Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy: Helma & Marleen lazen 'Het eindeloze strand'

op 02 februari 2019 door

Het is weer zaterdag, dus dat betekent wederom een nieuwe buddy read! Deze keer waren Helma en Marleen samen aan de beurt om een boek te lezen en zij kozen voor Het eindeloze strand, het nieuwste boek van Jenny Colgan. Het is het vervolg op Café Zon & Zee wat Marleen vorig jaar las  voor een groepsrecensie en Helma voor een Hebbanrecensie. Over dit eerste boek liepen onze meningen nogal uiteen. Hoe zou dat zijn bij dit tweede boek? Het was al snel duidelijk. We waren het totaal niet met elkaar eens. We hebben onze tegengestelde meningen op een rijtje gezet. 

- door Helma & Marleen -

975c4c53a8ebe3d76131f5e85f89c3c0.png

Hier gaat Het eindeloze strand over: 

Welkom op Mure, een klein eiland voor de kust van Schotland, vol eindeloos lege stranden en schitterende natuur. Hier runt Flora haar Café Zon & Zee aan de kade bij de haven. Het is een geliefde plek voor toeristen (heerlijk eten) en bewoners (de laatste nieuwtjes). Maar Flora maakt zich zorgen. Haar vriend Joel is geweldig, maar hij gedraagt zich opeens afstandelijk, en niet alleen omdat hij regelmatig in New York is voor zijn werk. Waar zit hij met zijn gedachten? Flora’s beste vriendin Lorna is in stilte verliefd op de lokale huisarts, Saif, die gevlucht is uit Syrië. Schokkend nieuws zal zijn leven – en dat van Lorna – veranderen. Koude winteravonden gaan langzaam over in lange zomerdagen. Vinden Flora en Joel hun geluk terug?

Hoge verwachting versus lage verwachting 

Marleen: Ha, Helma, wat gezellig dat wij weer eens een boek samen lezen! Heb je bepaalde verwachtingen van het boek? Ik waardeerde het eerste boek Café zon & zee met vijf sterren, dus save to say dat mijn verwachtingen aan de hoge kant zijn! Ik hoop een fijn feelgoodboek met een zonnige sfeer, perfect in deze koude, grauwe wintermaanden, vind je niet? 

Helma: Gezellig Marleen om weer eens samen te lezen. In tegenstelling tot jou zijn mijn verwachtingen niet zo hoog. Ik waardeerde het eerste boek met drie sterren en vond het een beetje oppervlakkig. Ik hoop natuurlijk wel op een mooi feelgoodboek, maar in tegenstelling tot jou verwacht ik geen zonnige sfeer. Het eiland Mure ligt in het hoge noorden en is eerder koud en winters. Wat dat betreft past het voor mij wel bij deze tijd van het jaar.

Wel gelezen versus niet gelezen

Marleen: Heb je eigenlijk de novelle Een verre kust gelezen? Ik vond dat echt een leuk, kort verhaal waarbij je een keer een ander persoon ziet. Ik heb zelf weinig (feelgood)boeken gelezen waarin een vluchteling een rol speelt en ik vond dat in deze novelle echt goed uitgewerkt. Ik was daarom ook erg benieuwd hoe het verhaal van Saif en Lorna verder uitgewerkt zou worden. Wat mij betreft is Een verre kust een must read als je Het eindeloze strand wil lezen! 

Helma: Oeps. Daar ga ik dan mooi de mist in. Ik ben helemaal vergeten om eerst de novelle te lezen. Maar volgens mij heb ik dat voor het verhaal toch niet echt gemist. Misschien denk ik daar anders over als ik dat alsnog ga lezen, maar ik snapte ook nu wel het verhaal van Saif ongeveer in elkaar stak.

Drie sterren versus vijf sterren voor het eerste boek Café zon & zee

Marleen: Wat is de reden dat je Café zon & zee drie sterren hebt gegeven? Ik vond het een echte must read door de originele en diverse aspecten (bijvoorbeeld dat Flora terugging naar huis voor haar werk) en dat er echt een fijne, Schotse sfeer in het boek zat. Het was voor mij echt op en top feelgood. Ik had gehoopt dat ik dat bij Het eindeloze strand ook zou hebben, maar dat viel echt tegen! 

