De Top 25 mooiste boeken van... Diana

op 31 augustus 2018 door

Je hebt het niet kunnen missen: de Hebban Top 1000. Natuurlijk hebben de meiden van de Feelgood Club ook hun enige echte Top 25 allertijden samengesteld. Wij tellen af naar september door elke week een persoonlijke Top 25 van een van ons met jullie te delen. Vandaag is het de beurt aan Diana om iets te vertellen over haar mooiste boeken.

- Door Diana -

802e633e14122c9d06c1b266cca46dfd.pngToen ik hoorde dat je op Hebban je top 25 kon samenstellen dacht ik: dat doe ik wel effe. Dat viel toch nog flink tegen. Zeker de volgorde was wel even een dingetje. De nummer één heb ik meerdere keren gewisseld, maar toch bleef er uiteindelijk maar één boek die die plek verdiende. Kijk je mee naar mijn 25 beste boeken ever?

Maatschappelijke problemen

Boeken over maatschappelijke problemen spreken mij aan. Toen ik de felroze kaft van Stilte van Mia Sheridan zag, wist ik absoluut niet wat ik kon verwachten. Het feit dat zij een verhaal schrijft over een dove jongen, hoe hij verstoten wordt en als vreemd wordt gezien, is iets dat maar al te vaak gebeurt in onze maatschappij. De diepgang die Sheridan in dit verhaal brengt, en de kans die Bree Archer geeft -  en vooral ook de gemeenheid van veel mensen om hem heen - raakte mij diep. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo hard om een verhaal heb moeten huilen. Het onderwerp - en hopelijk de bewustwording die het teweegbrengt - en het einde maken dit voor mij een nummer 1.

Meneer Oudevrielink

Weet je nog de lessen Duits van vroeger? Ben jij ook alles vergeten over naamvallen en grammatica in het Duits? Of heb je gewoon meteen alles wat met de Duitse lessen te maken heeft vergeten? Ik niet. Ik had sowieso een geweldige leraar, meneer Oudevrielink. Deze man liet ons de film Christiane F. zien. Hij wist dat we pedagogisch gezien misschien net te jong waren voor zo'n heftig verhaal, maar voor mij was deze film - en later het boek - enorm belangrijk. Het liet mij zien hoe makkelijk het is/was om aan drugs te komen. Hoe gemakkelijk je je grenzen verlegt. Hoe de drugs, dat begint bij een joint, dan overgaat naar een pil en eindigt in heroïne het leven kan beheersen. En vooral ook hoe moeilijk het is om van een drugsverslaving af te komen - niemand wil toch zo afkicken of leven? Het verhaal heeft mijn leven getekend. Ik ben zwaar tegen alles wat met drugs - eigenlijk elke verslaving - te maken heeft en mijn stellige mening is door mijn Duitse leraar gevormd.

Stephen King

Ik hou ervan als een auteur heel langzaam een gemeenschap opbouwt. Ik wil me een van de mensen in die stad of dat dorp voelen, zodat ik me kan identificeren met de hoofdpersonen. Stephen King is hier een kei in. Ik voel me in de boeken die ik van hem heb gelezen een bewoner van de door hem gecreëerde gemeenschap. Dat maakt dat ik zijn verhalen altijd intens beleef. Het einde van Dodenwake heeft me letterlijk nachtmerries bezorgd en Carrie raakte me, omdat ik vroeger ook enorm gepest ben. En die moeder. Als ik aan haar denk voel ik weer de rillingen over mijn lijf gaan. Sinds ik bij de Hebban Feelgood Club zit, lees ik amper nog boeken van King, maar dat wil ik snel weer oppakken, want het lezen van King is een ervaring op zich.

Elfen, draken, magie en sprookjes

Je zou het misschien niet direct achter mij zoeken, maar ik ben weg van elfen (zulke stoere wezens!), draken (ik noem mijn husky's draken), magie (als ik kon toveren...) en sprookjes (ik probeer van mijn eigen leven ook een sprookje te maken). In mijn top 25 komen dan ook een paar fantasyboeken terug. Dochter van het woud is een hervertelling van het sprookje De zeven zwanen (Andersson). De Ierse setting en het gevoel van de Ierse folklore geven dit verhaal een extra magisch tintje. Dit is mijn favoriete fantasyboek ever! Ik moet wel zeggen: de serie heeft inmiddels zo'n zes delen, voor mij was het na deel 3 echt gewoon helemaal klaar.
Draken kom ik tegen in Game of Thrones van G.R.R. Martin. In principe is het niet gek dat ik voor deze serie viel, want net als King weet Martin als geen ander een wereld te creëren. Het politieke spelletje en de angst en omgang met elkaar, maken deze serie, ondanks het onmogelijke (draken en magie) toch heel geloofwaardig. En om even in het politieke deel te blijven, Elantris van Brandon Sanderson verdient ook echt een plek in deze lijst. Een heftig verhaal met een bijzondere magie. Een boek dat ik toch maar snel moet herlezen. Net als De Elfen van Bernhard Hennen.

En dat is eigenlijk de eindconclusie; zal ik de rest van het jaar besteden aan het herlezen van deze 25 boeken? Lijkt me een mooi sprookje, vooral als ik naar de stapel schreeuwende nog te lezen boeken kijk...

802e633e14122c9d06c1b266cca46dfd.png

Benieuwd welke andere boeken in mijn top 25 staan? Bekijk hem hier! Laat je ons weten welke toppers op jouw lijstje niet mogen ontbreken?Reacties op: De Top 25 mooiste boeken van... Diana

Meer informatie

Gerelateerd