Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Voor wat, hoort wat - Sophie Kinsella

op 30 maart 2019 door

Lief dagboek, lieve lezers,

Janneke en Sanne gooien het eens over een andere boeg. Voor deze buddyread luisterden ze naar Voor wat, hoort wat van Sophie Kinsella. In dagboekvorm vertellen we jullie over onze luisterbeleving. Lees je mee?

6654f9065abb6a13fe54d137c6020893.png

Maar eerste even kort: waar gaat Voor wat, hoort wat over? In het boek draait het om Fixie. Zoals haar naam al doet vermoeden, ze fixt graag dingen. Haar vader zei altijd: family first, en nu hij er niet meer is probeert zij niet alleen voor de winkel, maar ook voor haar familie te zorgen. Als een zakenman in een koffietentje bij zijn laptop wegloopt om een telefoontje te kunnen plegen en haar vraagt op te letten, weet ze niet beter dan te zorgen dat de laptop niets overkomt. Ze beschermt het ding met haar leven wanneer het plafond instort. Tussen de twee ontstaat een 'voor wat hoort wat'-relatie, maar langzaam wordt Fixie's leven een steeds grotere puinhoop terwijl ze krampachtig voor iedereen probeert te zorgen. Maar wie zorgt er eigenlijk voor Fixie?

02288f4c9996c30b7ad47059a7ace604.png

Dag 1:

Sanne: Het is een stormachtige dag. Het waait, het regent, het hagelt. Ik breng de kinderen naar school en wanneer ik terug rijd richting een afspraak zet ik het luisterboek van Sophie Kinsella aan. Barbara Sloesen leest voor. Onlangs luisterde ik al naar het boek Miss Communicatie dat door haar werd voorgelezen. Ze heeft een fijne voorleesstem. Niet al te opvallend weet ze door verandering in haar stem aan te brengen, de verschillende personages kleur te geven. Met het getik op de ramen probeer ik in het boek te komen. Voor wat, hoort wat begint voor mij zoals elk boek van Kinsella, irritant en onhandig. Ze weet personages zo neer te zetten dat ik in eerste instantie alleen maar jeuk krijg. Ik ben benieuwd wat er gaat komen!

Dag 2:

Janneke: Ik heb gister een beginnetje gemaakt met dit nieuwe luisterboek. Een nieuwe Kinsella! Leuk! Maar ik moet er wel weer even inkomen. Personages leren kennen, waar er al weer veel irritante van zijn zoals gewend bij Kinsella inderdaad. Vandaag was het even droog dus ik ging een lange wandeling naar de stad maken en kon even een flink stuk luisteren. Ik heb er wel voor gekozen om het tempo op 1,5 te zetten. Meestal te hoog, maar ik vond de stem van Barbara Sloesen heel fijn luisteren alleen ging het mij echt te traag. 

Dag 3:

Sanne: Bah, ik word helemaal kierewiet van die zelfzuchtige familie van Fixie. Wat een onbehouwen, egoïstische mensen zijn dat toch. Ik voel een onderhuids gekriebel als Fixie weer haar tong afbijt en haar broer en zus niet tot de orde roept. Ze blijven haar maar vernederen en doen wat ze zelf willen. Trouwens, ik zou Fixie ook wel door elkaar kunnen schudden: “Kom voor jezelf op, meid! Je broer en zus maken er een puinhoop van!”.

Dat vind ik knap aan Kinsella, ze weet je altijd mateloos te irriteren met onnozele en tenenkrommende personages :D

Dag 4:

Janneke: In de auto op en neer naar Leiden heb ik weer ruim een uur tijd om te luisteren naar de avonturen van Fixie. Het is zeker knap dat Kinsella je met haar personages kan irriteren, maar ik vind het wel echt echt irritant soms hahaha. Ik kan me ook niet zo goed voorstellen dat je zo'n relatie met je broer en zus kan hebben en niet tegen ze kan zeggen joh doe nou eens normaal. Het verhaal vind ik we leuk om naar te luisteren, ondanks dat je het al snel doorhebt welke kant het op gaat. Het is gewoon lekker luisteren en genieten. 

