Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub oktober

op 21 september 2018 door

In oktober starten we na weer met een Klassiekermeeleesclub! Deze maand staat voor ons in het teken van griezelen, dus we gaan klassieke horror lezen #oktoberhorrormaand #leeseenswatanders. Lezen jullie mee?

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur zijn, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De drie gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van oktober

In oktober beginnen die lange donkere avonden weer, zijn er enge geluiden van de wind en blijven we lekker binnen. Tijd voor eens iets engers te lezen. In het kader van lees eens uit een genre wat je nooit leest (challenge categorie #44) hebben we vandaag korte horrorverhalen op het programma staan. Prima om eens een ander genre mee te verkennen.

Wil je graag meedoen in oktober, kies dan een van deze boeken uit de lijst beneden. Bij deze categorie is het overigens ook mogelijk alle vier te kiezen, aangezien het korte verhalen zijn en ook nog gratis te lezen zijn (Let op: in Engels). Deze boeken zijn namelijk onderdeel van het Gutenbergproject. In dit project vind je boeken waarvan de copyrightdatum is verstreken. Je kunt natuurlijk ook nog een oud analoog exemplaar lezen.

Vlak voor 1 oktober maken we bekend welk boek meeleesboek van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 oktober je boek al in bezit hebt.

1) De put en de slinger (The pit and the pendulum) van Edgar Allan Poe

Het verhaal wordt verteld door een man in een kerker die door de Spaanse inquisitie ter dood is veroordeeld. Hij is in het donker opgesloten en kan elk ogenblik in een diepe put vallen in het midden van de kerker. Hij ontsnapt nauwelijks aan het vlijmscherpe lemmet van een slinger, maar wordt dan naar de put gedreven als de gloeiende metalen muren van zijn cel hem beginnen in te sluiten.

2) The legend of sleepy hollow van Washington Irving (1820)

De legende van Sleepy Hollow, waarin Ichabod Crane een ontmoeting met de hoofdloze ruiter overleeft; Rip Van Winkle.

3) The Shunned House van H.P Lovecraft (1907)

5e71d424919c0d46ed6f65516c648779.jpgThe Shunned House is a story of centuries old curse hanging over the house at 135 Benefit Street, Providence. Something horrible happened in the late 1600s and since then no child has ever been born in the house.
The narrator tells a story of his childhood curiosity that later became almost an obsession. He researched the history of the house and even though he wasn't a superstitious man, he came to believe that there are certain things in this world that can't be easily explained.

4) The Willows van Algernon Blackwood (favoriet verhaal van H.P. Lovecraft)

Two friends are midway on a canoe trip down the Danube River. Throughout the story Blackwood personifies the surrounding environment—river, sun, wind—and imbues them with a powerful and ultimately threatening character. Most ominous are the masses of dense, desultory, menacing willows, which "moved of their own will as though alive, and they touched, by some incalculable method, my own keen sense of the horrible

Lezen jullie mee?



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub oktober

Meer informatie

Gerelateerd