Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Een nieuw begin

op 03 april 2021 door

Wat we het liefste doen bij Fabulous Feelgood is de liefde voor boeken met elkaar delen, in het bijzonder de liefde voor romans. Over het algemeen zijn we eensgezind over wat we van een boek vinden. Als eentje van ons lyrisch is, dan is de rest dat vaak ook. Zo houden Renate en Sanne allebei van historische romans en hebben ze diverse boeken uit dit genre samen gelezen. Opnieuw wagen ze zich aan een buddy read. Zouden ze het ook dit keer eens zijn?

4d2e7f5b1f730da0240406f5cc6e76a8.pngDe liefde voor historische romans zit er bij zowel Renate als Sanne goed in. Een paar jaar geleden mochten ze samen Gill Paul interviewen over haar boek De geheime vrouw. Ze lazen meermaals historische romans samen.

Hoe zijn jullie aan de liefde voor dit genre gekomen?

Renate: Weet ik eigenlijk niet, wel weet ik dat ik geschiedenis altijd al heel boeiend heb gevonden. Ik vond het op school al leuk met de Romeinen en de tv-serie De legende van de bokkerijders heb ik ook heel vaak gezien. Ik vind dat gewoon erg leuk, dat je met geschiedenis zoveel kunt. Ook kun je op die manier op een fijne manier heel veel leren, dat vind ik erg leuk. Ik las toen ik klein was ook graag boeken met geschiedenis erin, of dat nou over Romeinen, piraten of de Tweede Wereldoorlog was, maakte niet uit. Het boek Boris van Jaap ter Haar over het beleg van Leningrad heeft toen al veel indruk gemaakt en de liefde aangewakkerd denk ik.

Sanne: Ik weet het niet precies meer, alleen dat ik als kind al heel graag las over geschiedenis. Ik vond het zo magisch dat er dingen waren gebeurd waar ik niet bij ben geweest. Als er een tijdmachine had bestaan, dan had ik die zeker eens willen gebruiken. Dichterbij dan het lezen van boeken kon ik niet komen en dus verslond ik als kind al boeken met een historisch tintje, voornamelijk boeken over de WOII.

4d2e7f5b1f730da0240406f5cc6e76a8.png

Dit keer lezen de dames samen het boek Een nieuw begin van Ellie Dean. Het boek begint in 1939 en speelt zich af in Engeland. De 16-jarige Sally reist met haar broertje vanuit Londen mee naar de kust. Veel kinderen worden geëvacueerd nu de dreiging van de oorlog toeneemt. Hun moeder kijkt niet naar ze om, en dus besluit Sally voor haar door polio getroffen broertje te zorgen. Ze worden opgenomen in het gezin van Peggy Reilly, een lieve vrouw met een B&B. Maar ook in Cliffehaven zijn de kinderen niet veilig voor de oorlog.

Wat was jullie verwachting van het boek?

Renate: Ik ben eigenlijk vooral heel benieuwd omdat dit een eerste deel is van een reeks waar al 13 boeken van zijn. Ook weet ik eigenlijk heel weinig van hoe het in Engeland was tijdens de oorlog. Wat ik weet is van Het meisje zonder naam van Diney Costeloe, net als Sanne,  maar hoe het verder was daar weet ik gewoon weinig af. Ik ben nieuwsgierig hoe dat in een verhaal wordt neergezet. Ook klonk het gewoon echt als een boek voor mij.

Sanne: Ik heb eerder Het meisje zonder naam van Diney Costeloe gelezen, dat ook gaat over geëvacueerde kinderen in Londen/Engeland. Ik vraag me daarom af of het boek verrassend en uniek zal zijn, maar weet ook dat geen boek hetzelfde is. Wanneer ik zie dat Een nieuw begin een eerste deel van een serie is, waarvan inmiddels 13 delen zijn verschenen, word ik enerzijds hoopvol, aan de andere kant schrik ik van de covers. Een beetje meutig en niet mijn smaak. Dat zal hoop ik niet voor het boek gelden?!

