Buddyread: Hou je mond! - Sophie Kinsella

op 09 februari 2019 door

Vandaag hebben we weer een nieuwe buddy read voor jullie. Nathalie en Mandy, die eerder al Aanpakken! samen lazen, besloten weer voor een Kinsella te gaan: Hou je mond! De vorige was namelijk zo goed bevallen en deze stond nog in de kast van allebei. Dat ruimt zo lekker op! Was het dit keer net zo'n succes? 

f3165d0c6508796192c44486e0884ca5.jpg

Over Hou je mond

Emma heeft, zoals alle jonge vrouwen ter wereld, een paar geheimpjes. Voor haar ouders, haar vriend, haar collega's. Zo werd ze ontmaagd in de logeerkamer terwijl haar ouders een film zaten te kijken en ze vindt haar vriend Conner een beetje op Ken lijken. Die van Barbie en Ken.
Ze geeft de plant van haar irritante collega sinaasappelsap - bijna dagelijks - en haar string doet pijn.
Emma is altijd nerveus als ze moet vliegen. Daarom vertelt ze al haar geheimen zomaar aan een aardige vreemde man die naast haar in het vliegtuig zit. Tenminste, Emma denkt dat het een vreemde is. Want wanneer ze de volgende dag op haar werk komt...

f3165d0c6508796192c44486e0884ca5.jpg

Hilarisch

Nathalie: Leuk dat we weer een Kinsella-read samen doen. Een tijd geleden lazen we Aanpakken! samen. Dat was me goed bevallen. We vonden dit een hilarische chicklit. En Hou je mond! vind ik ook hilarisch. Die dag na de zakenreis als Emma op kantoor zit en beseft wie de persoon is naast wie ze in het vliegtuig zat. Ik zat meteen in het verhaal. Ook hoe Kinsella het kantoorwereldje uitbeeldt. I love it.

Mandy: Ja! Ik vind het ook leuk dat we samen weer een Kinsella gaan doen! Deze stond nog in mijn kast en heb ik een keer goedkoop aan kunnen schaffen. Maar zoals het met de meeste boeken gaat, staat 'ie stof te happen. Dat komt omdat het ook al een wat ouder boek is (10 jaar!) en als je er dan niet zo veel meer over hoort, verdwijnt ie langzaam naar de achtergrond. Maar ik ben heel blij met onze keuze. Het begin is inderdaad erg leuk! Hectisch en chaotisch, precies wat Kinsella zo grappig maakt. Ik merkte wel dat het me niet tot het einde kon boeien. Het verhaal zwakt naar het einde toe wat af, maar de rest van het verhaal is erg leuk!

Cover

Nathalie: Grappig dat we allebei een andere coverversie hebben. Op Hebban staat dan weer nog een andere cover. Ik vind wel dat geen van deze 3 covers echt bij het verhaal passen. Vooral die versie van mij met een hond en hondenpootjes. Er komt helemaal geen hond in het verhaal voor. Een beetje raar.

Mandy: Haha, dat is inderdaad een interessante keuze geweest! Honden komen er inderdaad niet in voor. De mijne is ook een beetje nietszeggend met een meisje met een bolhoedje en een streepjestrui. Al zou het bolhoedje nog naar Engeland kunnen verwijzen, dus voordeel van de twijfel. 

Geheimen

Mandy: Wat een toestanden met die geheimen! Dat eerste hoofdstuk staat er vol mee. Sommige herkenbaar, andere geheimen minder, maar des te grappiger. Ik weet alleen niet of ik er zelf alles uit zou gooien wanneer ik naast iemand in een vliegtuig zou zitten en zou denken dat ik neer zou storten! Maar mijn geheim is misschien wel dat ik sowieso vliegangst heb en dus sowieso niet snel naast iemand in een vliegtuig zal belanden. Heb jij nog iets op te biechten, Nathalie?
Dat over de top maakt het wel grappig natuurlijk. Dat je liegt over je maat en vervolgens met een te strakke string rond blijft lopen die knelt als een malle. Je verzint het toch niet, haha. 

Nathalie: Ze floept er wel heel veel uit. Hihi, ik denk dat ik niet eens zo veel geheimen heb. En al helemaal niets om op te biechten zou ik in een vliegtuig zitten en neerstorten. Ik vind het heerlijk overdreven, lekker chicklit en die geheimen verklappen, daar gaat Emma echt spijt van krijgen.

