Advertentie

Team Hebban op de Big Book Bonanza

op 21 september 2017 door

Gisteren was de derde editie van de Big Book Bonanza, de lancering van de belangrijkste Engelstalige boeken van Van Ditmar Boekenimport. Hebban was daar natuurlijk bij, vijf van de nieuwe Readers waren van de partij en van elke Club10 mocht er ook iemand mee. Van de SFF10 was ik de gelukkige en zo stond ik gisteren dus in Amsterdam op een prachtige locatie, omringd door allerlei belangrijke mensen uit het boekenvak en héél veel boeken.


Als grote speler in de boekenwereld mocht Hebban natuurlijk niet ontbreken op de Big Book Bonanza, de lancering van de belangrijkste nieuwe Engelstalige titels, die georganiseerd werd door Van Ditmar en Harper Collins. Dit jaar ging niet alleen de redactie, maar mochten ook enkele ambassadeurs mee; van de nieuwe Readers Club van 10 voor Engelstalige literatuur vijf en daarnaast ook nog een lid van elke andere Club10. Doordat mijn college van woensdag naar vrijdag verplaatst werd kon ik ineens, als enige van mijn Club. Zo stond ik woensdagmiddag bij de noorduitgang van Amsterdam Centraal, waar Team Hebban zich verzamelde.
Ook zonder Hebbanroze shirts bleken we elkaar prima te kunnen vinden en al snel was onze groep compleet. Redactieleden Lindy en Sander gingen ons voor naar de prachtige locatie waar we de rest van de middag zouden doorbrengen, het Muziek Gebouw aan 't IJ. Het evenement begon om drie uur en we waren vroeg. Het was dus nog niet druk en we hadden goed zicht op alle tafels vol prachtige boeken. Een medewerkster van Van Ditmar vertelde ons dat er al goodiebags klaarlagen op de stoelen in de zaal waar de presentatie zou zijn. Voorafgaand aan de presentatie konden we de boeken alvast goed bekijken. Je bleek gebruik te moeten maken van die kans, want na afloop waren de tafels zo leeg (helaas heb ik er dus geen foto's van). We mochten onze goodiebags namelijk vullen met al het moois dat op die tafels lag. De medewerkster drukte ons op het hart om vooral niet te bescheiden te zijn; ze moesten alle boeken die overbleven weer mee terug nemen, dus we moesten vooral alles pakken wat we wilden hebben.

4991bef8a2a08ecf6c5079562ef8bcea.jpgOp de tafels bleken de mooiste boeken te liggen: een prachtige hardcover van American Gods en een box met vier boeken van Neil Gaiman (waaronder ook American Gods), een grafische roman van George R.R. Martin, een nieuwe uitgave van The Hobbit, een boek met foto's van vogels, een kookboek waarin de lekkerste baksels stonden, talloze kinderboeken vol vrolijke plaatjes en nog veel meer. Een dame van Boekblad zette mij en twee andere Hebbanambassadeurs op de foto en vroeg welk boek ons het meest aantrok, maar we waren zo overdonderd door de enorme hoeveelheid boeken dat we alleen uit konden brengen dat we alle boeken die op die tafel stonden uitgestald (op de kinderboeken na alle hiervoor beschreven boeken) prachtig vonden, waarna ik nog wist aan te vullen dat ik in de leesclub van American Gods heb gezeten en dat ik erg onder de indruk was van het verhaal.
Langzaam kwamen er steeds meer mensen binnen, van boekhandelaren tot journalisten. We werden getrakteerd op plakjes cake (waarvan ik me afvroeg of het recept daarvoor in dat kookboek stond) en verse jus d'orange. Om drie uur mochten we de zaal in waar de daadwerkelijke presentatie plaats zou vinden.

We werden welkom geheten door een medewerker van Harper Collins, die met een humoristisch welkomswoord het ijs meteen wist te breken. Ontspannen keken we vervolgens naar een filmpje over het 200-jarig bestaan van Harper Collins en naar enkele boektrailers. Die zagen er stuk voor stuk prachtig uit. Het bleef echter niet alleen bij het kijken naar filmpjes. Er waren ook interviews met auteurs. Via Skype werden enkele vragen gesteld aan AJ Finn en Karin Slaughter.