Dag 5:

Sanne: Onderweg naar Marieke voor een feelgoodvergadering luister ik weer een stukje in het luisterboek. Inmiddels ben ik op tweederde van Voor wat, hoort wat. Het is gestopt met regenen, na dagen van onophoudende buien en windstoten. Ik vraag me af of voor Fixie nu ook eindelijk de zon eens zal gaan schijnen. Maar met nog vier uur luisteren te gaan ben ik bang dat het voor haar (en voor mij) weleens tegen kon gaan vallen.

Dag 6: 

Janneke: Veel losse luistermomentjes vandaag. Tijdens een wandeling, boodschappen en het koken, maar nu ik wat verder in het boek ben, is dat geen probleem gelukkig. Je pakt het verhaal zo weer op! Voor Fixie ziet het er inderdaad niet erg zonnig uit, maar daar zal vast nog wel verandering in komen. Ik moet nog 2,5 uur luisteren en vraag me wel af wat er nog moet gebeuren, want alle lijntjes komen nu samen. Maar Kinsella heeft vast wel een verrassing voor ons in de petto. 

Dag 7:

Sanne: Eindelijk, Fixie (en het weer) hebben het licht gezien! Kinsella zou Kinsella niet zijn als na alle regen, de zon niet zou gaan schijnen. En daar ontpopt zich een sterke vrouw, die echt wel van aanpakken weet. Heerlijk om zo'n verandering te zien bij Fixie. Daarbij zorgt ze niet alleen voor een verandering bij zichzelf, maar ook voor verandering bij de andere personages.

Met veel plezier hebben we naar het boek geluisterd en wat ons betreft hangt ons oordeel tussen de drie en vier sterren. De opbouw duurde wat lang, en uiteindelijk weten we dat de irritante persoonlijkheden wel weer voor een omslag zorgen, maar de setting van een familiebedrijf en de daarbij behorende problemen was weer eens iets anders. Een heerlijk luisterboek!

Dag 8:

Janneke: Yeah go Fixie! Eindelijk komt ze voor zichzelf op en maakt haar zaakjes op orde. Dat werd wel tijd. Eerlijk gezegd vond ik het iets te lang duren voordat er ontwikkeling kwam in de personages! Ze hebben me erg lang geïrriteerd. Maar ondanks dat ik het te lang vond duren, is het wel erg goed gedaan! Je gaat zelfs van de personages houden terwijl ik een paar uur geleden niet had gedacht dat het zou kunnen! 

We hangen inderdaad tussen de drie en vier sterren, maar ik heb hem toch afgerond naar drie sterren. Leuk verhaal om te luisteren of te lezen natuurlijk, maar het te lang ergeren aan personages vind ik niet zo heel fijn. Heel erg mooi om te lezen wel hoe ze zich ontwikkelen en hoe je het verhaal toch met een voldaan gevoel afrond!

Veel liefs,

Janneke en Sanne

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

P.s.: Voor wat, hoort wat! Jullie hebben onze buddyread gelezen, dus speciaal voor jullie zullen we op verzoek een ander luisterboek bespreken. Welke van onderstaande boeken zou je graag door ons beluisterd en besproken willen zien? 

  • Anna’s twijfels - Dani van Doorn
  • De kaart van zout en sterren - Jennifer Zeynab Joukhadar
  • De boekwinkel voor gebroken harten - Robert Hillman
  • Over de grens - Mechtild Borrmann

Laat het ons weten in een reactie! :) 



Reacties op: Buddyread: Voor wat, hoort wat - Sophie Kinsella

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sophie Kinsella

Sophie Kinsella

Sophie Kinsella is het schrijverspseudoniem van Madeleine Wickham. Onder haar ei...