Helma: Ik heb toen drie sterren gegeven omdat ik een paar dingen echt ongeloofwaardig vond. Bijvoorbeeld de hobby van Fintan: het is op zijn zachtst gezegd  toch vreemd dat zijn broers en vader nooit een blik in de bijschuur hebben geworpen om te kijken wat Fintan daar uitvoert. Zeker omdat ze mopperen dat hij zich onttrekt aan het werk op de boerderij. Maar ook de crush van Flora op Joël, die ze nauwelijks heeft gesproken, vond ik niet zo realistisch. Ik vond het wel een leuk boek, maar niet zo heel bijzonder. Heel anders dan Het eindeloze strand dat veel meer bij mij binnenkwam. Haha, we zijn het echt niet met elkaar eens!

Zeurderig en deprimerend versus oprechte emotie en positief

Marleen: Ik vond de sfeer in het boek zo deprimerend en hield er absoluut geen feelgoodgevoel aan over. In het begin vond ik Joël echt raar en op een gegeven moment gewoon zielig en niet de juiste manier zielig. Het was treurig en het werd in mijn ogen ook niet echt beter. Ook hoe zeurderig en onzeker Flora constant was kwam me een beetje de neus uit. Wat vond jij daarvan? 

Helma: Daar ben ik het helemaal niet mee eens! Ik kon me juist heel goed voorstellen dat Joël een burn-out krijgt en doodsbang is om zich te binden. Ik leefde echt met hem mee en vond alle emotie oprecht en geloofwaardig. En Flora vond ik juist helemaal niet zeurderig. Ik vond dat ze aardig positief en volwassen met alles om ging en dat ze het dan af en toe ook even niet zag zitten kon ik wel begrijpen. Oh, Marleen, we worden het echt niet eens denk ik! 

74623f02516c19c25f158705ca16847c.jpg

Welkome diversiteit versus welkome diversiteit

Marleen: Wat vond je van Saif en Lorna? Ik vond dat daar veel meer uit te halen was. De twist en diversiteit is echt welkom en vond ik een mooie toevoeging aan het verhaal, maar de uitwerking miste te veel voor mij. En dat einde?! 

Helma: Eindelijk iets waar we het over eens zijn. Ik vond het mooi hoe je het verhaal vanuit Saif meekrijgt. Hoe is het is om te moeten vluchten en alles en iedereen achter te laten. Ik verwacht echt nog een derde boek waarin hun verhaal verder gaat. Maar er is nog meer diversiteit met Colton en Fintan. En het eind van het boek is een beetje dubbel. Aan de ene kant is het feelgood maar aan de andere kant totaal niet.

Twee sterren versus vier sterren

Marleen: Nee, helaas, Het eindeloze strand heeft mijn verwachtingen allesbehalve waar gemaakt. Ik vind het een zware tegenvallen en wat mij betreft geen aanrader. Ik vond het einde zo treurig en eigenlijk helemaal niet feelgood. Zonde! Uiteindelijk heeft het boek 2,5 ster van mij gekregen, afgerond naar beneden! 

Helma: Haha, het is precies andersom. Nu kies ik voor vier sterren. Ik vond dit boek echt beter dan het eerste boek. Het had voor mij van alles wat: humor, drama, liefde, diversiteit, diepgang. En veel minder voorspelbaar dan het eerste deel. De schrijfstijl vond ik hetzelfde als het eerste boek. Lekker makkelijk leesbaar ondanks de zwaardere thema's die ze behandelt. Ik vond het een echte aanrader! 

975c4c53a8ebe3d76131f5e85f89c3c0.png

Heb jij Het eindeloze strand al gelezen? Zoals je kunt lezen zijn wij het niet echt met elkaar eens! We zijn heel erg benieuwd naar jouw mening, laat het ons zeker weten in de reacties hieronder. 

Benieuwd wat wij verder nog van het boek vonden? De recensie van Marleen is hier te lezen. Die van Helma volgt binnenkort.



Reacties op: Buddy: Helma & Marleen lazen 'Het eindeloze strand'

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jenny Colgan

Jenny Colgan

De Engelse bestsellerauteur Jenny Colgan is geboren in Schotland en heeft i...