Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: De maneschijnsonate - Corina Bomann

op 17 augustus 2019 door

Een buddy read met een boek uit de kast. Dat ruimt lekker op. Zowel bij Lore als bij Marieke lag De maneschijnsonate al een tijd te wachten om gelezen te worden. Met een leesafspraak is er een stok achter de deur en zo mocht dit boek uit de kast. Hoe het lezen is bevallen lees je vandaag in onze buddyread.

c04f6386d0cef94d112eab6f881684e9.jpg

Korte samenvatting

Sumatra, 1902. De rijke landeigenaar Paul ontmoet de knappe, veelbelovende violiste Rose. Het is liefde op het eerste gezicht, maar kort na het begin van hun ontluikende affaire verdwijnt Paul spoorloos. Als Rose ontdekt dat ze zwanger is heeft ze geen keus en biedt ze haar dochtertje ter adoptie aan. De ingrijpende gebeurtenissen hebben grote invloed op haar carrière: ze zal nooit meer spelen.Berlijn, 2009. Lilly krijgt een prachtige oude viool in handen. Als ze op zoek gaat naar de geschiedenis ervan, blijkt die verbonden te zijn met haar eigen familiegeschiedenis

c04f6386d0cef94d112eab6f881684e9.jpg

Het samen lezen

Waarom stond dit boek zo lang in de kast?

Marieke
Haha, daar zou je een interessant onderzoek naar kunnen doen denk ik. Het is namelijk niet het enige boek dat in de kast stond/staat en nog niet is gelezen. Maar waarom? Ik denk juist omdat het in de kast staat en niet constant in het zicht is, dan staat het wel stil te schreeuwen, maar dan zijn er andere boeken (op de rugleuning van de bank) die harder schreeuwen, of waar een deadline aan hangt. Boekenkastboeken worden gewoon een beetje vergeten. Daarom is een buddy afspraak met boekenkast boeken ook zo fijn.

Lore
Bij mij is dat al net zo'n raadsel als bij Marieke. De kast staat vol ongelezen boeken en deze stond er zo'n beetje tussen, verdwenen in de massa. Het sterkste van al is dat ik de laatste keer dat ik in de bib was dan ook nog een andere Corina Bomann meenam. In plaats van eerst deze uit mijn kast te lezen! Gelukkig is hij nu toch aan de beurt gekomen. 

De Cover

Wat als eerste opvalt is de mooie cover.

Marieke
O ik vind de cover echt prachtig, het kleurgebruik met dat groen en fuchsia trekt als een magneet. Dat is ook vast een reden dat ik het boek oppakte in de winkel en het vervolgens kocht.

Lore
Wat grappig! Ik ontdek net dat ik een andere cover heb. De mijne is iets soberder met witte orchideeën in de hoeken. Ik vind alle covers van de boeken van Corina Bomann altijd heel mooi. Al zal het toch vooral haar naam geweest zijn waarom ik hem gekocht heb. 

Twee tijdlijnen

Marieke
Ja, twee tijdlijnen, dat zijn vaak toch wel mijn favorieten boeken, want eigenlijk lees je twee boeken of twee verhalen naast elkaar. Een in het heden, die meestal leidt naar een zoektocht die de oorsprong heeft in het verleden. Zo ook deze keer, waar Lily Kaiser een viool krijgt die haar toebehoord, maar ze weet niet waarom en is ook totaal niet musicaal. Dan de zoektocht naar het verleden van de viool wat een verhaal oplevert dat zich afspeelt op Sumatra begin 20ste eeuw. Heerlijk, die constante afwisseling en die dan samen op het einde tot een verweving komen.

