De Feelgood Club over 2018

op 31 december 2018 door

Het is de laatste dag van het jaar. Wij als Feelgood Club kijken terug op een heerlijk 2018. Wat hebben we veel gedaan, mooie boeken gelezen, leuke auteurs gesproken, gezellige uitjes gehad en (ook niet onbelangrijk) een hele hoop leuke informatieve en gezellige blogs geschreven.

Hoe kijken wij terug op dit tweede jaar bij de Feelgood Club, welke boeken zijn in onze top drie beland en welke blogs vonden wij de leukste? Je leest het in dit overzicht.

- door Marieke -

81afec4705ec25ab4aafcc20c96c9526.jpg

Nathalie
We hebben een heel leuk Feelgood team en hebben in 2018 een paar keer met elkaar afgesproken. Dat vond ik heerlijke Feelgood momentjes. Ik hoop echt dat we nog heel lang met elkaar door mogen gaan met deze Feelgood Club.


Mijn persoonlijke Hebban Reading Challenge heb ik net niet gehaald, ik heb een druk jaar gehad met minder leestijd, maar dankzij deze club heb ik dit jaar drie nieuwe lievelingsauteurs aan mijn lijstje toegevoegd: Yvanka van der ZwaanColleen Hoover en Rosie Walsh. Ik blijf de hot-or-not=artikelen, de buddy- en groepsreads voor onze club heel leuk vinden.

Mijn ultieme Hebban hoogtepunt van 2018 was dat ik mijn favoriete auteur Marian Keyes mocht interviewen. Helaas via e-mail en niet in levenden lijve. Maar ik vond het supergaaf dat ik deze kans kreeg. Het feelgood bakrecept dat ze ons gaf staat trouwens nog steeds op mijn bucketlist om zelf te gaan maken. Ook lazen we haar nieuwe boek Nu even niet met de groep. En leuk dan om te zien dan dat haar boek goed is bevallen.

Verder vond ik het mooi om Indie auteurs te mogen interviewen en hun boeken voor even in de schijnwerpers op onze spot te zetten. Het is heel moeilijk om in je eentje tussen de boeken van de grote uitgevers op te vallen en ik vind het leuk om zo minder bekende auteurs toch een mogelijkheid te bieden. In 2019 hoop ik trouwens zelf opnieuw het Indie selfpub avontuur aan te gaan.

Wat ik heel stoer vond, maar ook best doodeng, was samen met Mandy de eerste Hebban Feelgood Clubprijs uitreiken bij Hebban live. Ik was super zenuwachtig, maar uiteindelijk werd deze dag een mooie en gezellige middag.

Mijn top drie uit Feelgood club 2018:

 1. Interview Marian Keyes en groepsread van Nu even niet
 2. We love Indie reeks
 3. Hebban live dag met eerste Feelgood Club prijswinnaar


Top drie favoriete boeken van 2018:

 1. Liefde & geluk - Jenna Evans Welch
 2. Nu even niet - Marian Keyes
 3. Zeven perfecte dagen - Rosie Walsh

2b190e19639d897d1f879bcdace80f9d.jpg

Sanne:
Volgens mij kunnen we terugkijken op een heerlijk feelgood jaar. Nog even en we beginnen alweer aan ons derde jaar. Ongelofelijk! We zijn een leuk clubje meiden en ik geniet van de dingen die we samen mogen doen.

Wat dacht je van al die buddy reads! Elke zaterdag verschijnt er weer een artikel waarin we als koppel een boek bespreken. Deze manier van lezen zorgt altijd weer voor nieuwe inzichten, dat spreekt me erg aan. Op deze manier heb ik behoorlijk wat mooie boeken gelezen zoals Wat het hart kan horenDe NachtroosHet VlindereilandBloesems in de herfst (een graphic novel) en Een jaar met jou. Het zijn er behoorlijk wat. En dan heb ik het nog niet eens over de groepsreadings die we ook regelmatig mogen doen. Geluksvogels zijn we!

Vooral het samenwerken met de meiden vind ik erg leuk. De boekenuitstapjes die we samen maken zijn heerlijk om op terug te kijken en echte hoogtepunten van het afgelopen jaar. Nog niet zo heel lang geleden doken we met een aantal van ons de bios in, om de verfilming van Zwaar verliefd te kijken. Heerlijk gezellige momentjes zijn dat!

