Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Feelgood Club leest klassiekers

op 29 november 2018 door

We zijn alweer bijna aan het einde van de Klassieker maand november gekomen en we sluiten deze af met het lezen van een (literatuur) klassieker. Hoe is dat ons bevallen?

- door Marieke -

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Een maand vol klassiekers, feelgood, literatuur zelfs jeugdboeken en een enkele klassieke thriller is op onze spot voorbijgekomen. We wilden de maand afronden met het lezen van een echte klassieker. Dat 'klassieker' geen standaard term is, hebben we al opgemerkt. Wie beslist wat en wanneer een boek een klassieker is? Toch is er een aantal waarbij daar niet over gediscussieerd hoeft te worden. Vaak zijn het boeken die al wat ouder zijn en die nog steeds worden gelezen. Vaak staan die boeken op de leeslijst voor middelbare scholieren.

We keken eens wat wij nog in de kast hadden staan, of wat we nog een keer wilden (her)lezen. Hoe is dat bevallen? Hadden we tijd (en zin) om dat boek uit te lezen, of blijven we vanaf nu toch ons Feelgoodgenre trouw? Dat de dames van de Feelgood Club niet stonden te trappelen om mee te doen, blijkt wel uit het resultaat: Mandy en Marieke lazen een boek ook werkelijk uit, Renate begon heel dapper, maar die gaat in 2019 nog even verder en de rest haakte voortijdig af wegens gebrek aan tijd.

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Drie klassiekers

Marieke las Ik ook van jou - Ronald Giphart

Het leek mij een erg leuk idee. Die klassiekers zijn toch niet voor niets klassiekers? Zoveel mensen die hebben genoten en nog steeds genieten van boeken die wat ouder zijn, maar nog steeds genoeg te bieden hebben.
Ik heb een flinke verzameling boeken en dacht daartussen wel iets te vinden. Dat klopt, keuze zat want ik haal nogal eens wat boeken bij de kringloop en ben vooral gek op de verzamelingen die door kranten als AD en Volkskrant zijn uitgegeven. Na wat schiften bleven er twee over: Heren van de thee van Hella Haasse en Ik ook van jou van Ronald Giphart. Die laatste had ik eens meegenomen voor mijn pubers omdat die op de leestlijst staat en omdat ik ooit een (jonge) actrice had horen zeggen dat ze altijd zo moest lachen om zijn boeken.

Het werd dus Ik ook van jou. En het viel me niet mee. Het is een nogal studentikoos boek, hoewel de hoofdpersonen toch de studentenleeftijd voorbij zijn, gedragen ze zich nog steeds zo. Twee jonge mannen, Ronald en Fräser, gaan een kanotocht maken in de Dordogne. Fräser is nogal breedsprakig en kan het bijna alleen maar hebben over literatuur en seks, tot vervelends toe. De tweede verhaallijn is interessanter. Ronald is bezig met het schrijven van een boek over zijn grote liefde Reza en kijkt terug op zijn tijd met haar, wat een destructieve liefdesrelatie was die steeds meer uit de hand liep.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb niet hoeven lachen en ik heb er weinig leesplezier aan beleefd. Ik heb me vooral geërgerd aan de grote dosis gebral over seks en de irritante breedsprakigheid van Fräser. Sommige stukken over de relatie van Ronald en Reza waren beter te lezen, maar ik was vooral blij toen het boek uit was.
Het boek is ook verfilmd met Anthonie Kamerling en Angela Schijf, maar ook de trailers op YouTube hebben me niet overtuigd om de film te gaan kijken. 

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Mandy las De passievrucht van Karel Glastra van Loon

Ik heb gekozen om De Passievrucht te lezen van Karel Glastra van Loon. Dit boek stond nog in mijn kast en mijn eerste indruk was dat het boek niet al te dik was en ook maar korte hoofdstukken had, wat ik altijd wel positief vind. Het boek leest fijn doordat het best wel toegankelijk taalgebruik heeft (het boek is dan ook niet zo erg oud, uit 1999). Het heeft een interessante invalshoek, omdat de hoofdpersoon erachter komt dat hij onvruchtbaar is en ook altijd al is geweest, terwijl hij toch een zoon heeft. De zoektocht naar de biologische vader begint, maar is erg lastig aangezien het niet aan moeder gevraagd kan worden, want die is al tien jaar dood. De zoektocht is niet heel erg interessant of uitgebreid, uiteindelijk worden er maar twee mensen verdacht, maar toch is het interessant genoeg om door te lezen. Ik had het boek zelfs binnen vijf dagen uit, wat gezien mijn drukke week en gezien het feit dat het een klassieker is, een hele prestatie is. En dat zegt ook genoeg over het boek. Het is vlot en boeiend. Uiteindelijk had ik voor het einde wel een vermoeden wie 'de dader' was en dat vermoeden bleek ook te kloppen, maar dat doet gelukkig weinig af aan het verhaal dat ook nog eens mooi wordt afgerond. Je zit niet met vragen en dat vind ik altijd een pluspunt. Voor mij een geslaagde ervaring!

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Renate leest Les liaisons dangereuses van Pierre Amboise Choderlos de Laclos

Ik kan vast al wel toegeven dat het mij nooit gaat lukken om op tijd voor dit stukje het boek uit te lezen (maar uiteindelijk gaat het mij ooit wel een keer lukken). Het boek waar ik het over heb is Riskante relaties van Pierre Ambroise Choderlos de Laclos, een hele mondvol.
Dit boek staat ook echt al jaren in de kast. Ik ben er ook altijd wel nieuwsgierig naar, maar na verschillende verfilmingen zoals Cruel intentions te hebben gezien kwam het toch nooit de kast uit.

Nu ik begonnen ben, merk ik dat het door de kleine lettertjes voor mij erg lastig lezen is. Ik heb vanwege mijn fibromyalgie moeite om mij te concentreren wat af en toe het lezen moeilijk maakt als de lettertjes erg klein zijn. Dus ik lees steeds maar kleine stukjes. Ik vind het wel een boeiend boek, dat ik ook echt door wil blijven lezen omdat ik benieuwd ben hoe het met de verschillende personages verder zal gaan. Alleen lukt me dat fysiek gewoon niet.

Ik lees gewoon heel rustig verder, en dan is die vanzelf een keer uit. Tot nu toe vond ik het erg mooi en misschien is het niet helemaal feelgood, maar uiteindelijk gaat het toch vooral om alle facetten van de liefde denk ik!

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Het idee van "laten we eens een echte klassieker lezen was leuk. Toch zijn we niet voor niets de Feelgood Club en duiken we liever in Feelgood en historische romans. Morgen hebben we nog een laatste klassieker blog, waarbij we onze glazen bollen oppoetsen en voorspellen welke Feelgood romans in aanmerking komen als Moderne klassieker!

Pak jij nog wel eens een klassieker op? Of lees je net als wij liever nieuwere boeken uit het feelgood genre?

4c56ea1e733ced679f7406dfd7cc197e.png

 



Reacties op: De Feelgood Club leest klassiekers

Meer informatie

Gerelateerd