Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vijf jaar SF&Fantasy club #1

op 17 januari 2022 door

Vijf jaar geleden op 17 januari 2017 publiceerde de Hebban Fantasyclub van 10 hun aller eerste artikel. De komende vijf dagen is het tijd voor een terugblik op deze vijf mooie jaren hier op Hebban.
In december van 2016 zocht de Hebban crew leden voor een aantal clubs van 10, uit de reacties werden Saskia, Natasja, Kim, Adinda, Demi, Yvette, Marjolein, Cindy, Vanessa en Marc gekozen om ambassadeurs te zijn voor het genre Science Fiction en Fantasy.

De eerste artikelen bestonden uit kennismaking met ons als leden, welke boeken lazen we graag. Al snel hadden we met ons tienen onze draai gevonden. Op 27 december van 2017 blikten we terug op ons allereerste jaar met onderstaand artikel.

*** 

We Love Fantasy bestaat bijna een jaar én 2017 is bijna voorbij. Een mooi moment om terug te blikken. Tot nu toe verscheen er al 179 keer iets op onze Spot. Welke artikels hebben we ook alweer allemaal voor jullie geschreven en wat zijn nou eigenlijk onze eigen favorieten? Ga lekker zitten met een beker warme chocomel met slagroom en wat kerstkransjes (of -engeltjes) en geniet met ons mee.


Bijna een jaar geleden kregen we te horen dat we geselecteerd waren voor de Club van 10 voor Sciencefiction en Fantasy. Achter de schermen maakten we kennis met elkaar (voor zover we elkaar nog niet kenden), leerden we hoe de Spot werkte en bedachten we alvast onderwerpen om over te schrijven. Vanaf 17 januari verscheen er elke dag een artikel waarin we ons een voor een voorstelden en 30 januari kwam ons eerste echte artikel online. We begonnen onze Spot en het jaar met een overzicht van onze favoriete boeken en een bijbehorende Minichallenge. Adinda pleitte voor diversiteit in fantasy en maakte ook daar een Minichallenge bij. Natuurlijk sloten we ook aan bij de Jaarchallenge. Yvette maakte begin februari al een overzicht van boeken waarmee je als Scifi- of fantasyfan toch de Landenchallenge kon afvinken en gaf daar een half jaar later een vervolg aan.

Helaas nam Natasja na anderhalve maand al afscheid nadat ze tot de conclusie was gekomen dat dit toch niets voor haar was. Als Club van Negen gingen we op zoek naar een nieuw Tiende Clublid. Vlak na de Dag van het Fantastische Boek, waar we hem leerden kennen, stelde Toon zich voor. Hij vertelde ons meteen waarom sciencefiction op je boekenplank hoort.

In juni begonnen we met ons tweewekelijkse feuilleton Verhalenwevers, waarvoor inmiddels al 14 auteurs uit Nederland en België een aflevering geschreven hebben. De volgende aflevering in dit spannende verhaal over een moeder en haar zoon in een wereld van hout verschijnt 7 januari.
In de zomer kwam ons eerste redactioneel geplaatste artikel online. Hiervoor sloten we aan bij het Lezen voor de Lijst-project en vertelden we scholieren welke boeken uit de verbeeldingsliteratuur ze mochten lezen voor hun literatuurlijst. Op onze Spot verscheen ook een versie voor onderbouwleerlingen.

Terugblikken deden we al eerder, in onze Club van Toen-artikelreeks. We haalden herinneringen op over wat we vroeger graag lazen. Zelfs onze redacteuren Debbie en Martijn leverden graag een bijdrage aan deze fantastische, nostalgische reeks.
Dit is niet onze enige artikelreeks. Elke maand verschijnt er een Magic Monday, een In de ban van… en een 7x. Daarnaast plaatsen we regelmatig Flix Fevers en Wat lees je NA’s, de meest recente over boeken die je kunt lezen na Game of Thrones.

Ook verschenen er enkele thema-artikelen, onder andere voor Valentijnsdag en voor St. Patricksday en over Verboden Vruchten, het thema van de Boekenweek. In november stond We Love Fantasy de hele maand lang in het thema van Nederland Leest: Robotica. Van 28 juni tot 5 juli organiseerden we zelfs onze eerste eigen themaweek: de Week van het Beeldverhaal.

Soms lezen een aantal van ons hetzelfde boek. Dit jaar droegen we bij aan 7 Hot or Not-artikelen (De man die de tijd meenam van Elan MastaiHet vuur van de draak van Anthony RyanOp de rand van het niets van Corinne DuyvisDe Twaalf Koningen van Sharakhai van Bradley P. BeaulieuVogelvrij van Sebastien de CastellLa belle sauvage van Philip Pullman en De beer en de nachtegaal van Katherine Arden. Ook verschenen er enkele duorecensies en publiceerden we deze maand voor het eerst twee groepsrecensies onder de naam 'Het Oordeel'. Samen met leden van andere Clubs werkten we samen aan Genre Melanges. Hiervoor lazen we boeken die als een mix van verschillende genres beschouwd kunnen worden.
We vinden het ook leuk om met andere lezers in gesprek te gaan over de boeken die we lezen, onder onze eigen artikels of in een Leesclub. De Hebbanleesclub van American Gods kwam voort uit onze Spot. In de zomer organiseerden we onze eerste niet-redactioneel ondersteunde Leesclub over een boek van Stephen King dat jullie zelf mochten kiezen. Het werd Ogen van de draak.

Een officiële Hebbanspot is natuurlijk niet compleet zonder winacties. En er was dit jaar genoeg te winnen. We gaven Rood en Gouden zoon van Pierce Brown weg, De Wezens van Matt Haig was te winnen en we sloten de Week van het Beeldverhaal af met een Thorgal-winactie. Deze maand kon je tot slot Eric en Sourcery van Terry Pratchett winnen als je wist te raden welke boeken wij aan de Sint vroegen. En binnenkort komt er nog een winactie op Facebook aan, dus hou onze Spot én onze Facebookpagina in de gaten.


We werken natuurlijk vol toewijding aan ál onze artikels. Toch hebben we stiekem wel een paar favorieten. Adinda deed een poging om te kiezen:
‘Zoveel leuke artikelen, te veel om op te noemen... Vanessa schreef een mooie, heel persoonlijke In de ban van-aflevering over W.J Maryson. Ook voor mij geen onbekende en het was bijzonder te lezen hoe Vanessa herinneringen aan deze overleden auteur ophaalde.
Met name Saskia leefde zich helemaal uit in dit hilarische artikel, gericht aan Koning Willem. Mij kon je oprapen.
Toon brak een lans voor sciencefiction, hear, hear! Een rijm voor Sint vond ik met stip de leukste winactie van dit jaar.
Met hart en ziel werkte ik dit jaar samen met Kim aan ons fantasyfeuilleton Verhalenwevers. Het enthousiasme en de creativiteit van de auteurs zijn geweldig. En het levert nog een prachtig verhaal op ook.’

Waar we ooit begonnen met tien zijn we nu nog maar met drie teamleden. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger mee te denken en te schrijven over je avonturen met SF&Fantasy boeken. Stuur dan een mail met motivatie naar sffclubnl@gmail.com 





Reacties op: Vijf jaar SF&Fantasy club #1

Meer informatie