Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Feelgood Club leest Bestemd voor mij van Chantal van Gastel

op 18 december 2018 door

Als de naam Chantal van Gastel valt, zit de Feelgood Club vooraan. Toen bekend werd dat uitgeverij The House of Books vijf exemplaren aan ons beschikbaar stelde voor een groepsread, konden twee andere leden het niet laten om ook aan te sluiten. De nieuwe Van Gastel moest voldoen aan hoge verwachtingen. Is het deze razendpopulaire schrijfster gelukt daar aan te voldoen?

- Door Diana -

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

Bestemd voor mij

De feestdagen staan voor de deur en Jessica kijkt uit naar een lang weekend met haar beste vriendinnen Micky, Hannah en Debbie. Al jarenlang delen ze alles met elkaar, maar er is een nadeel: ze zien elkaar veel te weinig. Daarom besluiten de vriendinnen bij elkaar te komen in het familiehuis waar Jessica en Micky vroeger al hun vakanties doorbrachten. Bij aankomst wacht hen echter een verrassing. De meiden zijn niet de enige gasten in het vakantiehuis. Herinneringen komen tot leven, waaronder ook die aan een oude liefde, die Jessica liever wil vergeten. Maar dát laat het huis niet toe.

42ff1ac40eded571d904e3fc69803572.jpg

Winterse cover

“De kleuren passen ontzettend mooi bij elkaar en de afbeelding van de besneeuwde berg past perfect in het verhaal”, zegt Marleen. Renate denkt meteen aan een gezellig avondje op de bank met Bestemd voor mij: “Ook een cover die heerlijk past bij deze winterse tijd met een beker chocolademelk erbij.” Sanne probeert de cover te doorgronden: “De bergen, de blauwe getinte cover met daarop een vrouw in de sneeuw stralen rust, maar ook vastberadenheid uit. De vrouw heeft een doel voor ogen, voor ons is nog niet duidelijk wat dit is, maar het is te vinden in het huisje.” Ook Diana probeert wat van de cover af te leiden en zij vindt: “Een cover kan me in een bepaalde stemming brengen, en ik denk dat dit boek dat goed lukt met een idyllisch winters plaatje.” Lore zegt: "Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel, ohja, dat deed ik ook, op de boekenbeurs!"

Beelden die je zo voor je ziet

Tijdens het lezen valt Diana het volgende op: “Bij vlagen kan er gelachen worden, maar Van Gastel durft ook zwaardere onderwerpen aan te snijden. Die dan weer door de vlotte schrijfstijl nergens echt zwaar aanvoelen.” Sanne prijst de schrijfstijl van Van Gastel: “Ze heeft een natuurlijke manier van vertellen en het is net of je je bevindt tussen vriendinnen. Haar woordkeuze is alledaags en niet ingewikkeld.” Nathalie is het daar mee eens: “De balans in alles is perfect, het leest lekker vlot en elk stuk in het verhaal heeft echt een functie om iets over te brengen aan de lezer. Er zitten geen saaie stukken tussen.” Lore heeft heeft het gevoel dat ze met de vriendinnen mee is op vakantie. Marleen heeft een kleine kanttekening over de schrijfstijl: “Van Gastel wisselt het heden en het verleden met elkaar af, maar dit vond ik een beetje rommelig gedaan. Juist omdat er zo wordt gewisseld met bijv. mails, normaal taalgebruik en berichtjes wordt helemaal een beetje teveel van het goede.”

Zijn dit mijn vriendinnen?

Marleen had niet zoveel met hoofdpersoon Jess: “Ik vond de personages echt het minste van het verhaal en dan vooral hoofdpersoon Jess. Zij is helaas de reden dat mijn waardering op 3 sterren is blijven steken, want wat vond ik haar naïef en zeurderig.” Renate kan zich hier wel in vinden: “Wel heb ik Jess echt een hele tijd een muts gevonden, hoewel ze later ook wel erg vergevingsgezind was.” Over de andere meiden is de groep het eens: “De vriendinnen zijn superleuke meiden, maar totaal verschillend”, zegt Nathalie. Diana vult aan: “De relaties zijn zeer herkenbaar beschreven en je kunt je het zo voorstellen dat je een van de vriendinnen in de groep bent.”

Luchtig en toch heftige onderwerpen

“Door een goede balans tussen de diepgang in de onderwerpen, wordt het verhaal nergens te zwaar en blijft het een heerlijk winters verhaal dat je niet weg wil leggen”, vindt Diana. Sanne zegt daarop: “Dertigers zullen zich ongetwijfeld herkennen in de strubbelingen van de vriendinnen Jessica, Micky, Hannah en Debbie.” Lore: "Er wordt geen enkel probleem uit de weg gegaan. Diversiteit is ook iets wat niet geschuwd wordt door Chantal van Gastel." Voor Nathalie is één ding zeker: “Ik vind dit nu haar beste verhaal. Ze is nog beter geworden dan ze al was.” Marleen heeft nog een kanttekening die ze graag deelt: “Wat ik wel een beetje jammer vond is dat de bijpersonages regelmatig echt een podium kregen, maar waarbij het al vrij snel weer werd afgekapt omdat het verhaal rond Jess zou draaien. Jammer, want daar was zeker ruimte voor geweest!”

Aanrader!