Zelf heb ik een sterke voorkeur voor historische romans en luisterboeken.

Top drie feelgood momenten

 1. De buddy read met EllyK  waarbij ik niet alleen Elly beter leerde kennen, maar ook mijn liefde voor de boeken van Lucinda Riley is ontstaan. Er staat weliswaar maar een titel van Riley in mijn lijstje met favoriete boeken van 2018, maar alleen omdat ik mijn top drie niet vol wilde zetten met haar boeken ;-)
 2. Toch nog een ander Lucinda Riley momentje in mijn top drie: ik mocht de winnares van de Hebban Clubprijs interviewen. Weliswaar schriftelijk, maar zeker niet minder tof.
 3. De boekentip-estafette is een van mij favo rubrieken. Je leest zo iets dat je wellicht niet zo snel zou pakken. Bij het boek dat Diana mij tipte moest ik even doorzetten, maar ik werd uiteindelijk getrakteerd op een ontroerend einde.

Top drie feelgood boeken

 1. De zeven zussen - Lucinda Riley
 2. Witte chrysant - Mary Lynn Bracht
 3. Een jaar met jou - Julia Wehlan

44f7d449eff880243e2caeeee225fcca.jpg

Lore:
Wat was 2018 weer een top feelgood jaar! Opnieuw een jaar achter ons, op naar het volgende jaar. Het lukt me ook meer en meer om aanwezig te zijn op boek-events. Hierdoor leer ik iedereen nog beter kennen en hebben we iedere keer weer leuke dagen om op terug te kijken.

2018 was absoluut een topjaar van boeken. Ik mocht heel wat mooie boeken lezen dit jaar. Zo heb ik een nieuwe all-time-favourite, namelijk Nooit meer van Colleen Hoover. Tijdens de verschillende hot-or-not-artikelen, buddy en groepsreads leerde ik ook nog andere geweldige boeken kennen: De tijd van de vuurbloemen, Voor mij, Zeven perfecte dagen en De zang van de Hoornschelp.

Dankzij andere artikels waar ik niet aan meewerkte las ik ook nog enkele toppers van verhalen. Zo las ik ook nog De Deal, Geachte Mr. Knightley en Mijn beeld van jou. Deze kwamen allemaal voorbij op de feelgood-spot. Ik werd enthousiast door de andere dames en dat werd absoluut waargemaakt!

Over mijn top drie feelgood momenten van dit jaar moest ik nog even nadenken. Wat moeilijk om er maar drie te mogen kiezen, maar dit zijn ze geworden.

 1. Boekerij feelgood event Voor mij was het de eerste keer dat ik naar het Best of Romance event ging en wat was het leuk! Een dag waarbij we met alle dames samenkwamen en waarop ik weer veel te veel boeken kocht.
 2. 12 Redenen waarom mijn bezoek aan de boekenbeurs geweldig was Ook de boekenbeurs mocht dit jaar natuurlijk niet ontbreken, ik ging zelfs twee keer en ging naar huis met een paar mooie boeken en ontmoette ook Chantal van Gastel!
 3. De 25 mooiste boeken van Lore De moeilijkste taak die ik dit jaar had. Het opstellen van mijn top 25. Het was een heuse marteling! Tussen al die geweldige boeken die ik ooit al las moest ik er 25 kiezen. Na heel wat tobben en slapeloze nachten ben ik er toch uitgeraakt.


En toen moest ik ook nog mijn top drie feelgoodboeken van dit jaar gaan selecteren, nog zo'n moeilijke opdracht. Ik las zoveel leuke boeken dit jaar.

 1. Nooit meer - Colleen Hoover
 2. De zang van de hoornschelp - Sarah Lark
 3. Wilder - Rebecca Yarros

1adad4fecb5c99492f2af3a5bb5e410e.jpg

Mandy
Mijn doel voor 2018 was het lezen van 52 boeken en het halen van de meeste categorieën. Die 52 boeken had ik in oktober al gelezen, maar de categorieën zijn bij mij een beetje in de vergetelheid geraakt moet ik zeggen. Ik ben halverwege gestopt met het bijhouden ervan en hoewel ik er vast een hoop af kan strepen, is het voor mij het belangrijkst dat ik dit jaar weer lol heb gehad met lezen en een hoop pareltjes op heb mogen pakken. Uiteindelijk heb ik 65 boeken gelezen en mag ik zeker niet klagen, omdat ik begin dit jaar vooral bezig was met het schrijven van mijn scriptie. Dus dat ik mijn doel heb gehaald en er zelfs overheen ben gegaan, vind ik toch weer fijn.

