Advertentie

Roman 'Stad van meisjes' is veelbelovend als de lente

op 29 augustus 2019 door

Zijn ogen kijken geërgerd, schuldbewust blik ik terug. Ik realiseer me dat ik weer te hard heb gelachen. Sorry schat, ga maar weer slapen. Snel leg ik het boek op mijn nachtkastje en doe het licht uit. Het nachtleven van Vivian moet helaas even wachten op het gloren van de dag.

Nog in het donker gaan mijn gedachte terug naar het Lily Playhouse van Peg en Olive. Doe mij zo’n tante. Wat een sprankelende nieuwe roman is *Stad van meisjes* en wat knap van Elizabeth Gilbert dat ze onderwerpen en taboes zo makkelijk bespreekbaar maakt.

Ik bedenk me dat ik alleen met dit boek al een aantal uitdagingen van Hebban & Boekstagram kan wegstrepen, waaronder die van #hebbanbuzzboek, #mooiste of roze covers en Hebban Reading Challenge #5 - Lees een boek met een link met de actualiteit, (niet moeilijk te bedenken met mijn zoektocht, en huidige #me2 / #MeToo- affaires). Mijn hersenen slaan op hol en het liefst zou ik het licht weer aanknippen. Hoezo inspirerend? 

Op onderzoek
De historische nauwkeurigheid van het boek is trouwens zo levendig beschreven, dat ik de volgende dag meteen op zoek ga, naar Edna Parker Watson, Brenda Duff Frazier, John Shipwreck Kelly en de Swing Street. Ik geniet zo van wat ik tegenkom, dat  ik nog bijna vergeet een recensie in te leveren. Zoek jij ook wel eens wat op naar aanleiding van een boek? Bij welk boek was dat?

Lovers and haters
Ondanks de vele complimenten die ik tegenkom over dit boek, zie ik ook veel vraagtekens. Mensen die na *Eten, bidden, beminnen* van Elisabeth Gilbert geen zin meer hebben, om aan deze nieuwe roman te beginnen, maar die weten (nog)niet wat ze missen. Ja, het vorige boek was een beetje soft, en dik, maar naar mijn idee kan de wereld wel een extra portie liefde gebruiken. Maar kom, laten we het over mijn nieuwe #hebbanBuzzboek hebben. Al komt de liefde ook daar in vele gedaantes voor, en hoe….

korte beschrijving
In de derde roman, *Stad van meisjes*, is het 1940 en de 19-jarige Vivian Morris is net gestopt met de universiteit. Ze is door haar ouders verbannen naar New York, waar op dat moment de beslissingen over wel, of niet meedoen met de oorlog nog in volle gang zijn. Hoewel ballingschap? De stad is vooral glamour en opwinding, van een op handen zijnde crisis is nog weinig te merken, dat komt pas later. Zo ook in het leven van Vivian.

Bij tante Peg wordt de bekrompen opvoeding al snel af geworpen, en krijgt Vivian een heel ander soort leven dan haar ouders voor ogen hadden. Maar niets is wat het lijkt, want hoewel Stad van meisjes zonder twijfel een amoureus verhaal is, zit het plot vol morele (bij)bedoelingen: de val van Vivian. De gevolgen overschaduwen de rest van haar leven, maar op dit punt wordt het ware hart van de roman onthuld.

Faites des bêtises, mais faites-les avec

 

Heb jij Stad van meisjes al gelezen of ben je het van plan? Laat je nog even weten wat je ervan vond? 

Wil je de volle  recensie lezen? Kijk dan hier!Reacties op: Roman 'Stad van meisjes' is veelbelovend als de lente

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert is een Amerikaanse schrijfster van romans, essays, korte verha...

Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert is een Amerikaanse schrijfster van romans, essays, korte verha...