Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Sterren in de schemering

op 16 oktober 2021 door

Sterren in de schemering van Sarah Sundin kwam op het pad van Sanne en Renate en gek als ze op historische romans zijn werd besloten er een buddy van te maken. Een bijzondere buddy werd het wel; Sanne luisterde en Renate las het boek. Wat zij ervan vinden lees je in dit artikel.

d68f2d0d51d9feaa05e09921235faf7f.jpg

Over Sterren in de schemering

München, 1938. De Amerikaanse journalist Evelyn Brand is vastbesloten haar vaderland op de hoogte te stellen van de groeiende tirannie in nazi-Duitsland. Maar ze moet voorzichtig zijn om geen argwaan te wekken bij de regering én bij haar baas, die vindt dat ze als vrouw minder grote klussen zou moeten doen. Als ze niet voorzichtig is, loopt ze het risico om het land uit te worden gezet, of erger.
Peter Lang werkt in Duitsland aan zijn doctoraat. In eerste instantie is hij onder de indruk van de grote mate van voorspoed en orde in de Duitse maatschappij. Maar wanneer de wreedheid van het regime hem persoonlijk raakt, ontdekt hij een veel nuttiger manier om gebruik te maken van zijn goede contacten met de nazi’s: informatie doorspelen aan de doortastende vrouwelijke journalist van wie hij zo onder de indruk is. Terwijl Duitsland een onafwendbare oorlog tegemoet marcheert, wordt het leven voor Evelyn en Peter steeds risicovoller. Het wordt duidelijk dat ze niet in Duitsland zullen kunnen blijven. Maar vluchten is bijna net zo gevaarlijk als blijven.

Waarom wilde je dit boek lezen?

Renate: Ik lees graag boeken die zich afspelen in en rond de Tweede Wereldoorlog. Dit leek mij dan ook een mooi verhaal, een die zich voor het grote begin van wat wij kennen afspeelt. Ik hoopte op die manier weer wat te leren over hoe het leven in die tijd was.
Maar heel eerlijk liet ik mij door de cover al verleiden met de Brandenburger Tor erop. Ik vind Berlijn een hele inspirerende stad en doordat dit verhaal zich daar deels afspeelt was ik extra nieuwsgierig.

Sanne: Net als Renate lees ik ook graag boeken die gaan over de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat ik er veel over lees, leer ik toch vaak nog voor mij nieuwe dingen. Dus toen ik hoorde dat Renate dit boek ging lezen en ik er achter kwam dat het zich afspeelt in de periode voordat de oorlog in Nederland begon, was mijn interesse gelijk gewekt. Dit kon weleens zo'n boek zijn dat mij iets nieuws over de oorlog zou laten zien. Ik was op dat moment net toe aan een nieuw luisterboek en besloot met haar mee te doen.

Wat vind je van het verhaal?

Renate: Het was een mooi verhaal dat af en toe ook best spannend was. Soms ook een tikje ongeloofwaardig, maar dat was niet storend. Ik kan daar verder weinig over vertellen, want dan ben ik bang dat ik teveel verklap.
Ook vond ik het leuk dat het verhaal zich zowel in München als in Berlijn afspeelde. Twee steden waar ik ben geweest zodat je tijdens het lezen ook een idee krijgt van hoe het er uitzag.
Maar het is een verhaal wat mij van het begin tot het einde heeft geboeid en leefde dan ook erg mee met Evelyn en Peter.

Sanne: In het begin moest ik erg wennen aan de hoeveelheid namen die voorbij kwamen. Op de een of andere manier vond ik dat al luisterend moeilijk om te volgen. Veel mensen werden bij voor- en achternaam plus functie genoemd en als je dan net in een boek begonnen bent, voelt alles belangrijk en wil je niets missen. Ik had daardoor het gevoel alsof ik nog helemaal goed kon volgen welke personen nou hoofd- en bijzaak waren. Gelukkig kwam daar al snel verandering in en wist het verhaal mijn nieuwsgierigheid te wekken. Ik vond het heerlijk als ik weer een stukje mocht luisteren. Sommige stukken vond ik wat voor de hand liggend, andere passages juist vergezocht en op andere punten had het voor mij meer uitgewerkt mogen worden of meer diepgang mogen krijgen. Peter die veel verstand heeft van taal en accenten is natuurlijk waardevol voor zowel de Duitsers als de Amerikanen. Dat werd wel ingezien, maar het had hem ook in een lastiger parket kunnen brengen.

d68f2d0d51d9feaa05e09921235faf7f.jpg

Het verhaal draait om de journaliste Evelyn Brand en Peter Lang, wat vonden jullie van deze personages? Had je een voorkeur voor een van de twee?