De drie mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen zijn:

 1. Brieven aan de duisternis - Brigid Kemmerer
 2. Zeven perfecte dagen - Rosie Walsh
 3. Witte chrysant - Mary Lynn Bracht


Mijn hoogtepunten van dit jaar bij de Feelgood Club zijn:

 1. Het uitreiken van de Hebban Feelgood Club Prijs in Donner samen met Nathalie.
 2. Ik heb genoten van het dagje uit in Amsterdam met de hele Feelgood Club bij elkaar toen we een kijkje mochten nemen bij de uitgeverij van De Boekerij.
 3. De estafettetip die ik dit jaar kreeg van Lore was Sterrenhemel van Colleen Hoover. Een fantastische schrijfster waar ik komend jaar nog veel meer boeken van wil gaan lezen.

31e53473cec16e437679ff9fd80e6ad0.jpg

Renate:
Het was weer een heerlijk jaar, vol met mooie boeken. Een heel leuk jaar vol met leuke uitstapjes en volle whatsapp groepsgesprekken. Soms keek je op je telefoon tussen je werkzaamheden door en dan had je ineens mega veel berichtjes gemist. Leuk dat we zo met elkaar omgaan.

Het lezen ging erg lekker, ik heb echt heel veel boeken gelezen en de teller staat nu op 111 boeken. Nu zullen daar niet zo veel boeken meer bijkomen. Het was ook fijn om genres af te wisselen, dan geniet je eigenlijk nog meer.

Dit jaar heb ik ook heel veel prentenboeken aan mijn nichtjes voorgelezen. Zo leuk om de liefde voor lezen vast door te geven en ook om te zien dat er vriendinnen om mij heen meer zijn gaan lezen..
En ik heb ook heel veel boeken gelezen die ik misschien anders niet had gelezen, zoals de graphic novel Horizontaal dagboek van een uitgestrekte zwangerschap van Zidrou voor een buddy. En ik heb kennis gemaakt met nieuwe schrijfsters zoals Mary Lynn Bracht.

De challenge is niet helemaal gelukt, heb een of twee categorieën niet afgevinkt, omdat er steeds weer leuke boeken langs kwamen, waar ik eigenlijk meer zin in had :)

Mijn hoogtepunten waren:

 1. Het feelgooduitje bij de boekerij, waar we compleet waren en eerst lekker hebben gelunched en waar logé Lore veel te veel boeken had gekocht.
 2. De meet en greet met Mechtild Borrmann samen met de vrienden van de Feelgood Club. Wat een leuke en aardige vrouw was dat Wel een eyeopener, ik dacht echt dat mijn Duits beter was dan het eigenlijk was.
 3. De boekpresentatie van Chantal van Gastel Super leuk om zoiets een keer mee te maken


Top drie boeken:

 1. Witte Chrysant - Mary Lynn Bracht
 2. De laatste getuige - Frank Krake
 3. De zang van de Hoornschelp - Sarah Lark

3841f8849928574783e6a4a90d30b3f5.jpg

Janneke:
Alweer een jaar voorbij! Ik vind het zo leuk dat we dit al twee jaar met zijn tienen doen. De leuke boeken die we samen mogen lezen, artikelen die we schrijven, uitjes waarin we elkaar weer live zien. Ik vind het echt genieten. En dan vergeet ik nog bijna de groepsapp waar er dagelijks heel wat appjes heen en weer gaan. Mijn vriend zegt dan ook regelmatig: “Ben je weer met je boekenvriendinnetjes aan het kletsen” en dat zijn ze toch ook echt geworden: mijn boekenvriendinnetjes!