652066e1911062bc0b4ae04c3f07411c.jpgAJ Finn vertelde ons over zijn boek The woman in the window, deelde zijn mening over boektitels waarin het woord 'meisje' voorkomt (het kwam neer op: 'Vaak zijn het gewoon vrouwen, dus noem ze dan ook zo') en vertelde dat hij zelf bipolair is waardoor hij zich goed in kon leven in zijn depressieve hoofdpersoon. Helaas viel net op het moment dat hij antwoord wilde geven op een vraag (wat een timing voor een thrillerauteur, precies toen het echt spannend werd) het geluid weg. Bij het interview met Karin Slaughter werkte de technologie gelukkig beter mee, waardoor wij nadat de interviewster haar vragen gesteld had ook de gelegenheid kregen om een brandende vraag voor te leggen.
Reader Lieke durfde wel en stelde een goede vraag over de reacties van lezers op een gebeurtenis in een van Slaughters boeken. Bij beide auteurs viel op dat ze een heel verhaal vertelden na een simpele vraag. Er was niet veel voor nodig om hen aan het praten te krijgen. Ontzettend leuk.

Naast de interviews met Karin Slaughter en AJ Finn zouden ook Laline Paull en Gail Honeyman komen vertellen over hun boek. Zij waren daarvoor speciaal naar Nederland gekomen. Helaas was Gail Honeyman, de auteur van Eleanor Oliphant is completely fine, de dag ervoor ziek geworden, waardoor ze af moest zeggen. Laline Paull was er gelukkig wel. Ze vertelde kort over haar debuut, The bees, en daarna over het researchproces voor haar nieuwe boek. Ze bleek inspiratie te hebben opgedaan voor The ice tijdens een reis naar Antarctica.

Toen alle auteurs aan het woord waren geweest mochten we de zaal verlaten om in de ruimte waar alle boeken lagen nog even na te praten. En natuurlijk om boeken uit te zoeken die we mee wilden nemen om te bespreken. Het werd meteen duidelijk dat de boektrailers en het gesprek met de auteurs succesvol waren geweest; de beschikbare exemplaren van The woman in the window waren meteen op. Ook andere prachtige edities verdwenen meteen in de tassen van de mensen die als eerste bij de tafels waren. De uitgaves met de mooiste kaft van een boek dat ik op het oog had (The city of brass van S.A. Chakraborty. Als je het hebt over een boek dat je bijna alleen om de cover al zou kopen. Prachtig, die kleuren, de sterren, de gloed van het vuur, de prachtige bloem en de contouren van de stad. Echt een kaft die nieuwsgierig maakt) bleken zelfs al allemaal meegenomen te zijn voordat de presentatie van start ging. Ik vind niet vaak een kaft van een boek écht mooi, dus daar baalde ik wel een beetje van. Als er echter zo veel boeken zijn waar je uit mag kiezen dan vergeet je dat echter ook al snel weer (nou ja, stiekem weet ik het nog maar al te goed, maar het doet wel een stuk minder pijn als je ziet hoeveel moois je zelf hebt. Ik mag echt niet klagen). Bovendien heb ik het boek wel mee kunnen nemen, al had ik dan een ongecorrigeerde drukproef met een speciale kaft die nog minder mooi was dan die van de andere versie.

4e337eb951abaefcf497e69b776aab36.jpgNadat we allemaal onze goodiebag goed hadden gevuld praatten we nog even na onder het genot van borrelhapjes, nog meer verse jus d'orange en zelfs champagne. Team Hebban stond gezellig bij elkaar. Zo'n grote groep vol vertegenwoordigers van Hebban maakte blijkbaar indruk. Een medewerkster van Harper Collins gaf ons allemaal haar kaartje en ging speciaal voor ons Laline Paull halen, zodat we nog even met haar konden praten en ons boek konden laten signeren. Dat zat niet standaard in de goodiebag en ik had het zelf aanvankelijk niet gepakt omdat ik me gericht had op boeken die ik kon gebruiken voor onze Spot, maar er waren nog twee ongecorrigeerde drukproeven over, dus ik besloot er toch een mee te nemen nu ik de kans had om het boek persoonlijk te laten signeren.

Sommige Hebbanleden besloten nog een tweede ronde langs de tafels vol boeken te maken om zich liefdevol te ontfermen over exemplaren die waren blijven liggen. Ik vond de gesprekken om me heen echter zo interessant dat ik zelfs geen aandacht meer had voor al het moois dat nog over was. Ik sprak uiteraard met een aantal andere Clubleden en had een ontzettend interessant gesprek over bibliotheken en het boekenvak met een dame van NBD Biblion. Vaag registreerde ik nog dat een aantal mensen van onze groep vertrokken. Toen we uitgepraat waren bleek echter zelfs vrijwel iedereen al naar huis te zijn vertrokken. Van Team Hebban was alleen redacteur Sander nog aanwezig. Ik mengde me in het gesprek met de fotograaf van Boekblad, een medewerkster van Van Ditmar en een vrouw van wie ik helaas alweer vergeten ben wat ze precies deed. Ook dit gesprek was zo interessant dat we helemaal geen besef meer hadden van tijd.
Mijn gesprekspartners vertelden me een aantal interessante dingen, bijvoorbeeld:

