waar alles anders was. Niet dat mijn eigen wereld nou zo 'gewoon'  was. Wat dat betreft had ik al in het konijnenhol kunnen wonen. Zelfs de hartenkoningin was volop aanwezig, alleen in een steeds wisselende hoedanigheid.

Net als the Queen ‘’Off with their heads!’’ roepen was (misschien wel het makkelijkste) maar geen optie, dus maakte ik net als Alice mijn eigen regels. Ik zocht een soort van tussenoplossing, een wereld die 'gewoon' aan de andere kant van mijn dromen lag. Een veilige, zonnige open plek in het bos, waar het altijd fijn was om naar terug te keren.

Inmiddels heb ik geleerd dat ik ben wie ik ben, en dus soms ook dat buitenbeentje. Om Alice te citeren: “If I had a world of my own, everything would be nonsense. Nothing would be what it is, because everything would be what it isn't. And contrary wise, what is, it wouldn't be. And what it wouldn't be, it would. You see?”

Terug in Engeland, lopen we het rondje verder. We hebben inmiddels flinke haast, want de dienstregeling van de bus is beperkt, en de weg lijkt zich aan het eind te splitsen.

“O jee, welke kant zullen we gaan?’’ vraagt zoon. Het is curieus, ik geef het ronduit toe, maar ik kan het niet laten. "That depends a good deal on where you want to get to….’’

Zoonlief speelt het spelletje even mee, en trekt dan aan mijn arm. ''Hup, stop je camera en verhaaltjes weg, we nemen dit keer (en je zult het vast waarderen) the desire lines, oftewel het olifantenpaadje.''

Olifantenpaadje? Dat klinkt als een verhaal met een staartje. ''Jaja, daar blog je de volgende keer maar over'' verzucht zoon, terwijl hij me een duw het pad op geeft..  

(t-shirt is speciaal voor mij gemaakt door @foxyfolie )Reacties op: Op zoek naar een konijnenhol

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lewis Carroll

Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898) was een Engel...