Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welk type quarantaine-lezer ben jij?

op 03 mei 2020 door

Ja daar zit je dan: thuis. Buiten broeit er een wild virus. Komt dat favoriete dystopische of zelfs apocalyptische boek toch wel erg dichtbij!

Maar net zoals in de boeken reageert niet iedereen in de echte wereld hetzelfde op virussen en in quarantaine zitten, hoe intelligent ze ook zijn (die lockdowns hè). Wij bedachten daarom een leeslijstje aan de hand van welk type quarantaine-lezer je bent. Hoe reageer jij op de wereld nu je met deze pandemie te maken hebt? Wie weet krijg je enorme inspiratie! Veel plezier!

84dbef4384d3a297699055e730850c4a.pngMuzikaal doorgaan

Je zit thuis, maar je muzikale hart zorgt voor positieve vibes. Jij staat voor je huis een muziekinstrument te bespelen, zingt een lied voor het zorgpersoneel of stapt swingend door het huis. Grote kans dat jij voor een vrolijke noot zorgt in je omgeving. Wie ook positief door het leven gaat en van de boel de boel maakt na een varkensgriepepidemie zijn de muzikanten uit Station Elf van Emily St. Mandel. Hier kun je inspiratie halen voor het echte leven; zelfs een pandemie kan je gevoel niet verdrukken. Als de mensheid vervalt, kan het ook weer verbinden door muziek (bonus: momenteel kun je dit boek gratis lezen via de Thuisbieb).

4a65029bd9e6b89ec9cc3e93f449b3e1.pngSnel verval van normen en waarden

Stel het ergste van het ergste gebeurt en je laat je gaan, want je denkt f*ck, je leeft maar 1 keer. Dit is geen normale wereld, dus men kan toch ook niet verwachten dat je normaal doet? Je normen en waarden vliegen snel de bocht uit. Alles is toegestaan. In Stad der Blinden kun je precies zien wie zich al snel aanpast aan deze manier van denken. Anarchie!

In je eentje overleven

a229e327b8c70f02f1c787165f51fce1.pngJe bent single en heel happy. Je hebt bergen vrienden, waar je elke dag iets gezelligs mee deed: naar de bioscoop, kroegje pakken, highteatje hier en een yoga-lesje daar. Maar toen kwam daar 12 maart met die intelligente lockdown en langzaam druppelde je leeg. In het begin ging je nog fanatiek Netflixparty-en, een quizje doen met je vrienden online of een fietsrondje zwaaien. Toen hakte het erin: je moest alleen zien te overleven. Dat is precies wat de hoofdpersoon in De Wand ook moest doen, overleven in je eentje in een glazen bubbel. Je schrijft een dagboek, leert je nieuwe technieken aan en leeft van wat de omgeving je biedt. Je ziet in de verte wel de echte wereld, maar die is ook niet meer hoe die moest zijn. Het enige levende contact is nog met je huisdieren, daar praat je tegen, verzorg je en begeleid je zelfs geboortes van. Net een eind-dertiger van nu, afgezien van het internet dan.

19be3f4123309edfc5ff93b13196ed48.pngToch naar buiten…

Je was net bezig om een tv-programma te maken op een school, toen alles dicht ging. Je mocht niet meer naar buiten, want je wist dat je dan niet meer terugkwam en je wist niet wat er buiten allemaal was. Binnen moest je vervolgens slapen op een gymmatje en leven op de rijstkorrels die nog over waren van knutselen. Maar dan zie je de gemoedstoestand veranderen. Je bent netjes een tijdje binnen geweest, maar je voelt je niet ziek. O ik kan toch wel even naar buiten gaan, ook al is me nog zo duidelijk gemaakt dat ik niet mocht gaan. Je hebt honger en je houdt het niet langer uit: je gaat toch naar buiten. Wat gebeurt er dan? Lees dan eens: Alles wat er was van Hanna Bervoets.

f9f3f51ddd5f2ed005d42f9d334dfc63.pngSlaap je erdoorheen!