Eén ding is zeker. De dames van de feelgood Club zien Bestemd voor mij als een dikke aanrader deze winter. Renate kwam helemaal in de winterse sfeer: “Een boek dat je laat lachen, je bepaalde dingen voor je laat zien, die je helemaal niet voor je wil zien! En het maakt dat je zin krijgt in een sneeuwballengevecht met daarna een kop erwtensoep.” Nathalie zegt: “Het boek is niet alleen maar feelgood, maar heeft ook de benodigde diepgang om het net ietsje meer power te geven.” Lore zegt: "Het verhaal en de schrijfstijl namen mij mee en ik verdween in het boek voor een paar uurtjes." “Zware stukjes worden afgewisseld met hilarische momenten. Hardop gelach en het wegpinken van tranen gaan heel goed samen!”, vult Sanne nog aan. De lezeressen die de voorgaande boeken van Van Gastel kennen prijzen het feit dat bekende personages terugkomen.

42ff1ac40eded571d904e3fc69803572.jpg

Helma's luisterervaring met Bestemd voor mij

Natuurlijk is er altijd wel een lid van de Feelgood Club die het net even wat anders aan wil pakken. Helma besloot het boek te luisteren in plaats van te lezen. " Ik heb het boek geluisterd en dan vind ik het altijd een beetje lastig iets over de schrijfstijl te zeggen, omdat het toch altijd een beetje anders overkomt. Het klonk als een vlotte schrijfstijl en ook het heen en weer springen tussen heden en verleden was luisterend goed te volgen", zegt Helma over de schrijfstijl. Ook Helma had wat moeite met hoofdpersoon Jess: "Hoofdpersoon Jess vond ik niet altijd even leuk. Ze is nog erg op zichzelf gericht en het inderdaad de 'grote Jessica show' zoals een van haar vriendinnen uitroept. En als je erachter komt welk verleden Aram en zij hebben, snapte ik haar eigenlijk helemaal niet meer." Over het verhaal zegt Helma het volgende: "Het verhaal blijft ondanks een paar zwaardere themas luchtig. Het is vooral een verhaal over vriendschap en Jess' veranderende kijk op haar eigen leven en hoe dat effect heeft op de mensen om haar heen." Ze vond het verhaal soms zelfs ontroerend. En dan het eindoordeel, hoe heeft Helma het luisterboek ervaren? "Ik moest in het begin even wennen aan het heen en weer springen in de tijd. Maar daarna was het prima te volgen. De voorleesstem van Robin Steegman is plezierig om naar te luisteren. Het enige moment dat ik me ergerde aan het luisteren was toen er een hoofdstuk was gewijd aan een e-mailwisseling tussen Jess en Vincent, waarin bij elk berichtje, dat soms maar bestond uit een zinnetje, het volledige e-mail adres en het onderwerp werd herhaald. Als je dat dan dertig keer gehoord hebt, ben je er wel klaar mee. Op dat soort momenten pak ik er liever het leesboek bij. Verder was het prima luisterervaring en heb ik genoten van het boek."

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

Wat is bestemd voor de feelgood Club?

Marleen:
Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in het lot. Ik geloof in keuzes en dat deze keuzes je brengen waar je op dat moment bent. Wil je ergens anders zijn, dan zul je andere keuzes maken. En ja, dat is zeker niet altijd makkelijk, weet ik uit ervaring, maar absoluut wel het beste om op een mooi moment in je leven uit te komen.
Renate:
Pffff moeilijk, ik geloof nooit zo dat er dingen echt bestemd voor je zijn, maar als dat wel zo is dan zal vast het tegendeel bewezen worden, maar dan zie ik wel wat bestemd voor mij is, tot die tijd ga ik gewoon genieten van elk boek, mijn familie, vrienden en werk.
Nathalie:
In de liefde heb ik mijn droomprins onderweg in het vliegtuig naar Kreta leren kennen. Ik was toen niet zoekende, maar alsof deze vakantie bestemd voor ons was. We zijn nog steeds maatjes. In werk, begin dit jaar was ik nog hard zoekende naar die ene baan die goed bij mij past. En die heb ik eind januari gevonden. Een mooie balans van lekker administratief bezig zijn en klantencontact. En fijne collega's. Ik zit hier helemaal op mijn plek en heb plezier in mijn werk.
Sanne:
Dat vind ik een lastige vraag. Ik zie wel wat bestemd is voor mij! Ik denk dat dit gaandeweg aan verandering onderhevig is. Maar op dit moment geloof ik dat het voor mij is voorbestemd om lekker te lezen :)
Diana:
Ik geloof in het lot en ik geloof dat dingen met een reden gebeuren. Ik geloof dat het leven dat ik nu leid, in Limburg met mijn droomprins en een kleine op komst bestemd voor mij is. Ook geloof ik dat het nieuwe huis dat wij volgend jaar betrekken niet voor niets op ons pad is gekomen. Ik denk dat in mijn leven nog veel voor mij bestemd is en dat ik niet weet wat, dat vind ik wel zo prettig. Ik 'laat' me wel leiden.
Lore:
Wat een moeilijke vraag! Ik ben er eigenlijk niet echt mee bezig met waar ik ooit terecht zal komen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.

En hoe is dat voor jou, wat is er bestemd voor jou? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog!



Reacties op: De Feelgood Club leest Bestemd voor mij van Chantal van Gastel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chantal van Gastel

Chantal van Gastel

Ik ben Chantal van Gastel, auteur van 7 feelgoodromans, 2 verhalenbundels en 2 p...