Renate: Ik had geen enorme voorkeur voor de personages, wel vond ik Evelyn af en toe een enorme zeurpiet. Wel een die al haar zaakjes voor elkaar had, en zich niet teveel liet leiden door anderen. Maar veel belangrijker; ze had net als Peter haar hart op de juiste plek.
Beide vond ik het leuke personages, ze hadden wel wat menselijks en er is niks fijners om je af en toe eens aan iemand te ergeren, of dat je ze zou willen aanmoedigen om er eens werk van te maken.
De bijpersonages zoals caféhouder Gold en de collega's van zowel Evelyn als Peter hadden ook zeker een rol in dit verhaal. Ook zorgden deze personages ervoor dat je een breder beeld krijgt van hoe het was in die tijd, omdat het personages in alle lagen van de bevolking waren, maar ook met verschillende politieke voorkeuren.

Sanne: Ik geloof niet dat ik een voorkeur heb voor een van de twee. Ik vond het mooi om te ervaren dat Evelyn zo doortastend en geëmancipeerd was. Ze wilde maar wat graag voor zichzelf opkomen, helaas lukte dat niet altijd. Peter vond ik uiteindelijk wel een lieve man en van hem was het mooi om te zien hoe hij van vrij star veranderde in zorgzaam. Naast Peter en Evelyn kwamen er nog een behoorlijk aantal andere personages in het verhaal voorbij die wel zo hun aandeel hadden om het verhaal wat op weg te helpen, maar verder nooit lang bleven. Zo was ik eigenlijk wel benieuwd naar de vriendin van Evelyn, die een beroemde musicus is. Zij verdwijnt op een gegeven moment gewoon van het figuurlijke podium.

Hoe is de loop van de geschiedenis gebruikt in dit verhaal, komt het goed tot zijn recht volgens jullie?

Renate: Ja dat vind ik wel, tuurlijk wist ik al wat, maar dat het ook voor buitenlandse journalisten zo moeilijk was om je daar een beetje staande te houden wist ik niet. Ook was ik mij niet bewust dat veel van die anti-Joodse wetten toen al golden, en dat het dus in die tijd al heel zwaar was voor die mensen, net als dat vluchten uit Duitsland al heel moeilijk was geworden, daar had ik nooit zo bij stil gestaan.
Ook krijg je het een en ander mee van de andere kant, dus hoe het werkt bij de Hitlerjugend etc., dat vond ik interessant om te lezen.
Maar dat er ook zoveel journalisten zaten n die tijd wist ik ook niet, nooit bij stil gestaan.

Sanne: Ik was net als Renate me er niet van bewust dat er in de vooravond van de Tweede Wereldoorlog buitenlandse pers in Duitsland aanwezig was en dat dit toen al zo sterk werd gecensureerd. Ik wist wel van de antisemitische wetten en de Kristalnacht bijvoorbeeld, maar toch zijn dat minder vaak de aspecten van de geschiedenis die gebruikt worden in boeken. Veel vaker wordt naar het einde van de oorlog toegewerkt, terwijl het verhaal nu stopt op het moment dat de oorlog in Europa bijna in zijn aller hevigst zal losbarsten. 

Wat vonden jullie van de schrijfstijl?

Renate: Sarah Sundin heeft een fijne schrijfstijl, ze heeft wat mij betreft echt een mix tussen feiten en fictie gemaakt en daar gewoon echt een goed lopend verhaal van geschreven. Door een beetje af te wisselen tussen de personages krijg je meer vaart in het verhaal, maar je blijft ook nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. 
Wat ook fijn is dat ze een duidelijke tijdlijn gebruikt, zo staat de plek waar het zich afspeelt en de datum aan het begin van het hoofdstuk, zo weet je altijd in welke tijd het zich afspeelt dat vond ik fijn.

Sanne: Ik moest al luisterend best wennen aan het verhaal, terwijl de schrijfstijl niet eens echt ingewikkeld is denk ik. Ik kan niet precies zeggen wat het is, maar ik denk de combinatie van lange zinnen met de vele personages die ervoor zorgden dat het zeker in het begin wat moeilijker te volgen. Het was in ieder geval fijn dat bij elk hoofdstuk werd gezegd wat de datum was en waar het zich afspeelde.

d68f2d0d51d9feaa05e09921235faf7f.jpg

Wat vonden wij van Sterren in de schemering?

Renate: Ik heb het boek met veel plezier gelezen, soms moest ik eventjes doorbijten, omdat dan het geloof van Evelyn een grote rol had, en ik daar zelf niet zoveel mee heb, maar dat was verder prima te doen, en als zij daar kracht uit haalt is dat toch mooi. Ik ben blij dat ik via dit boek weer een beetje meer heb geleerd over deze periode. 

Sanne: Ik geef het boek drie sterren: het is een fijn verhaal, met leuke personages. Het laat zien hoe het in Duitsland was in de aanloop naar de oorlog toe. De spanning werd wel opgevoerd, waardoor het soms meer weg had van een spannend boek dan van een romantisch verhaal, maar dat was juist wel verrassend. Alleen vond ik sommige aspecten te makkelijk of niet sterk uitgediept. Gewoon een aardig en boeiend verhaal.

Hebben jullie Sterren in de schemering gelezen? Wat vonden jullie ervan?



Reacties op: Buddy read: Sterren in de schemering

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah Sundin

Sarah Sundin

Na een carrière als apotheker besluit Sarah Sundin haar hart te volgen en te gaa...