Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread De madonna van de bergen: vijf dingen om van te houden

op 13 juli 2019 door

Stop geschiedenis in een roman en de interesse van Renate en Sanne is gelijk gewekt. Toen De madonna van de bergen van Elise Valmorbida ter sprake kwam, leek hen dit een perfect boek voor een buddy. Ze gingen aan de slag en kwamen tot de conclusie dat er vijf elementen zijn die sterk aanbod komen in het boek. Lees je mee?

door Sanne en Renate

Korte samenvatting 

Maria Vittoria is vijfentwintig wanneer haar vader thuiskomt met de man die haar echtgenoot zal worden. Het is 1923, en Maria is blij dat ze kan trouwen en haar ouderlijk huis in een klein dorpje nabij Venetië kan verlaten, met zelfgeborduurd beddengoed en een Mariabeeldje. Ze krijgt vijf kinderen en werkt met haar man in hun eigen winkeltje. Maar haar leven blijkt minder overzichtelijk dan ze had verwacht: barre tijden breken aan in het bergdorp. Je moet voorzichtig zijn, omdat onder het fascisme de regels bijna dagelijks veranderen. Maria beschermt koste wat kost haar gezin tegen de gevaren van buitenaf.

Geloof

Renate: Geloof speelt wel een grote rol in dit verhaal, maar moet zeggen dat doordat ik toch het een en ander van het Katholieke geloof heb meegegekregen bij mijn opvoeding, heb ik het niet als storend ervaren. Het was af en toe herkenbaar doordat je dan toch weet waar het over gaat. Al denk ik wel dat als je echt helemaal niets met het geloof hebt, het niet erg moet vinden dat geloof een grote rol speelt in dit boek. Want ze heeft een hele sterke hang naar het geloof en de Madonna van de bergen tot wie ze bid.

Sanne: Het geloof is een aspect dat sterk aanwezig is in het boek. Hoofdpersonage Maria gaat vaak bidden bij de madonna van de bergen om haar om advies te vragen. Ze hebben uitgebreide gesprekken. Daarnaast staat haar hele leven in het teken van het geloof. Ze wil een kuise vrouw zijn, een goede echtgenoot en moeder.
Ik vond het niet storend, maar het is wel heel erg aanwezig, het biechten, het bidden, zelfkastijding. Niet iets waar je naar mijn mening omheen leest en wat je dus niet bezwaarlijk moet vinden.

Italië 

Renate: Italië is echt een land waar ik veel mee heb, hoe dat gekomen is weet ik eigenlijk niet, denk misschien al door vroeger omdat ik de Romeinen heel interessant vond.
Het Italiaanse voetbal heeft mij ook altijd getrokken net als het ijs en de pizza's en pasta's maar bovenal de prachtige natuur en gebouwen die het land heeft, het is een land die geschiedenis ademt, de taal klinkt natuurlijk ook gewoon heel mooi.
Door het lezen heb ik weer zin om binnenkort een keer naar Italië te gaan, de gebieden en bergen waar het zich deels afspeelt klonken zo mooi, dat ik ze ook zou willen zien.

Sanne: Ik ben nog nooit in Italië geweest, maar door het lezen van De madonna van de bergen heb ik toch het gevoel er even geweest te zijn. Valmorbida heeft de heuvelachtige omgeving en de gewoontes van de mensen gedetailleerd beschreven. Daarnaast zijn er de Italiaanse zinnen en woorden die het boek rijk is. Ik heb het boek geluisterd en dat is echt een aanrader. Esther Floor die het boek voorleest heeft een hele prachtige uitspraak. Ik vond het echt een meerwaarde dat ik het boek heb geluisterd.

