Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

7x Prehistorische Fantasy

op 08 december 2021 door

In deze 7x gaan we terug naar het verleden, naar een subgenre op de rand van Science Fiction en Fantasy.
Prehistorische Fantasy, verhalen die zich afspelen in het verre verleden waarin de mensheid de eerste stappen van beschaving zet. Vaak met een mystieke ondergrond, waarin zienes, sjamanen en druïden op spirituele wijze, magie in de verhalen brengt.

 

Ten Westen van Eden

Het verhaal speelt zich af tijdens het aanbreken van een nieuwe ijstijd, waardoor de Tanu ('mensen' in het Marbak, de taal van de Tanu) honger lijden en gedwongen op zoek gaan naar betere jachtgronden in het zuiden. Echter, enkel het uiterste noorden van hedendaags Noord-Amerika wordt bewoond door verschillende mensensoorten, terwijl de rest van de wereld geregeerd wordt door de Yilanè, de dominante reptielensoort in de wereld. Deze koudbloedige mensachtige soort maakt gebruik van genetische manipulatie om hun omgeving vorm te geven, waardoor vrijwel alle gebruiksvoorwerpen en zelfs hun stad gemaakt zijn van dieren en planten. In het boek staat de figuur Kerrick centraal, een Cro Magnon-mens die werd gevangen door de Yilanè. Tijdens zijn gevangenschap neemt hij de taal en gewoonten van de Yilanè over, in zoverre dat hij zijn afkomst verloochent en zijn medemensen beziet als 'ustuzou', smerige dieren. Tijdens een wraakactie van Herilak, een stamleider waarvan de volledige sammad (stam) is uitgemoord door de Yilanè, wordt Kerrick zich bewust van zijn verleden en kiest ervoor om te vluchten. Samen met Herilak en Ortnar vlucht hij naar het noorden, waar ze verschillende sammads om zich heen verzamelen voor bescherming tegen de Yilanè. Tijdens een schermutseling wordt Vaintè, de stadsleider van Alpèasak, verwond door Kerrick. Ze overleeft de aanval echter en zint op wraak. De Tanu trekken naar het verre noorden, waar ze in een beschutte vallei kennismaken met de Sasku, een donkerhuidig ras van mensen. Deze bieden de Tanu een tijdelijke verblijfsplaats. Tijdens de winter wisselt de macht in Alpèasak en wordt Vaintè de oorlogsleider van de Yilanè. Aan het hoofd van een groot leger neemt ze zich voor alle ustuzou uit te moorden, tot de hele wereld aan de Yilanè behoort. De belegering van de Sasku-vallei wordt succesvol afgeslagen, maar de Tanu realiseren zich dat deze oorlog nooit zal ophouden en verzinnen een plan om Alpèasak met de grond gelijk te maken (de Yilanè gebruiken geen vuur). Met verscheidene jagers slaagt Kerrick erin de stad in vuur en vlam te zetten, waardoor vrijwel alle Yilanè de dood vinden. Een laatste uruketo (een gemodificeerde oceaan-dinosaurus die als vervoer voor de Yilanè dient) ziet de kans om uit de haven te vertrekken met Vaintè en de Dochters des Levens (een vredelievende rebellengroep binnen de Yilanè) aan boord. Kerrick blijft met gemengde gevoelens tussen de assen van de stad staan en ziet de boot in de verte verdwijnen.

Tillu 

Over de uitgestrekte vlakten van de toendra zwerft een mooie jonge vrouw, die magische krachten bezit. Tillu verstaat de kunst mensen te genezen en gebruikt haar talent uitsluitend om er anderen mee te helpen. Sinds haar man haar heeft verlaten leidt zij een opgejaagd en reizend bestaan, samen met haar dromerige, mysterieuze zoontje Kerlew. Moeder en zoon zijn altijd onderweg, altijd op de vlucht voor mensen die bang zijn voor de vreemde Kerlew en hem kwaad willen doen.
Op deze tocht voelt Tillu nog een andere, grotere drieging. De tovenaar Carp, een ziener met duistere krachten, heeft ontdekt dat Kerlew een zeldzaam magisch talent bezit. Tillu, die moet toezien hoe de gevaarlijke Carp haar zoon steeds meer in zijn macht krijgt, neemt een hard besluit. Op de besneeuwde vlakten van de toendra wachten haar en Kerlew honger en kou, maar Tillu aarzelt niet. Vastberaden trekt zij met haar zoontje verder de wildernis in.
Dan ontmoet zij Heckram van het Rendiervolk, die onder de indruk raakt van Tillu. Hij vraagt haar, met Kerlew, bij zijn stam te komen wonen. Tillu wordt de genezeres van het Rendiervolk. Maar zij weet niet dat de stam wordt verscheurd door oude vijandschappen en rivaliteit. Als verraad en geweld tot een uitbarsting komen, ziet Tilu dat de aanwezigheid van Kerlew hier een geheimzinnige rol in speelt. Weer voelt zij het gevaar en de dreiging naderen, en zij beseft dat ze voor een haast onmogelijke opgave staat

