Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: De boekbinder

op 25 mei 2019 door

Toen we de zomercatalogussen doorbladerden en zaten te kwijlen bij al het moois dat gaat verschijnen, viel Marieke en Sanne één boek in het bijzonder op: De Boekbinder van Bridget Collins. Als grote boekliefhebbers spreekt hen een titel met het woord 'boek' gelijk aan. Een afspraak voor een buddy read was dan ook snel gemaakt.

f66ac96d80f1479fb151c46a8a4b9acc.jpg

Korte samenvatting

Stel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd! Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.
Een onvergetelijke historische roman die zich afspeelt in het Engeland van voor de industriële revolutie.

f66ac96d80f1479fb151c46a8a4b9acc.jpg

Waarom kozen we voor de Boekbinder?

Marieke:
Het boek viel op door de cover en door de korte samenvatting. Het verhaal intrigeerde me en ik ben gek op boeken met een boekenthema. Het feit dat het een historische roman is, spreekt me ook aan, ik hou wel van dat duistere uit de periode waarin het zich afspeelt. Ik was ook erg nieuwsgierig hoe feelgood dit boek zou zijn.

Sanne:
Een boek over boeken, over een boekbinder om precies te zijn, dat sprak ook mij gelijk aan. En dan het Victoriaanse patroon op de voorkant met de gouden sleutel én de omschrijving van het boek... Ik was verkocht! Ik lees boeken in de hoop dat adembenemende wauw-gevoel te ervaren, een kwaliteit die niet elk boek heeft, maar deze had veel potentie. Zou dit zo'n pareltje zijn?

Fantasy, literatuur of Feelgood roman?

Marieke:
Eenmaal aan het lezen vond ik het boek erg neigen naar fantasy. Het feit dat er mensen zijn met een gave om herinneringen af te nemen en die op te slaan in een boek is nogal mysterieus en zo is het eerste deel van het boek dus ook opgebouwd. Dan is er in het tweede deel toch wel een hoop feelgood, want het draait daar om een bijzonder liefdesdrama. En het derde deel sluit daar weer bij aan. Maar er gebeuren ook een paar redelijk gruwelijke dingen, waardoor het toch wat minder feelgood is. Qua schrijfwijze past het wel weer meer bij literatuur. Het is dus niet een boek wat je in een hokje kan plaatsen, laat ik het maar houden op een zeer veelzijdige roman.

Sanne:
Gelijk na de eerste bladzijden gelezen te hebben werd ik aan het twijfelen gebracht. Zit ik wel in het goede genre te lezen met dit boek? Het heeft een vleug fantasy, en ook wat van literatuur en feelgood, maar zeker ook een dosis spanning. Het zou zelfs een historische crimi kunnen worden! Marieke geeft al veel weg, maar iemand die de gave heeft om herinneringen weg te nemen, zowel liefdevolle als gruwelijke, dat is magisch, maar zeker ook eng. Gaandeweg het boek begint het romantische genre wat te floreren en weet Collins haar woorden zorgvuldig en poëtisch te kiezen. Het leest heerlijk en heeft mij dan ook geroerd achter gelaten toen ik het boek dichtsloeg.

Boekenthema

We houden erg van boeken met een boekenthema en in dit boek draait het zeker om boeken. Alleen zijn het deze keer geen gewone boeken, maar boeken met herinneringen. Mensen die hun herinneringen afstaan moeten dat vrijwillig doen, maar hoe ver gaat die vrijwilligheid? Het boek speelt zich af voor de industriële revolutie in Engeland en er is veel armoede. Dus ook mensen die geld nodig hebben melden zich vrijwillig om zich voor een paar shilling van hun herinneringen af te helpen. En wie niet vrijwillig gaat, kan toch onder dwang of bedreiging zich 'vrijwillig' melden. Het gegeven van 'binden' levert dus gelijk een enorm dilemma op, wat goed is uitgewerkt in dit boek.