Tweede Wereldoorlog

Renate: Je krijgt een kijkje hoe het leven was onder Benito Mussolini, zijn opkomst, zijn ondergang, maar vooral ook van het leven toen de Nazi's ook de dienst uit gingen maken in Italië.
Het was interessant om daarover te lezen, ook omdat je toch weer nieuwe dingen meekrijgt, waar je niet bij stil heb gestaan, zo dacht ik altijd dat de Nazi's naast of samen met Mussolini regeerde, maar dat bleek niet helemaal zo te zijn.

Sanne: In tegenstelling tot veel romans die over de Tweede Wereldoorlog gaan en die zich veelal afspelen in Duitsland, Frankrijk, Engeland of Nederland speelt dit boek zich af in Italië. We krijgen zo mee hoe de oorlog en het communisme invloed heeft gehad op de Italianen. Ook ik dacht dat de Italianen en de Duitsers zij aan zij stonden, maar dat blijkt toch anders te zitten. Ik vind het interessant om tot dit soort inzichten te komen.

Familie saga

Renate: Het is echt een verhaal over de familie van Maria Vittoria, die ook bepaalde keuzes maakte, die gevoeld werden door de rest van de familie.
Je leert haar als jonge vrouw kennen, die nodig aan de man moet, om een gezin te stichten. De rest van het verhaal volg je haar hoe het met haar gaat, maar ook met haar man en hun kinderen, het geeft een breed beeld over het gezinsleven.
Het is een verhaal vol van liefde, misverstanden, wanhoop maar bovenal liefde voor het gezin. Met de traditionele verhoudingen dat de mannen stiekem toch moederskindjes blijven.

Sanne: Het verhaal staat grotendeels in teken van de WOII maar we volgen Maria en haar familie al eerder. Eerst als ze als meisje bij haar ouders woont en staat te wachten om uitgehuwelijkt te worden en later tijdens het stichten van haar eigen gezin, het opgroeien van haar kinderen en het ouder worden van Maria. Het verhaal begint in 1923 en loopt door tot 1950. Valmorbida bespreekt alle aspecten van het leven: liefde, geboortes, verliezen, schandalen en de verhouding tussen mannen en vrouwen.

Eten

Renate: Het leuke aan dit boek is dat eigenlijk alle gerechten waar Maria Vittoria het over heeft, zijn toegevoedg als recepten aan het einde van het boek, dus als je trek heb gekregen, kun je  ze nog maken ook!
Ben nu wel benieuwd geworden naar Polenta, want dat heb ik zelf nog nooit op en gebruikt.
Eten is altijd heel belangrijk geweest voor het gezin, een omdat ze een klein winkeltje hadden, maar later vooral omdat er bijna geen eten was.

Sanne: Waar staan de Italianen om bekend? Eten! En daar is het boek mee doorspekt. Maria voedt haar gezin, de madonna van de bergen herhaalt meermaals dat eten liefde is en de gerechten, ingrediënten en het gebrek daaraan worden uitvoerig besproken. Gnocchi, Polenta, Sopressa, Grappa, olijven, olie... En nog veel meer. Het boek wordt afgesloten met meerdere recepten van Maria. Er staan zelfs recepten in om te martelen en voor een goed huwelijk ;-)

Conclusie

Renate: Dit was echt  een mooi verhaal, het had eigenlijk alles, geschiedenis, Italië en liefde.
Het werd mooi beschreven, je zag de mooie plaatsjes zo voor je, je voelde de armoede tijdens de oorlog, je kreeg een goed beeld over hoe het leven was in die moeilijke tijden tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Als je houdt van verhalen waar je iets mee krijgt van de geschiedenis dan is dit zeker een boek wat je kan lezen.

Sanne: Ik vond het een heerlijk boek om te luisteren, vooral de Italiaanse invloeden komen heel sterk naar voren. Verwacht bij een familie saga geen heel spannend plot, maar het is interessant om wat mee te krijgen van de Italiaanse familie, het communisme en de WOII. Ik geef het boek drie sterren.



Reacties op: Buddyread De madonna van de bergen: vijf dingen om van te houden

Meer informatie

Gerelateerd