Personages

Mandy: Het hoofdpersonage Emma vind ik erg leuk! Ze is menselijk neergezet met geheimen en allerlei menselijke eigenschappen. De rest van de personages vind ik helaas een beetje tegenvallen. Connor vind ik maar een zielig mannetje. Jack vind ik helemaal niet zo over de top knap of leuk neer gezet als een soort super catch en ik keur zijn acties ook totaal niet goed. Daarnaast vind ik haar collega's onmenselijk en ook haar nichtje en huisgenootje zijn erg gemeen. Met zulke vijanden heb je geen vrienden meer nodig. Ook vind ik sommige personages niet echt wat toevoegen. De man van de sapjesbar, Sven, en een aantal collega's die worden genoemd maar niet echt een functie hebben. Haar ouders draaien gelukkig wel bij, waardoor die op het einde toch nog wel leuk worden. 

Nathalie: Ik vind Emma ook echt goed en leuk neergezet. Ze is herkenbaar en nog lekker jong en naïef. Ze maakt in het verhaal een mooie groei door en ik leefde echt goed met haar mee. Connor vind ik ook maar een stomme nerd die denkt dat hij slimmer is dan hij eigenlijk is en een meeloper. Jack blijft een beetje afwezig, hij had van mij wel wat meer pit mogen hebben, vooral met de functie die hij heeft. De ouders vind ik vreselijk, dat ze het nooit iets door hadden en opeens spontaan veranderen. Dat vond ik te ongeloofwaardig en maakt haar ouders juist nog minder sympathiek. Ondanks dat de bijpersonages niet altijd even aardig zijn, vind ik ze een mooie aanvulling in het verhaal, en dat kantoorwereldje een mooie beeldende versterking geven. Ik vind dat kantoorwereldje zo lekker overdreven en sarcastisch neergezet. Geweldig!

Net zo leuk als andere Kinsella-boeken?

Mandy: Zelf vind ik dit niet het leukste Kinsella-boek. Ja, het was best grappig. Maar tegen het eind van het boek verslapte mijn aandacht wel. Ik had zelf de relatie tussen Jack en Emma graag beter uitgewerkt gezien. Dat deel raakte me nu totaal niet. Ik ergerde me ook een beetje aan Jemima en aan het nichtje Kerry. Ik vond bijvoorbeeld het boek Aanpakken! geslaagder. 

Nathalie: Ik vind dit weer een heerlijke 5-sterren Kinsella. Ik besefte me na dit boek eigenlijk, oh ja, Kinsella is eigenlijk ook een van mijn favoriete auteurs. Ik val in herhaling, maar dat kantoorwereldje (ik ben een kantoorjup) vind ik zo heerlijk sarcastisch neergezet. Ik vind deze eigenlijk stukken leuker dan de laatste 2 nieuwe Kinsella’s.

Conclusie

Mandy: Het boek krijgt van mij vier sterren. Ik vond het verhaal best wel origineel. Het hoofdpersonage is erg vermakelijk en ook de geheimen zijn grappig en goed uitgewerkt. Het las lekker weg, maar helaas zakt voor mij het verhaal aan het einde een beetje in. Ik vind het geheim van Jack niet sterk genoeg tegenover wat hij gedaan heeft. Ook vind ik niet alle bijpersonen logisch of sympathiek. Maar het verhaal op zich is leuk genoeg, daarom toch de vier sterren. 

Nathalie: Hou je mond! is aan de ene kant voorspelbaar, maar daarnaast is het een heerlijke vlotte hilarische chicklit met een mooi neergezet hoofdpersonage en het kantoorwereldje als mooie setting. Ik geef hem 5 sterren. Lees hier mijn recensie.

f3165d0c6508796192c44486e0884ca5.jpg

In maart komt er een nieuwe Sophie Kinsella uit, Voor wat, hoort wat. Wij kijken er al naar uit.

Heb jij Houd je mond! ook gelezen? Laat ons weten wat jij van het boek vond! Reacties op: Buddyread: Hou je mond! - Sophie Kinsella

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sophie Kinsella

Sophie Kinsella

Sophie Kinsella is het schrijverspseudoniem van Madeleine Wickham. Onder haar eigen naam schreef ze haar eerste roman, The Tennis Party, en daarop volgend nog zes romans. Grote bekendheid kreeg de Bri...