4d2e7f5b1f730da0240406f5cc6e76a8.png

En nu jullie het boek gelezen hebben en als liefhebbers van historische romans, vonden jullie Een nieuw begin origineel of meer van hetzelfde?

Renate: Nee eigenlijk origineel, omdat het vooral vertelde over het reilen en zeilen tijdens de oorlog. Hoe het in de families ging, en wat voor druk er op een gezin kwam te staan als er een evacué in het huis kwam, maar ook over hoe mensen gewoon verder gaan met hun dagelijkse dingen ondanks dat ze elk moment van de dag toch wel de angst hebben voor luchtaanvallen wordt geschreven. Ook spreekt het verhaal heel veel kracht en liefde uit waardoor het niet echt zwaar is, het is wel hoopvol in een moeilijke tijd.

Sanne: Ik vond het eigenlijk wel origineel. Er wordt vooral nadruk gelegd op het dagelijks leven in oorlogstijd. Ja, er is verdriet en angst, maar de problemen waar de personages mee te maken krijgen zijn van alle tijden. Geruzie binnen families, opgroeiende kinderen, verliefdheden, zorgen. Het is daardoor geen heel zwaar boek geworden, tissues heb ik ook zeker niet nodig gehad, maar wel een fijn boek om te lezen.

Waar zijn jullie enthousiast over?

Renate: Vooral omdat ze het een hoopvol boek laat zijn, met toch wel sterke vrouwen zoals Sally. Sally doet er echt alles aan zodat haar broertje Ernie veilig is, en neemt eigenlijk veel te veel op haar. Later ook, ze gaat altijd vol voor iets en probeert een zo goed mogelijk leven te krijgen. Ze is ook heel dankbaar en behulpzaam voor de familie Reilly die hun opvangt.
Ook Peggy Reilly vond ik een erg sterke vrouw die zomaar nog twee evacués in haar huis neemt, terwijl ze al de zorg heeft voor haar gezin en nog twee andere bewoners, en zich niet liet afschrikken door Ernie zijn beperkingen vanwege de polio die hij had gehad. Het was ook gewoon een fijn hoopvol boek in oorlogstijd, klinkt erg apart nu ik het opschrijf.

Sanne: Ik vond de schrijfstijl van Ellie Dean fijn. In het begin vond ik de zinnen wat lang, er werd veel gebruik gemaakt van bijvoeglijke naamwoorden, maar het verhaal kwam hierdoor wel tot leven. Een nieuw begin is een boek dat je makkelijk oppakt, dat je ook wíl oppakken, maar dat je ook weer makkelijk weglegt. Een heerlijk tussendoortje, een feelgood in oorlogstijd zou ik haast zeggen.

En wat vonden jullie minder positief aan het boek?

Renate: De moeder van Sally en Ernie, daar heb ik mij echt aan geërgerd, dat was het minste. Maar kan mij wel vinden in wat Sanne hieronder zegt.

Sanne: De spanningsopbouw is niet heel sterk. Je zit niet constant in spanning van wat er zal gaan gebeuren. Er worden wat problemen opgeworpen, maar met veel liefde en thee is veel te verhelpen en dat wordt ook heel makkelijk gedaan. Het is geen boek waarvan je op het puntje van je stoel zit, of waarvan je tranen met tuiten huilt. Happy endings zijn er gelukkig ook in oorlogstijd.

4d2e7f5b1f730da0240406f5cc6e76a8.pngConclusie: jullie zijn allebei enthousiast over Een nieuw begin van Ellie Dean. Misschien lezen jullie binnenkort het vervolg, Ver van huis, wel samen! Kennen jullie de boeken van Ellie Dean, wist het jou te raken?



Reacties op: Buddyread: Een nieuw begin

Meer informatie

Gerelateerd

Over