Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duorecensie De winter van de heks

op 20 november 2019 door

De Winter van de Heks is het laatste deel van de trilogie van Katherine Arden over de sprookjesachtige avonturen van Vasja. Na een Hot or Not rondom het eerste deel De Beer en de Nachtegaal , die goed in de smaak viel en na een positief Oordeel over deel twee, Het Meisje in de Toren, lazen Vippers Marjolein en Vanessa dit winterse sprookje. Is dit derde deel een waardige afsluiting?

Behoud de Winter van de Heks de schrijfstijl van voorgaande delen?

Marjolein: Ja Katherine Arden schrijft heel prettig en neemt je echt mee in deze magische wereld. Al werden er in De beer en de Nachtegaal meer sprookjes gedeeld, maar toen moesten we die samen met Vasja leren kennen natuurlijk.

Vanessa: Het verhaal wordt meteen opgepakt na de gebeurtenissen uit deel twee. Het voelt dus als een verhaal. Het is knap van Arden dat het einde van deel twee een positief gevoel heeft, maar dat de sfeer aan het begin van deel 3, wat zich minuten later afspeelt omgeslagen is. 

Hoe zijn de karakters in deze reeks gegroeid?

Marjolein: Vasja is tijdens de triologie opgegroeid van jong kind tot vrouw en ook in dit deel heeft ze zeker groei meegemaakt. Ze leert meer over zichzelf en haar achtergrond en ontwikkeld daardoor tot zichzelf.
Ook Morozsko is gegroeid en door Vasja een stuk menselijker geworden.
Vasja's familieleden zijn ook gegroeid doordat ze leren accepteren dat Vasja anders is en niet de rol kan spelen die de maatschappij van haar verlangd.

Vanessa: De karakters zijn met het verhaal mee opgegroeid. Vasja is ouder en wijzer geworden en leert dat er meer zit tussen het goede en kwade.   


Hoe was de wereldopbouw?

Vanessa: De wereld opbouw is in dit verhaal prachtig. In het westen zijn we bekend met de Arturiaanse en Noorse sprookjes en sagen en deze Russische verhalen zijn een mooie aanvulling op die verhalen. Tevens geeft het goed tijdsbeeld weer en spiegelt dat aan het huidige tijdsbeeld. De rol van de vrouw, het geloof en omgaan met anders denkende. Onderwerpen die nu ook nog een rol spelen. 

Marjolein: Ik ben nooit in Rusland geweest en al zeker niet in het oude Rusland, maar de sfeer daarvan krijg je zeker mee in deze boeken. In elk van de drie boeken leer je een nieuw gedeelte kennen. Het vloeit in elkaar over en is zo goed beschreven dat je het voor je kunt zien.
Zo ook de magische gedeeltes en figuren.

Is dit boek een mooie afsluiting van de serie?

Vanessa:  Ja dit verhaal was een mooie afsluiting voor Vasja. Al zitten er nog veel meer avonturen in dit verhaal verstopt die nog te gebruiken zijn voor nieuwe verhalen, de magische wereld die Vasja steeds beter leert kennen heeft nog zoveel onbeschreven geheimen.

Marjolein: Ja en nee. Ja, omdat ik weer enorm heb genoten van Vasja's avonturen en het enigzins een slot was. Nee, omdat ik het gevoel heb dat er nog zoveel meer avonturen voor Vasja in het verschiet liggen. Meer over haar afkomst, meer avonturen met de winterkoning, meer Tsjerti om te leren kennen.


Zou je de gehele trilogie aanraden?

Marjolein: Ja 100% aan mensen die van sprookjes, magie en een sterke vrouwelijke hoofdpersoon houden.

Vanessa: Deze trilogie is een prachtig sprookje die je graag snel achter elkaar wil lezen. 


Zijn er boeken waarmee je het kunt vergelijken?

Vanessa: Qua setting in een Russische wereld met Zilvergaren, deze trilogie past ook thuis bij de verhalen die vanuit het oogpunt van andere culturen wordt geschreven zoals Bloed en beenderen en Het lied van het gebroken zand.

Marjolein: Misschien Zilvergaren van Naomi Novik vanwege de winterse sfeer en de sprookjes. Maar over het algemeen vind ik het zijn eigen categorie waard.


Conclusie

Marjolein: Katherine Arden heeft een hoofdpersoon en wereld gecreëerd waar ik in elk geval geen genoeg van krijgen. Wat mij betreft zouden er meer boeken mogen komen. De gehele trilogie krijgt daarom van mij ook vijf sterren.

Vanessa: 

Dit verhaal is een prachtige afsluiting. Het is mooi om te zien dat oude verhalen en legenden een plek krijgen in de hedendaagse boeken en zo niet vergeten worden. Een dikke vier sterren voor dit verhaal en de gehele reeks.

Hebben jullie de boeken al gelezen? Zo ja hoe zouden jullie de vragen beantwoorden?



Reacties op: Duorecensie De winter van de heks

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katherine Arden

Katherine Arden

Katherine Arden studeerde in Moskou en specialiseerde zich later in Franse en Ru...