Lore
Ik hou ervan om boeken te lezen met twee tijdlijnen. Het heden en verleden vullen elkaar zo mooi aan. Als alles op het einde dan zo mooi samenkomt is het verhaal helemaal rond. De eerste keer dat ik een boek las met twee tijdlijnen was ik wel verrast dat ik het zo leuk vond. Geschiedenis is echt mijn ding niet. Gelukkig zijn dit geen geschiedenisboeken ;)

Sumatra

Marieke
Ik ben altijd wel geintrigeerd geweest door het koloniale verleden van Nederland en Nederlands Indie. Dat komt in dit boek ook terug. Het is af en toe met plaatsvervangende schaamt over wat Nederland daar heeft gedaan. Maar Corina Bomann heeft het op een mooie manier verwerkt. Wat ik ook erg mooi vond, was de beschrijving van de prachtige natuur van het land.

Lore
Vooral die prachtige natuur liet bij mij een echte indruk achter! Indonesië spreekt me niet echt aan om naartoe te reizen, maar na dit boek twijfel ik toch of ik het niet op mijn lijstje moet zetten. De natuur spreekt zo hard aan in het boek. Ik kon het mij bijna inbeelden hoe het ter plekke was, maar toch zou ik eens echt willen gaan kijken. 

Muziek

Marieke
Dat vind ik een mooi thema voor het boek. Het gaat hier dan wel voornamelijk over de viool, maar muziek speelt toch een belangrijke rol in dit verhaal. Het mysterie van de Maneschijnsonate wordt wel steeds genoemd, maar dat valt op het einde een beetje in het niets weg.

Lore
Net zoals met geschiedenis heb ik helemaal niets met muziek. Toch wist het verhaal van de viool mij van in het begin te intrigeren. De speciale roos op de achterkant, en wat met het gecomponeerde stuk dat erbij zat? De muziek wist mij onverwacht toch mee te nemen naar heel veel leuke steden en plekken. 

Schrijfstijl

Marieke
Corina Bomann schrijft fijn, het is goed te lezen zonder lastige constructies en vertelt het verhaal zoals het is. Ik laat me graag meeslepen in haar verhalen en kan zo goed genieten van het boek, de personages en de mooie omgeving.

Lore
Corina Bomann heeft een heel beeldende schrijfstijl. Je voelt je bijna alsof je er bij bent. Ondanks dat het meestal best dikke boeken zijn, ben je er toch zo door. Net zoals bij dit boek. Ik had het binnen geen tijd uit. Je wilt weten hoe het afloopt met de viool en de personages. 

Andere boeken van Corina Bomann

Marieke
Ze heeft best al veel geschreven en ik heb er maar weinig nog van gelezen. Een wondelijke winterreis was wel ok, maar Winterbloesem vond ik heel erg mooi. De Jasmijnzussen wil ik nog graag lezen en die ligt al klaar (ook in de kast). Ik vond dit niet haar mooiste boek en dat komt omdat het einde toch wat snel gaat en er een gebeurtenis inzit die nogal overdreven vergezocht is.

Lore
Ik ben al lange tijd fan van de boeken van Corina Bomann. Mijn allereerste boek las ik in 2016 en dat was De Stormroos. Daarna volgden nog De jasmijnzussen, Een wonderlijke winterreis, Het vlindereiland en nu De Maneschijnsonate. Allemaal een mooie vier sterren waard, op Een wonderlijke winterreis na. Die kreeg maar drie sterren, hier vond ik de typische Corina Bomann schrijstijl niet in terug. 
Ik ben heel blij dat ik nog drie boeken te gaan heb. De Rozentuin ligt dus al klaar vanuit de bib en Winterbloesem staat ook nog ongelezen in mijn kast. 

c04f6386d0cef94d112eab6f881684e9.jpg

Conclusie

De Maneschijnsonate was een geslaagde buddy read met een boek dat al veel eerder uit de kast gehaald had moeten worden.

Welke boeken van Corina Bomann heb jij gelezen en wat is jouw favoriet?



Reacties op: Buddy read: De maneschijnsonate - Corina Bomann

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Corina Bomann

Corina Bomann

Corina Bomann (1974) woont op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan sc...