Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juni

op 20 mei 2019 door

In juni starten we weer met een Klassiekermeeleesclub! Deze maand lezen we alvast graphic novels voor de Week van het Beeldverhaal. We geven met zijn allen een oordeel en plaatsen dat in die week. Lezen jullie mee?

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van juni

Wij hebben gekozen voor vier (semi) graphic novels die binnen onze genres vallen. Nu is je kans om dat ene boek te lezen, wat iedereen al gelezen lijkt te hebben, maar jij nog niet. Tegelijkertijd vink je nog een of meerdere categorieen af voor de Hebban Reading Challenge. Ook handig!

Wil je graag meedoen in juni, kies dan een van deze boeken uit de lijst beneden. Vlak voor 1 juni maken we bekend welk boek meeleesboek (of boeken) van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 juni je boek al in bezit hebt.

1) Zwart gat - Charles Burns (2009)

Seattle, halverwege de jaren zeventig. Een mysterieus virus houdt de tieners van de stad in zijn greep. De seksueel overdraagbare aandoening manifesteert zich op diverse manieren: sommigen komen er grotesk uit te zien, terwijl anderen de verschijnselen zonder al te veel moeite kunnen verbergen maar als je het virus eenmaal hebt, kom je er nooit meer vanaf. De jongeren die er het ergst aan toe zijn, trekken zich terug in de bossen rond Seattle en keren alleen naar de stad terug wanneer het echt niet anders kan. Maar dan wordt er een aantal gruwelijke moorden gepleegd In Zwart gat schetst Charles Burns een indringend en donker portret van de wreedheden, de vervreemding, de verlangens en de angsten van de jongeren. Een unieke vertelling, een moderne klassieker. Het is een onovertroffen stuk psychologische horror, een graphic novel die je gelezen móet hebben.

2) Jimmy Corrigan - Chris Ware (2008)

Jimmy Corrigan is een eenzame, emotioneel zwakke alleman. Wanneer hij op zijn zesendertigste de kans krijgt voor het eerst sinds zijn kindertijd zijn vader te ontmoeten, dreigt een zorgvuldig bewaakt evenwicht uit balans te raken. In flashbacks toont Ware de familiegeschiedenis van de Corrigans en geeft hij een beeld van het Chicago aan het einde van de negentiende eeuw en van een klein stadje in Michigan in de jaren tachtig. De talloze illustraties, beeldinstructies, diagrammen, indexen en zoekplaatjes geven een duizelingwekkend beeld van een eenzame man. Een man die zó bang is om niet aardig gevonden te worden, dat het leven aan hem voorbij dreigt te gaan.

3) De uitvinding van Hugo Cabret - Brian Selznick (2007)

Wees, klokkenmeester en dief.Hugo Cabret woont in de muren van een druk treinstation in Parijs en zorgt ervoor dat de klokken gelijk blijven lopen. Maar wanneer Hugo het pad van een excentriek, leesgraag meisje en een verbitterde oude man kruist, worden Hugo's bestaan en zijn grote geheim in gevaar gebracht.Een tekening, een notitieboekje, een gestolen sleutel, een mechanische man en een verborgen bericht van Hugo's overleden vader vormen de spil van dit ingenieuze, ontroerende en betoverende mysterie.

4) V voor Vendetta - Alan Moore (2000)

Wat doe je als je land naar de verdommenis gaat omdat het is overgenomen door hypocriete uitzuigers, en je het parlementsgebouw niet kunt opblazen vanwege je gezin? Als je Alan Moore heet, schrijf je een superieur epos, een tegenhanger van het latere WATCHMEN. Dat draaide om de vernietiging van de aarde, V VOOR VENDETTA om die van het individu. WATCHMEN was geënt op de superheldenstrips van Marvel Comics, V oogt als een traditionele film noir.

In een toekomstig Engeland met een totalitair regime neemt een gemaskerde wreker het op tegen de onderdrukkers. Het boek dat de film V FOR VENDETTA inspireerde is een meditatie over verlies van vrijheid en individualiteit. Nu de roep om eenvormigheid en gesloten grenzen aanzwelt, is V opnieuw een commentaar op de tijdsgeest.

Welk beeldverhaal kiezen jullie voor juni?



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juni

Meer informatie

Gerelateerd