Ook deed ik mee aan de Hebban Reading Challenge. Ik vond al die categorieën zo leuk! Het is nu half december wanneer ik dit stukje schrijf en ik moet nog een categorie dus dat gaat zeker lukken. Het leuke aan de categorieën vond ik dat je boeken ontdekt die je misschien anders niet zo snel zou kiezen. Mijn eigen reading challenge heb ik op honderd boeken gezet. Het wordt nog even doorlezen voor het einde van het jaar, maar ook dat gaat me lukken. Zeker met de kerstvakantie in aantocht.

Ook dit jaar hebben we weer veel leuke artikelen geschreven. Een top drie maken is daarom niet zo makkelijk, maar ik kan er toch een paar uitlichten.

 1. Het uitje van de zomer naar het Feelgood event van de Boekerij. Voordat het feest begon, gingen we eerst samen lunchen en dat was ook zo gezellig.
 2. Ik vind het zo leuk dat ik met Marleen ook regelmatig even afspreek, ondanks dat we echt ruim twee uur treinen bij elkaar vandaan wonen! Zo spraken we in het voorjaar af in Amsterdam om samen het boek De deal van Elle Kennedy te bespreken. Een middag met een gouden randje!
 3. Ook de Meet & Greet met Mechtild Borrmann (zij schreef Oorlogskind) was echt een leuke middag. Ondanks dat ik het niet zo heel goed kon volgen in het Duits (oeps), met een beetje hulp van Helma werd ik er toch nog wijs uit. Met als afsluiter gezellig een hapje eten!

Top drie favoriete boeken van 2018:

 1. Nooit meer - Colleen Hoover
 2. De deal - Elle Kennedy
 3. Zeven perfecte dagen - Rosie Walsh

76e2486b810949d54e5dead6efbb4b33.jpg

Marieke:
We love feelgood, ging over in de Feelgood Club, maar de feelgooddames bleven dezelfde. Met ons tienen kwamen er weer evenveel enthousiaste ideeën naar boven en maakten we leuke uitstapjes. Elke dag geniet ik weer van mijn plekje op Hebban en van al die mooie boeken die ik lees en van al die leuke blogs die ik mag schrijven. Zo vond ik het heerlijk om even onder te duiken in klassiekers tijdens de klassiekermaand en schreef een blog over Nostalgie

Mijn top drie

 1. Erg leuk was de middag bij de Boekerij in Amsterdam, maar ook de boekpresentaties van Soraya Vink en Chantal van Gastel  waren bijzonder om mee te maken.
 2. De buddyread met Mandy was erg leuk, omdat ik een boek voorstelde (Kismet - Stefan Tetelepta) dat zij in eerste instantie niet zo zag zitten en vervolgens door de magie van het verhaal werd gegrepen.
 3. En elke maand hebben we een nieuw café waar ik elke dag wel even langs kom om te kletsen met de feelgood volgers. Het gaat echt over van alles en nog wat, zo is er inmiddels een hele discussie over chocolademelk!


Mijn lezen nam dit jaar een enorme vlucht, Naast mijn werk en mijn gezinnetje heb ik er 254 uitgelezen (en ik haalde er de krant mee!). Veel drie en vier sterren, een paar twee sterren en een enkel vijf sterren boek. Het is dan ook niet vreemd dat die op de eerste plek staat in mijn boeken top drie en het is een biografie, niet een feelgood roman. De nummers twee en drie waren veel moeilijker om te kiezen.

 1. My love story - Tina Turner
 2. De kleuren van het leven - Lorraine Fouchet
 3. De tijd van de vuurbloemen - Sarah Lark

8fedb7774528faef4fc08a4d16a80083.jpg

Marleen:
Wat een heerlijk jaar was het weer, en vooral enorm feelgood! Ik kan zo enorm genieten van de energie, alle goede ideeën en de gezelligheid van ons groepje. We hebben het afgelopen jaar ontzettend mooie boeken mogen lezen, soms zelfs primeurs, elkaar af en toe ontmoet en vooral heel veel gezellige, leuke en vooral feelgoodmomenten beleefd.

Ik heb ook ontzettend veel gelezen, ik heb zelfs mijn record dik verbroken met meer dan 150 boeken! Heel erg trots, maar vooral heel erg blij met hoeveel mooie pareltjes er tussen zaten. Regelmatig heb ik een boek vijf sterren gegeven, maar dit is mijn top drie van FG-titels van 2018.