En dan de boeken zelf. Het is nooit de bedoeling geweest dat deze boeken verkocht zouden gaan worden, maar toch ontstaat er een (illegale) handel. Boeken met herinneringen van anderen die, wanneer ze door anderen wordt gelezen, een bepaald gevoel oproepen. Het is zo echt dat de lezer zich dreigt te verliezen in de verhalen. Een soort verslaving voor de lezers die zich deze boeken kunnen veroorloven. Daarnaast zijn er kopieën of vervalsingen in omloop, maar die blijken die gevoelens niet op te roepen.

Het is een bijzondere manier van verwerken van een boekenthema in een boek. Verrassend en vernieuwend en ook wel beangstigend.

Plot

Sanne:
Bijzonder en verrassend aan het boek vond ik dat het is opgedeeld in drie delen en dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt verteld. Zo op het eerste oog klinkt dat niet heel uniek, maar al lezende was dat niet iets wat ik had zien aankomen. Het verraste me. Wanneer je het boek instapt, krijg je vanuit Emmett van alles mee, hoewel ook zijn herinneringen vaag zijn. Door vervolgens te lezen vanuit een ander persoon, wordt er voor ons als lezer nog meer duidelijk. Toch lukt het Collins om lange tijd verborgen te houden wat de boekbinder doet en hoe de verhoudingen tussen de verschillende personages in elkaar steken. Je hersens doen krampachtige pogingen om alle stukjes in elkaar te laten passen. Toch zul je bladzijde voor bladzijde moeten lezen om het verhaal compleet te krijgen.

Marieke:
Een verhaal zoals ik nog niet eerder las. De opbouw zit zo geniaal in elkaar, dat doorlezen de enige optie is om duidelijkheid te krijgen over het boekbnden, de herinneringen en Emmett en dan nog weet het te verrassen.

f66ac96d80f1479fb151c46a8a4b9acc.jpg

Conclusie

Sanne:
De boekbinder is een boek dat enerzijds vol zit met fantasie, maar door de manier waarop Bridget Collins situaties, karakters en omgeving weet te schetsen je ook begint te twijfelen of er een kern van waarheid in het verhaal zou kunnen zitten. Dit mysterieuze sfeertje dat ze weet te creëren weet ze heel goed vol te houden. Als lezer denk je steeds beter te weten hoe de vork in de steel zit, maar details ontbreken om alle puzzelstukjes in elkaar te laten passen. Met haar woorden sleept Collins je mee in gevoelens en emoties van de hoofdpersonen, maar ook in de mystiek van het boek en de boodschap die ze brengt. Ik vind dit heel prettig en knap gedaan. Dat Collins dan ook nog aandacht heeft voor morele vraagstukken, voor de verschillen tussen arm en rijk en voor niet geaccepteerde liefdes, maakt voor mij De boekbinder een aanrader. De boekbinder is raadselachtig, maar krachtig. Een sprookje zo mysterieus, maar het volgende moment ook ontzettend spannend. 4,5 sterren!

Marieke:
Een uiterst origineel verhaal met wendingen die je niet aan ziet komen. Het boek pakt je vanaf het begin en laat je niet meer los. Het verhaal heeft zoveel in zich dat het alleen met verwondering kan worden gelezen. De ervaringen van Emmett nemen je mee naar een wereld die je denkt te kennen, maar die je toch constant weet te verrassen. Ik moest toen het uitwas echt even bijkomen. Het koste me twee dagen, waarin ik niets anders kon dan lezen, lezen en lezen. 4.5 sterren

Onze recensies vind je hier. En ook de Readers lazen het boek in het Engels voor een hot or not, wat zij ervan vonden lees je hier.

f66ac96d80f1479fb151c46a8a4b9acc.jpg

Heeft De Boekbinder jou al kunnen grijpen? Of heeft onze buddy read je nieuwsgierig gemaakt. Wij horen graag of jij De Boekbinder ook op je leeslijstje bij gaat schrijven. (doen hoor!)



Reacties op: Buddy read: De boekbinder

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bridget Collins

Bridget Collins

Bridget Collins studeerde Engelse letterkunde in Cambridge en volgde een acteurs...