Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Maak kennis met...Jon Steinhagen

op 27 augustus 2019 door

In juni verscheen er een wel heel merkwaardig boek bij Abbodon Books. Een surrealistisch, modern fantasy boek waarin de vraag gesteld wordt: "Wat zou er gebeuren als Franz Kafka niet gestorven zou zijn?" Klinkt niet erg alledaags toch? Het gaat hier om het boek The Hanging Artist geschreven door Jon Steinhagen. In zijn thuisstad, namelijk Chicago, is Steinhagen best bekend, maar in België en Nederland moet zijn doorbraak nog komen. Ben jij nieuwsgierig naar deze Amerikaanse auteur? Eline stelt hem en zijn nieuwe boek graag aan je voor.

Wie is Jon Steinhagen?

09ba2ac46a406a12ca244e7a72319468.jpgJon Steinhagen is een toneelschrijver, scenarioschrijver, acteur en schrijver van fictie en is dan ook een echte creatieve duizendpoot. Hij werkt voornamelijk in de theaterscène van Chicago en heeft hier ook vier Joseph Jefferson Awards (een prijs voor opmerkelijke theater artiesten) voor gewonnen. Naast deze prijs heeft hij voor zijn toneelstukken ook de Julie Harris Playwriting Award gewonnen in 2009. Enkele van zijn toneelstukken zijn Devil's Day Off , Blizzard '67, Successors, The Analytical Engine, Something More Comfortable enz. Naast deze toneelstukken heeft hij ook de muziek en de tekst geschreven voor enkele musicals zoals The Next Thing, The Teapot Scandals, The Arresting Dilemma of Mr. K, Emma & Company, Inferno Beach en People Like Us. Vrij recentelijk begon hij met het schrijven van fictie. In 2016 schreef hij een boek met kortverhalen, genaamd The Big Book of Sound and Other Stories, en dit jaar verscheen zijn eerste roman, genaamd The Hanging Artist

The Hanging Artist

Zoals aan het begin van dit artikel al aangehaald is, wordt The Hanging Artist beschreven als een surrealistisch, modern fantasy boek. Dit is zeer zeker geen understatement want de surrealistische elementen en de absurditeit zijn in dit boek nooit ver te zoeken. Dit boek vertelt het verhaal van Franz Kafka, die in deze fantasy wereld toch niet gestorven is aan tubercoluse. Verbazingwekkend genoeg blijkt hij van de ene dag op de andere genezen te zijn, terwijl hij zijn laatste dagen aan het aftellen was. Je kan je al wel voorstellen hoe erg hij in de war is na zo'n soort herrijzenis. Jammer genoeg stopt de absurditeit hier niet voor hem. Hij krijgt een rechercheur over de vloer die oncontroleerbaar van geslacht blijft verwisselen. Deze geeft hem de opdracht om een mysterieuze moordzaak op te lossen. Verschillende slachtoffers worden dood terug gevonden met striemen van een touw rond hun nek. Op het eerste zicht lijkt het om zelfmoord te gaan, maar er is nergens een touw te bespeuren. Heel toevallig is er net op dat moment ook een nieuwe theatervoorstelling in de stad waarin een man avond na avond zijn publiek toespreekt om zichzelf aan het einde op te hangen aan één van de balken boven het podium. Zou er een connectie zijn tussen deze mysterieuze moorden en deze schijnbaar onverwoestbare artiest?

Oordeel

Toen ik de beschrijving van dit boek las was ik echt laaiend enthousiast. Ik heb al eerder verhalen van Kafka gelezen en was dus heel erg benieuwd welke draai Steinhagen zou geven aan een leven na de dood voor deze bekende figuur. Het absurde van dit boek schrok me ook helemaal niet af, omdat sommige van mijn favoriete auteurs niet de meest logische boeken schrijven. Jammer genoeg kon ik, ondanks mijn enthousiasme, maar moeilijk in het verhaal komen. Tot mijn verbazing ging deze keer de absurditeit van een boek toch wat te ver. Steinhagen trekt dit onlogische door van het inhoudelijke naar zijn manier van schrijven, waardoor ik soms moeite had om het verhaal te volgen en me helemaal te verdiepen in de wereld en de personages. Steinhagen creëert met dit boek zo'n gevoel van vervreemding dat ik als lezer maar weinig had om me aan vast te houden. Langs de ene kant bewonder ik dit, maar langs de andere twijfel ik er aan of dit niet deels de oorzaak is van een inhoud en schrijfstijl die elkaar niet ondersteunen. Door deze vrij negatieve leeservaring heb ik het boek dan ook maar 2 sterren kunnen geven. Smaken verschillen natuurlijk en wat voor mij iets te absurd is, is voor jou misschien net perfect!

Kende jij Jon Steinhagen al en zou jij zijn boek willen lezen?



Reacties op: Maak kennis met...Jon Steinhagen

Meer informatie

Gerelateerd