Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Feelgood Club en hun favoriete Leesclub (boek)

op 17 februari 2019 door

Februari staat in het teken van de leesclubs. Op Hebban worden jaarlijks meer dan 100 verschillende leesclubs georganiseerd. We plaatsten al een blog met boekenkasten vol leesclub-boeken en onze tips voor mooie boeken om deze maand te lezen. Voor deze blog keken wij eens terug naar onze deelnames aan de Hebban leesclubs. Welke leesclub boek maakte het meeste los? En welke leesclub was het leukste?

9497741ebf548e87f7d81d1fd590db77.jpg

- door Marieke

Bij de Feelgood Club zijn we natuurlijk erg gericht op het lezen van Feelgood romans (en aanverwante boeken). Maar we vinden het ook leuk om deel te nemen aan de leesclubs van Hebban. Natuurlijk zijn we blij als er een mooie roman voorbij komt, maar soms willen wij ook weleens wat anders en de diverse leesclubs bieden die mogelijkheid.

Marieke stelde haar Feelgood collega's de vraag:

Wat vonden jullie een hele leuke leesclub om aan mee te doen? En waarom, kwam dat door het boek, of door de leesclub?

De antwoorden van de dames van de Feelgood Club lees je hier in deze blog.

9497741ebf548e87f7d81d1fd590db77.jpg

Lore:
Het is weeral een tijdje geleden dat ik meedeed aan een leesclub. Iedere leesclub is een ervaring op zich. Je maakt iedere keer kennis met andere hebbanners en zo is ook de discussie en de punten die aangehaald worden iedere keer anders. Door de discussie kijk ik anders naar het boek en merk ik dat ook mijn recensies beter onderbouwd zijn. Een leesclub waar ik erg van genoten heb is die van Maud van Anne WestAnne West volgde de discussie op de voet en kon zo ook enkele vragen beantwoorden. Dit gaf een leuke input. Leesclubs waarbij de auteur meedoet zijn voor mij altijd net iets specialer omdat je de kans hebt om je vragen meteen aan de auteur te stellen.

Sanne:
Leesclubs vind ik altijd een verrijking van de leeservaring. Het geeft niet alleen inzichten in de mening van een ander, maar door er dieper op in te gaan leer je ook je eigen mening beter kennen. Aan meerdere leesclubs deed ik mee, de ene keer beviel het boek beter dan de andere keer, maar dat hoort er bij. Vaak grijp ik een leesclub aan om weer eens iets anders te lezen dan binnen mijn wel zo vertrouwde genres. Een van mijn eerste leesclubs met feelgood boeken waren Enkeltje Ierland van Charlotte de Monchy en Zand erover van Elsbeth Witt. Feelgoods van eigen bodem. Ik hou er van!

Nathalie:
Ik zie hier vaak mooie leesclubs voorbij komen, maar besefte me begin van de maand pas dat ik me zelden opgeef voor leesclubs. Ik heb een keer een buzz leesclub gedaan op Hebban, De vijfde brief van Nicola Moriarty, maar verder niet. En waarom? Weet ik eigenlijk niet.
Maar deze maand doe ik mee met de leesclub De meisjesmagneet van Jackie van Laren. En als het me bevalt, misschien ga ik toch maar vaker meedoen.

Helma:
Ik heb inmiddels 33 leesclubs mogen coördineren en het leuke van een leesclub coördineren is, dat je de vrijheid hebt om zelf de vragen naar aanleiding van het boek te verzinnen om zo de discussie op gang te brengen. De uitdaging is natuurlijk om deelnemers op elkaar te laten reageren en niet alleen maar hun antwoord op de vraag te laten geven. Bij de ene groep lukt dat beter dan bij de andere groep. Er zijn twee leesclubs die ik gecoördineerd heb en die me erg bijgebleven zijn, en ondanks dat het geen feelgood maar non-fictie is verdienen ze hier een plaatsje: Izar van Carlo Groot (leesclubboek van het jaar 2017) en Verloren Taal van Bronja Prazdny. Allebei mooie boeken vol rauwe emotie en kwetsbaarheid. De bijdrage van de auteurs aan de leesclub maakten het af door de open manier waarop ze de vragen van de leesclub beantwoordden. Maar ook de deelnemers zelf maakten het tot een zeer interessante leesclub, waarin ook persoonlijke verhalen werden gedeeld.