Het volk van de Wolf 
Gedreven door honger en de hardnekkig aanhoudende vijandelijkheden van de Anderen, wordt het volk van de jager Rent In Licht gedwongen een nieuw leven te aanvaarden. Tijdens de barre tocht door het Grote IJs komt Rent In Licht echter alleen te staan in zijn pogingen zijn volk ervan te overtuigen dat een betere toekomst binnen bereik is. De Wolf heeft hem immers het pad onderlangs het Grote IJs gewezen. Wolf heeft Rent In Licht geopenbaard dat achter die reusachtige ijswand het beloofde land wacht, de woonplaats van Vader Zon. En daar wil hij heen. Maar er zijn anderen, zoals de oorlogszuchtige Raafjager en de vrouwelijke sjamaan Reiger, die minder verheven idealen nastreven...

Een spelonk van zwart ijs

In het jachtkamp van de Zwarthagelclan ontdekken de jonge Raif en zijn broer dat al hun metgezellen, waaronder het clanhoofd Dagro Zwarthagel, op beestachtige wijze zijn afgeslacht.
Na een conflict met Mace, het nieuwe stamhoofd, wordt Raif als een verrader uit de clan gestoten en vertrekt samen met de mysterieuze Angus Lok.
Intussen, in de stad Spits Vanis, wordt Ash, de aangenomen dochter van de opperheer Penthero Iss, geplaagd door nachtmerries over zwart ijs en angstaanjagende wezens die haar smeken hen te bevrijden. Min of meer bij toeval ontdekt ze dat Penthero zich met magie bezig houdt en haar vanwege haar dromen wil opsluiten.
Met hulp van Angus weet Ash te ontsnappen en gedrieën trekken zij naar het verre noorden, achtervolgd door de soldaten van Penthero Iss, die zijn pleegdochter tegen elke prijs terug wil, want haar dromen zijn de sleutel tot de vervulling van een oeroude profetie...

Over een zee van ijs 

Het hart van de dappere jonge jager Torka is gebroken na het verlies van zijn gezin dat is omgekomen bij een aanval van een moordzuchtige mammoet. Met de overlevenden van zijn stam trekt hij naar onbekende, oostwaarts gelegen steppen om een nieuw bestaan op te bouwen.
Lonit, een jong meisje dat Torka heimelijk liefheeft, is nog een kind wanneer de lange reis begint, maar ze bloeit allengs op tot een mooie, moedige vrouw. Ze ontfermt zich over Karana, een kleine jongen die door zijn volk is achtergelaten en die zich als een schuw dier schuilhoudt in de bergen.
Dan dringt Galeena hun kamp binnen, de meedogenloze en sluwe leider van een groep jagers die eropuit is Torka te verdrijven...

Ogen van Ivoor 
Ogen van Ivoor is het levensverhaal van een jonge vrouw, Iki. Een bewogen fase in haar leven breekt aan als de stam waartoe zij behoort wordt uitgemoord. Bevangen door peilloos verdriet en alleen in spiritueel opzicht bijgestaan door haar totem begint Iki, een blinde vrouw alleen, aan een zwerftocht over de voor haar onzichtbare, uitgestrekte vlakten. Het wordt een tocht vol ontberingen, twijfel en stervensangst, tot de ontmoeting met de tijdelijk van hun eigen stamgebied verbannen jagers Shasemé en Nadawé haar nieuwe levenskracht schenkt.Daarmee is haar beproeving nog niet ten einde. Als één van de twee broers bij een fatale val om het leven komt en Iki door de overlevende in contact wordt gebracht met de Leeuwestam, ontmoet zij de valse en machtswellustige sjamaan Annahidé in wie zij onmiddellijk een formidabele vijand herkent. Dan is het voor haar een groot vraagteken of haar totem, de witte mammoet, krachig genoeg zal zijn om haar langs de valkuilen te gidsen die links en rechts voor haar worden gegraven, dan pas staat Iki aan het begin van het avontuur van haar leven.

Dochter van de hemel 

Haar naam is Hertenschaduw en ze leidt de jacht. Ze is jong, trots, sterk en gezegend met een magisch talent dat ze bij haar geboorte heeft meegekregen. Het Geelgrasvolk draagt haar op handen - totdat een vijandelijke stam hun eeuwenoude levenswijze bedreigt en het geloof in haar macht ondermijnt. De goden zijn Hertenschaduw goed gezind: ze sturen haar een knappe, geheimzinnige jongeling die vreemde, nieuwe ideeen en geheiligde zaden meebrengt. Hoewel er dodelijk gevaar dreigt, weet Hertenschaduw dat ze wetten en tradities moet trotseren om deze man te aanvaarden. Want hij is haar toekomst, haar uitverkoren metgezel in een mystieke dans van liefde en lotsbestemming...

Lees jij ook prehistorische Fantasy, Welke boeken horen nog meer in dit rijtje thuis?
Laat het ons in de reacties weten.



Reacties op: 7x Prehistorische Fantasy

Meer informatie

Gerelateerd