O een virus? Pff daar heb ik geen last van. Ik hoef niks te doen, want ik kan niet werken en ik hoef niet naar school. Nu kan ik eindelijk weer eens lekker lang uitslapen en lekker chillen. Ik heb geen moeite met in quarantaine zitten. Geef mij een bed en een joggingbroek en je hebt geen last van mij. Truste! Denk je ook zo? Lees dan eens Jasper Fforde’s Early Riser, waarin de mensen in een winterslaap gaan om hun energie te sparen tijdens een brute winter. Of kijk eens of My year of rest and relaxation je misschien aanspreekt. Hierin is een vrouw vervreemd van de wereld en krijgt ze drugs toegediend om dat te minderen. Het resultaat is een jaar lang duf zijn.

27c6cedc01089deeb216c9f2cbcdf8b7.png

De dromer

Beleef je dit hele Coronavirus als een niet-reële situatie, giechel je situaties waarin je iemand ziet met een stofmasker weg of verlang je juist naar het escapisme dat boeken kunnen bieden? Dan ben jij een echte Haruki Murakami-lezer. In deze tijd zal vooral 1Q84 (de complete trilogie) je goed bevallen met zijn enorme hoeveelheid aan pagina’s en toepasselijkheid een Big Brother is watching you -momenten, hallucinerende schrijfstijl en de gewoon-van-de-wereld-wegheid.

476888e49bd2fdd801067455fa3711e5.pngDe wereldverbeteraar

Jij staat positief in het leven en denkt dat dit virus ons ook iets positiefs kan leren. Je gaat in retraite en gaat nadenken over de wereld. Hoe kunnen we onszelf, het klimaat en de wereldproblematiek verbeteren of veranderen? Reflectie en bezinning behoren tot je vocabulaire. Ter inspiratie kun je dan Henri  David Thoreau’s Walden lezen. Thoreau woonde twee jaar teruggetrokken in de bossen om te lezen, te denken en te schrijven. Hij koppelde enthousiaste natuurobservaties en filosofische bedenkingen aan een pleidooi voor een betere samenleving. Twee jaar dus, we kunnen dit nog makkelijk langer aan.

ba2589f7c3f37d71c285288f2e304552.pngGestrand op vakantie

Je was net een maand op wereldreis of je ging een weekje overwinteren op een cruiseschip. Je was aan het backpacken in China of een skivakantie aan het houden in Oostenrijk. Maar toen kwam dat virus en moest je verplicht binnenblijven. Op je vakantieoord. Je hebt angst voor wat er buiten gebeurt en je wilt dolgraag naar huis. Lees hoe het de vakantiegangers in The Last vergaat, dan ben je blij dat je bent waar je nu bent.

231ec36cd51d4f25785642a9e5e61f6f.pngCreatief en probleemoplossend

Corona-crisis? Nee hoor, daar heb je geen last van. Je ziet deze tijd als een uitdaging. Je schept en je creëert, je bedenkt en het tij keert. School via teams? Geen probleem. We bestellen een laptop. Teveel op elkaars lip? Je bouwt een waanzinnige boomhut (met 13 verdiepingen). Scoutingchallenge,  check. Heel Holland plakt, gedaan! #stayhome #creatief #roeienmetderiemen.

Wie dat ook goed kan, is Macgyver, maar ook Mark Watney alias The Martian in het boek van Andy Weir. Alleen en voor dood achtergelaten moet hij creatief te werk gaan om te overleven. Een inspirator en een broeder in de strijd.

e015ff58f399ef8bda5c4e6cf0f705dd.pngDe binge-lezer

Eindelijk kun je nu eens dat achterstallig onderhoud weglezen. Boeken die normaal te dik voor je zijn of al jaren in de kast liggen te verstoffen, kun je nu eindelijk eens lezen. Je kunt eindelijk eens de gehele Harry Potterserie uitlezen of de trilogie van The Lord of the Rings of eindelijk dat zeer toepasselijke boek The Stand met 1200+ bladzijden uitlezen, uiteraard in het Engels, want dat duurt nog langer.

Welk type quarantaine-lezer ben jij?



Reacties op: Welk type quarantaine-lezer ben jij?

Meer informatie

Gerelateerd