 • Het bibliotheekwezen zit zo ongewikkeld in elkaar dat zelfs NBD Biblion niet precies weet hoe alles loopt.
 • Hoewel YA-boeken goed verkopen in de boekhandels worden ze vrijwel niet geleend in bibliotheken. Je kunt jongeren dus blijkbaar verdelen in twee groepen: jongeren die graag lezen en die hun favoriete boeken graag willen hebben en jongeren die niet graag lezen en die sowieso niet in de bibliotheek (of boekhandel) komen.
 • Er zijn boeken die alleen op de markt kunnen komen doordat ze ingekocht worden door bibliotheken. In de boekhandels worden die niet verkocht, maar doordat de bibliotheken veel exemplaren afnemen kunnen ze toch gedrukt worden.
 • Hoe Hebban eigenlijk precies ontstaan is.


Ik weet niet precies hoe laat het was - het was in ieder geval ruim na zeven uur, de tijd die op de uitnodiging stond aangegeven als eindtijd - maar na een tijdje kwam een medewerkster vertellen dat het evenement nu toch echt afgelopen was.

Uiteindelijk zat ik pas om half negen in de trein naar huis, met een hoofd vol indrukken, een rugzak vol boeken en nog een goodiebag met de twee boeken die er niet meer bij hadden gepast, de nieuwe Ready to Read, een handig boekje waarin alle boeken die op de tafels gelegen hadden nog eens vermeld stonden zodat we die in alle rust nog eens uitgebreid konden bekijken en een heerlijke chocoladereep van Tony's Chocolonely. Hoewel ik alles amper meekreeg op de fiets vond ik dat me nog best wel ingehouden had. Drie boeken zaten al standaard in de goodiebag en ik had zelf nog zeven boeken gekozen, waarvan twee vrij dunne. Vrijwel alle boeken vielen onder de verbeeldingsliteratuur, dus ik ga er zeker nog over schrijven voor onze Spot.

De boeken die ik meenam waren:

 • Fresh complaint van Jeffrey Eugenides (standaard, verhalenbundel)
 • The child finder van Rene Denfeld (standaard)
 • Fools and mortals van Bernard Cornwell (standaard)
 • Messenger's legacy van Peter V. Brett
 • The city of brass van S.A. Chakraborty
 • Future home of the living god van Louise Erdrich
 • Time travel van James Gleick
 • The ice van Laline Paull (gesigneerd)
 • I still dream van James Smythe
 • Your Chinese horoscope van Neil Somerville

(Sommige boeken zijn zelfs zo nieuw dat ze nog niet in de database van Hebban staan waardoor ik er nog geen links naar kan plaatsen.)

45731a94999bc9e7cd10ecd05bc2d8b0.jpgDe fotograaf van Boekblad vroeg me welk boek ik het eerst wilde lezen, maar overweldigd door de hoeveelheid boeken vond ik het moeilijk daar iets over te zeggen. Nadat ik de boeken thuis op mijn gemak nog eens wat beter bekeken had besloot ik dat ik vooral benieuwd ben naar I still dream. De verhalenbundel die standaard in de goodiebag zat, was een aangename verrassing. Waarschijnlijk begin ik daar tegelijkertijd in. Ook The child finder zal snel aan de beurt zijn, want we besloten meteen dat we graag met z'n alleen een boek wilden bespreken dat iedereen gekregen heeft. Over dit boek lezen jullie dus later meer, ergens hier op Hebban (waarschijnlijk op de Spot van de Readers).

Moet ik nog zeggen dat ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad, of is dat wel duidelijk? Ik heb veel gezien, veel gehoord, Hebban heel goed gepromoot bij iedereen die ik sprak (al zeg ik het zelf) en ik kan nog heel lang nagenieten dankzij de foto's en (natuurlijk) de vele boeken. Ik kan nu alweer niet wachten tot volgend jaar de vierde editie van de Big Book Bonanza in Amsterdam gehouden wordt. Hopelijk mogen we dan weer mee.

Van Ditmar en Harper Collins, bedankt voor het organiseren van deze geweldige dag. En Hebban, bedankt voor de uitnodiging.

Met dank aan Helma van We Love Feelgood voor de foto's op locatie. De afbeelding die gebruikt is voor de banner komt uit het introfilmpje.


Lees ook de andere blogs over de Big Book Bonanza:
We Love Feelgood
We Love Crime
Hebban Readersclub

Bekijk de foto's van de fotograaf van Boekblad.Reacties op: Team Hebban op de Big Book Bonanza

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeffrey Eugenides

Jeffrey Eugenides

Jeffrey Kent Eugenides  is een Amerikaans Pulitzer Prize winnend auteu...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

A.J. Finn

A.J. Finn

A.J. Finn is het pseudoniem van een voormalig uitgever bij William Morrow in New...