Diana:
Ik vind het geweldig om leesclubs te coördineren. Maar, er gaat wel veel werk en tijd in zitten, dus ik doe het nu nog maar sporadisch. Mijn meest bijzondere leesclubervaring was het boek Rode Letters van Ann Bisschop. Het was erg populair en ik was al voor het lezen sceptisch. Ik bleef sceptisch en bleek een van de weinigen te zijn die niet zo heel erg van het boek had genoten. Ik vond het bijzonder om te zien hoe meningen uiteen kunnen lopen en een leesclub te leiden zonder dat er ruzie ontstaat.

9497741ebf548e87f7d81d1fd590db77.jpg

Mandy:
Ik heb al aan meerdere leesclubs meegedaan. Ik vind het altijd erg leuk om mee te doen, omdat je wat langer in het boek blijft hangen daardoor. Je hebt het er nog eens over, hierdoor krijg je soms ook andere ideeën over het boek en word je gewezen op dingen die je eerder misschien helemaal niet opgevallen waren. De laatste leesclub waar ik aan mee heb gedaan was de leesclub met het boek Zondagskind van Judith Visser. De leesclub was extra speciaal, omdat Judith overal op reageerde en met liefde alle vragen beantwoordde. De leesclub kreeg hierdoor extra veel interactie. Daarnaast was het ook een leerzaam boek. De meeste mensen die mee deden, waren docent of op een of andere manier werkzaam met kinderen of hadden een familielid met autisme. De leesclub kreeg daardoor extra inhoud, want iedereen sprak vanuit zijn eigen expertise.

Marieke:
Mijn eerste leesclub die ik mee mocht doen bij Hebban was ook gelijk met een boek dat ik helemaal geweldig vond: Britt-Marie was hier van Fredrik Backman. Het was in 2015 en staat nergens in de Hall of fame, maar het is wel een heel mooi boek.
Helma gaf aan dat ze 33 leesclubs heeft gecoördineerd. Ik blijk ook al op 28 te zitten, maar het is ook erg leuk om te doen. Van die serie leesclubs vond ik De wonderjaren van Billy Marvin wel erg leuk, omdat het een verrassend goed boek was met een link naar de 80's en een hele leuke leesclub.

Marleen:
Ik vind leesclub altijd zo leuk omdat je extra inzichten krijgt in een boek. Andere lezers vallen natuurlijk weer andere dingen op en zo kun je toch weer op een andere manier naar het verhaal kijken. Mijn eerste leesclub die ik mocht coördineren was Misschien ooit van Colleen Hoover en daarmee ook gelijk mijn favoriet. Het was natuurlijk even wennen hoe het coördineren precies in z'n werk ging, het was zo'n fijne kennismaking!

Janneke:
Ik heb al aan behoorlijk wat leesclubs meegedaan en ook gecoördineerd. Erg leuk om te doen, want je haalt toch altijd wat extra's uit een boek. Daarnaast leer je ook andere lezers wat beter kennen.

Mijn leukste leesclub waar ik aan heb meegedaan was ook meteen de meest recente. Namelijk van het boek Historische verhalen uit de middeleeuwen. Het leuke aan deze leesclub was, dat hij eens anders was dan de normale leesclub. Het waren namelijk allemaal korte verhalen dus dat vereist toch een iets andere aanpak. We hebben alle verhalen besproken en ik heb hier zo veel van geleerd. Het duurde iets langer, maar dat was juist leuk.

Renate:
Leesclubs zijn leuk, je leert ook van anderen. Zelf ben ik een lezer die gewoon geniet van een boek en er daardoor niet allerlei diepere lagen uithaalt, wat een boek overigens niet minder maakt vind ik.
Maar doordat anderen dat wel doen haal je andere dingen uit het verhaal waar je dan toch weer van leert en je er op een andere manier tegen aankijkt. Verder is het ook gewoon heel leuk om te kijken of je mening juist een beetje hetzelfde is of juist helemaal niet.

Ik vind het heel bijzonder als een auteur ook echt meedoet in de leesclub zoals bij De laatste getuige van Frank Krake en Onder de sterren van Montpellier van Marina Folkers.

9497741ebf548e87f7d81d1fd590db77.jpg

Lees jij weleens mee in een Hebban leesclub, wat was jouw leukste leesclub lees ervaring? We horen het graag in een reactie onder deze blog.



Reacties op: De Feelgood Club en hun favoriete Leesclub (boek)

Meer informatie

Gerelateerd