 1. Nooit meer - Colleen Hoover
 2. De Deal - Elle Kennedy
 3. Baguette met jam voor twee - Wendy Brokers


Favoriete artikelen:

 1. Mijn zomerverhaal, waar ik toch wel heel erg trots op ben:
 2. De buddy met De Deal met Janneke, want het was een middag met een gouden randje.
 3. Meet up bij Boekerij 

97a56c2f978ec68cbbed3fb7e8a8bbc7.jpg

Diana:
2018 was voor mij een geweldig jaar. Zowel op lees- als privégebied. Ik kijk dan ook graag terug. We zijn met de Feelgood Club nog hechter geworden en ondanks dat we elkaar niet zo heel vaak hebben gezien, hebben we prachtige resultaten neergezet en mooie artikelen kunnen schrijven en winacties kunnen bieden. Ik kijk terug op een prachtig jaar, waarin wij ons genre mooi gepromoot hebben.

Ik heb veel gelezen. Vooral ook veel boeken die ik zelf niet snel in de winkel opgepakt zou hebben. Zo heb ik veel parels ontdekt. Het mooiste boek blijft voor mij Stilte van Mia Sheridan. Een boek waarin ik het onderwerp echt fenomenaal vind uitgewerkt. Ik ben benieuwd of 2019 een boek brengt dat dit boek van de troon stoot.

Mijn top drie boeken:

 1. Stilte - Mia Sheridan
 2. De tweede vrouw - Gill Paul
 3. Zeven perfecte dagen - Rosie Walsh

Mijn drie favoriete artikelen:

 1. De graphic novel van het Boekerij Event. Ik vind dit geniaal gedaan en dit is mijn favo artikel van het jaar.
 2. De estafette, ik zit altijd al dagen in spanning te wachten wat mijn medeclublid voor me in petto heeft.
 3. Feelgood lezen in Parijs. Het is echt een dingetje van mij, maar schrijven over en lezen in Parijs maakt me intens gelukkig.

1ced69f1873388b6a89408905a525b6e.jpg

Helma:
Wat was het dit jaar weer een heerlijk leesjaar. Wat ik vooral bijzonder vind is dat we na twee jaar nog steeds als Feelgood Club bij elkaar zijn, zonder wisseling van de wacht. Ik geniet van alles wat we met de Feelgood Club gedaan hebben, van de reacties van onze volgers en de leuke contacten met heel veel feelgood auteurs. Auteurs die ons primeurs gunnen, als eerste hun boeken laten lezen en soms gewoon een verhaal voor onze club schrijven! Meer feelgood kan toch bijna niet?

Mijn top drie van artikelen is lastig. Ik heb een beetje gesmokkeld en ook gekozen voor series:

 1. De week van het beeldverhaal: Het Best of Romance Event omdat ik het superleuk vond om te maken en het event zelf ook zo leuk was.
 2. Alle cafés die we maandelijks openen. Door het contact met onze volgers over boeken, maar ook over allerlei andere (persoonlijke) zaken, geeft me het gevoel dat ik ze bijna persoonlijk ken.
 3. Alle zomer- en kerstverhalen die feelgoodauteurs zomaar gratis en voor niets voor de Feelgood Club schrijven.


Mijn top drie boeken (ik houd het bij bloemen :-) )

 1. Witte Chrysant - Mary Lynn Bracht
 2. De Nachtroos - Lucinda Riley
 3. De tijd van de Vuurbloemen - Sarah Lark

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Het mag duidelijk zijn, we hebben zo onze eigen voorkeuren, maar de middag bij de Boekerij in Amsterdam was wel een topper, net als de boeken Nooit meer, Witte Chrysant, Zeven perfecte dagen en de twee delen van Rata station van Sarah Lark.

Geen eindblog zonder cijfertjes:
-
Wij lazen met ons tienen 1143 boeken in 2018
- Wij plaatsten in 2018:  554 blogs!

Ondertussen zijn wij alweer druk bezig met de plannen voor 2019 en hopen weer net zo vaak te bloggen over wat we het liefste doen: het lezen van Feelgood.

We wensen jullie dan ook allemaal een Feelgood jaarwisseling en veel Feelgood in 2019.

34118cdc6260332cd12a92c0a8a1e555.jpgReacties op: De Feelgood Club over 2018

Meer informatie

Gerelateerd