Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juni

op 21 mei 2020 door

In juni zullen de bibliotheken hopelijk wel weer open gaan, maar we houden de mogelijkheid erin dat het niet zo is. De maand juni staat in het teken van fantastische dieren en daar houden we hier wel van. Van elke categorie hebben we een suggestie gedaan, daar waar mogelijk in e-boekvariant. Lezen jullie mee?

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van juni

Waar kun je uit kiezen? (wij nemen de term "klassiek" deze maand wat ruim, aangezien het moeilijker is om aan boeken te komen, kiezen we vooral voor online toegankelijke boeken).

Categorie: Boeken met een insect

1) Children of Time- Adrian Tchaikovksy

A race for survival among the stars... Humanity's last survivors escaped earth's ruins to find a new home. But when they find it, can their desperation overcome its dangers?

Categorie: Boeken met een fantastisch dier

2) Temeraire - Naomi Novik

Het is de tijd van Napoleon en zowel de Fransen als de Engelsen gebruiken draken als aanvalswapen in de oorlog. Er zijn verschillende soorten draken die in zorgvuldig samengestelde en getrainde formaties strijden om de beheersing van het luchtruim. Als de jonge Engelse kapitein William Laurence een Frans schip buitmaakt, vindt hij een drakenei. Het ei komt uit en de draak, Temeraire, kiest hem als begeleider. Laurence wordt naar Schotland gestuurd, waar hij en zijn draak getraind zullen worden. Dan blijkt dat Temeraire een wel heel bijzondere draak is. De trilogie volgt de lotgevallen van...

Categorie: Boeken met een wild dier/ Met een naam/Met een cijfer

3) Het leven van Pi - Yann Martel

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. 227 dagen dobbert de sloep over de Grote Oceaan, het decor voor een buitengewoon fantasierijke roman.

Categorie: Boeken met een huisdier/wild dier

4) De wilde gave- Ursula Le Guin (bij de online-bibliotheek verkrijgbaar)

Deze door PEN/USA bekroonde roman bewijst nogmaals Le Guins meesterschap. Ze schrijft over universele vragen: Welke gaven heb ik? Wat ben ik verplicht aan familietradities? Kan ik mijn eigen pad kiezen? Een opwindend, ontroerend verhaal dat prachtig poëtisch tot leven komt.

De bewoners van de Oplanden zijn als hun land: fel, trots en hard. Ze zijn arm, maar hun gaven zijn kostbaar. Sommigen kunnen – met één blik, gebaar of woord – dieren roepen, vuur maken of land verplaatsen. Anderen kunnen ledematen verwringen, een geest onderwerpen, een slopende ziekte geven. Twee jeugdvrienden besluiten hun gave niet te gebruiken. Het meisje Gry wil geen dieren naar de slacht roepen. Orrec draagt een blinddoek om te voorkomen dat zijn ogen en zijn woede doden. Maar kun je je eigen weg gaan als je gave bepaalt wie je bent?

Ursula Le Guin (1929) is een van de grootste sf- en fantasy-auteurs. Haar Aardzee-cyclus en romans als De linkerhand van het duister zijn klassiekers. Onder haar bekroningen bevinden zich de National Book Award en de Pushcart Prize. In 2000 verleende de Library of Congress haar de Living Legends Award.

Welke kiezen jullie?



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juni

Meer informatie

Gerelateerd